Лов на пингвини и пълнено пиле с кюфтета

Фотографът Иглика Трифонова разказва за приключението Антарктида, което променя животи

Иглика Трифонова е авантюрист, изследовател, фотограф, писател, журналист и всичко това, събрано в крехкото тяло на модерна млада жена. Нейното приключение Антарктида започва преди 15 години, а оттогава досега Иглика посещава пет пъти Ледения континент, омагьосана от неговата сурова романтика. Разказва за нея в снимките си, а от тази есен и в една необичайна кулинарна книга „Антарктическа кухня“. Иглика я пише в продължение на две години в съавторство с водача на българската експедиция проф. Христо Пимпирев и испанския писател и изследовател Хавиер Качо. Тримата събират рецепти, факти, истории на хората, посетили Ледения континент, показвайки го като различно и все пак уютно място.

„Първата кулинарна книга за Антарктида е като моментна снимка на живота на Белия континент за всяка от 29-те бази. Показва какво се яде, какви са условията на живот, но и мотивацията на дръзналите да го посетят. Някои от готвачите в базите са изоставили зашеметяващи кариери в петзвездни хотели, в ресторанти с Мишлен звезда, за да готвят на Антарктика. Те копнеят да се докоснат до едно изключително място, но и да създадат уют там, където има само студ и лед“, споделя Иглика. В книгата има рецепти на повече от 100 години, в които се срещат екзотични съставки като яйца от пингвини, тюленски мозък. Все продукти, които първите изследователи са имали в изобилие. Днес, разбира се, животните на Южния полюс са защитени и напълно изключени от менюто. Затова пък всяка полярна програмае има свои традиционни рецепти, които с охота споделя с фотографката.

„Всяка страна има своите традиции и ги спазва. В българската база на Антарктида подквасваме мляко, правим кисело зеле. Италианците приготвят паста, равиоли, пица. Менюто се планира много внимателно – продуктите имат достатъчно дълъг срок и са в количество за всякакви изненади (като забавяне на кораба с провизиите например). Доставките са от Южна Америка, където има чисти от консерванти месо, зеленчуци, варива. Освен това по време на експедициите в Южното полукълбо е лято и има изобилие от плодове. Готвачите се съобразяват не само с вкусовите навици, но и с това, че заради студа са нужни повече калории и питателна храна. В този смисъл книгата е калейдоскоп на световната кухня, защото всеки готви това, което обича и традиционно е свикнал екипът му. В първата част проф. Пимпирев и Хавиер Качо събраха енциклопедична информация за Антарктида и първите ù изследователи, за да я представят на читателя, и така се получи една различна готварска книга“, казва Иглика.

Какво обаче остава извън нея? Това са лични случки, които фотографката е преживяла покрай експедициите си на Антарктика. Случки, които заслужават свой собствен том с приключения.

Лов на пингвини

Първият път на Антарктида не може да бъде сравнен с никое преживяване. Беше през 2006 година. Чаках това пътуване седем години. След три полета до Чили в последния етап – пътуването с кораб, открих, че имам морска болест. Прекарах три кошмарни дни на легло с хапчета, но когато наближихме крайната точка и излязох на палубата, погледът ми се удиви от приказен пейзаж – айсберги, китове, пингвини. Тогава реших, че всички неудобства на света си заслужават за един такъв миг. Помня го до днес.

В онези години имаше повече романтика в експедициите на Южния полюс заради изолацията. Връзката със света бе трудна, a днес буквално си пишеш с приятелите в София, докато си в базата. Признавам, че това малко проваля усещането и те държи вързан към ежедневието, вместо изцяло да се отдадеш на приключението. По време на моята първа експедиция учените и изследователите бяха предимно мъже, а жените в базата – малко. Затова може би срещахме известно недоверие как ще се справим със задачите си. Аз бях в ролята на фотограф, а съквартирантката ми Елмира Тракийска – учен биолог. Задачата й беше да изследва пингвините.

Трябваше да им взима кръв за ДНК изследване и понеже нямаше асистент, а всички мъже бяха заети, реших да ù помагам. Така се наложи да се науча как се ловят пингвини. В началото беше комично – гонехме ги, хвърляхме се по камъните, за да ги уловим. Пингвините изглеждат много тромави, но това е голяма заблуда. И кълват, как само кълват! Малки, сладки като плюшена играчка са, но оставят синини по ръцете от клюновете и ударите на крилата си.

Научихме се да ги хващаме след много опити – с Елмира следяхме посоката на вятъра, за да не ни подушат, учехме как да им препречим пътя към водата, защото попаднат ли в нея, може да забравиш да ги хванеш. После слагахме чорапче на главата на пингвина, за да изгуби ориентация, чакахме кръвта за пробата да потече – заради студа тя е много по-гъста. Имаше трогателни моменти. При една пингвинска двойка – те са моногамни животни, докато взимахме кръв на единия, другарчето му стоеше на разстояние уплашено. Не смееше да доближи, но не искаше и да го изостави. Когато всичко приключи, си го повика обратно и двамата се отдалечиха видимо облекчени, че са се отървали.

За месец бяхме взели проби от 58 пингвина и мъжете в базата ни признаха за ловци на пингвини. От тази експедиция още пазя една кърпа, в която бях държала пингвини. Миризмата им е специфична – подобна на нефт заради мазнината по перцата им, която ги пази от студената вода. И днес мириша тази кърпа, когато Антарктида ми липсва. За няколко секунди сякаш отново съм там.

Spread the love
Публикувано от
Още от Надя Костова

Да гледаш или не?

Продължението на култовия „Сексът и градът“ оставя леко горчив привкус след първите...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ