Мария Елена Инфантино: италиански глас и българско упорство

Мария Елена Инфантино може да смути всеки продуцент, режисьор и тв водещ, изброявайки езиците, на които е готова да говори пред камерите и зрителите. „Аз съм актриса, която животът превърна в певица“, е най-краткото представяне на дамата, родена в Италия, но с дълбоки български корени

Номад от първа класа, българо-италианката, която през последните години най-често живее в Лондон и Ел Ей, е издигнала на нова висота страстта си към комбинацията между националности, жанрове и роли. Сега в британската столица умува стратегията на няколко проекта едновременно. Зарекла се е да доведе поне петима от най-близките си хора в Холивуд да снимат в България. „Надявам се скоро да работим с Луис Мандилор (“Моята голяма гръцка сватба“) в Гърция и Тайланд, а след това и в България – чета един сценарий за вампири. Брайън Краус  (“Завръщане в синята лагуна“) също ми каза, че би искал да се включи в някоя копродукция. А в Лондон разучавам на български „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и „Замълчи, замълчи“, призна Мария Елена. Песента по стихна Ран Босилек и ретро хитът на Петър Ступел от филма„Любимец 13“ са новата тръпка във вокалните занимания на Мария Елена, която покорява публиката с шоуто си „От Едит Пиаф до Далида“. 

„Репетирам различни песни. Започвам серия от дуети със звездни партньори от Холивуд и света – в локдаун ще действаме от домашните ни студиа за записи. Използвам затварянето, за да се фокусирам в репертоара си както винаги на френски, английски, испански, арабски, италиански“, разказва тя. Мария Елена има и друга мисия, наситена с енергия, емоции и отговорности – да организира честванията на 100-годишнината от рождението на баща си, прочутия италиански тенор от Сицилия Луиджи Инфантино.

Мария Елена се появява на бял свят в Комо – прекрасен град край едноименното езеро в подножието на Брунате, където издъхва Пенчо Славейков. Кръстена е на двете си баби – островитянката Мария и тракийката Елена с корени в Родопите. Проговаря първо на италиански, после на български. Тъкмо става време за детска градина, и семейството се мести във Виена – българското сопрано Райна Николова влиза в звездния състав на Щатсопер. Така дъщерята няма избор – немският става третият й език. Забравя го, когато пристига в Пловдив при баба си и дядо си, уважавани лекари. Те я гледат,  докато родителите й се установяват в Рим. Прибират я във Вечния град, когато още не е станала тийнейджър, но може да изпълни почти всички партии на майка си, въпреки че предпочита мъжките арии – и за тенори, и за баритони. Иска да се доказва и по невъзможните начини. Тя е навсякъде с Райна, тъй като Луиджи умира, когато дъщеря му е едва на 7. Момичето живее зад кулисите и поглъща музиката с всичките си сетива. Когато Лучано Павароти, който не крие, че се е учил от Луиджи Инфантино, случайно я чува да пее, казва, че този глас не е случаен.

Луиджи Инфантино

В Рим тя завършва френския лицей „Шатобриан”, а през 1997-а печели престижната награда „Пеещите деца на Италия”. На 14 се записва в първия си курс по актьорско майсторство, на 16 играе Жулиета. Пътува с майка си в Египет, Испания, Мароко, Франция, Ирландия, Карибите, Америка… На 18 я приемат в две арт академии в Лондон, но тя избира тази за драматично изкуство, където потъва в теорията на Станиславски и в пиесите на Чехов. „Много съм силна на чувствата“, искрена е Мария Елена. Но дебютира по неочакван начин с филхармонията в „Роял Албърт хол“ за 50-годишнината на „Бийтълс“ пред  5000 души. Избира тяхната Do you want to know the secrets, аранжирана от маестро Умберто Шампионе за кларинет, глас и симфоничен оркестър. Успява да овладее безумното си вълнение, тъй като излиза на сцената, на която баща й е пял 30 години преди нея. После посвещава шоу на Луиджи Инфантино на сцена в „Уест енд“ – квартала на театрите и концертите край Темза. Неслучайно избира да направи представление с вечните шлагери на Едит Пиаф – цялото същество и всички песни на малката французойка са пронизани от голямо страдание. Показва за първи път уан уомън шоуто си в театъра на Лий  Страсбърг. И завършвайки мастер клас в „Бевърли хилс Плейхаус“ в Ел Ей при Хауърд  Дойч, правил филми с Джак Лемън и София Лорен, се развихря. Нейната философия е: отвори сърцето си без страх и животът ще ти се отблагодари, но трябва да вярваш и да сграбчиш мига. Снима в телевизионния сериал Emmerdale по ITV Yorkshire Television. Изнася концерти в Малта, Норвегия, Великобритания, Италия, има смелостта да излезе пред  меломаните с легендата Шърли Беси, а сред ценителите, които й ръкопляскат, са Том Джоунс и шведската принцеса Кристина. Пее на 8 езика – на японски й е най-трудно, с арабския вече е свикнала. Експериментира в опера, джаз, блус, кабаре. Вдъхновява се от романтиката и бунта на 50-те и 60-те. Балканският й нагон за свобода е над всичко останало. За три дни записва диск с 16 песни, без да се тупа по рамото, че е работохолик. През юни 2011-а в Лос Анджелис е номинирана в категорията International artist на 21-вите музикални награди „Грами”. Малко след това грабва и „Аполония“ с „От Едит Пиаф до мамбо италиано“. Снима с Дорис  Робъртс  от „Всички обичат Реймънд“, с Тао Пинглис  от „Мисията невъзможна”, с Ерик Робъртс, с Кларк Гейбъл-младши. Истински бойни другари са с Рон Мос, който като бас китарист и вокалист  е от създателите на групата „Плейър”, независимо че играе в 6388 епизода на „Дързост и красота“.

Spread the love
Written By
More from admin
Висшата мода като бягство от реалността
Дизайнерите не спират да правят специални колекции, създадени за най-отбраните им клиенти,...
Read More
0 replies on “Мария Елена Инфантино: италиански глас и българско упорство”