Меган Маркъл – една различна приказка

(Photo by Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Текст Цветана Царева

Като всяка модерна принцеса тя няма нужда от кралство. Още преди да се омъжи за британската монархия, американската актриса имаше всичко – слава, пари, власт. Плюс милиони пленници пред телевизорите

Дългата синя рокля се превръща в развълнувано море, докато притежателката й се разполага на стола. Краката й се събират в коленете и леко се накланят встрани. Глезените се кръстосват скромно. Дланите лягат една в друга, а ръцете оформят съвършен кръг, сякаш прегръщат дете или кралство.

Още през ноември 2017, малко след като се сгоди за принц Хари, Меган Маркъл вече знаеше как да заеме правилната поза – онази, с която поколения момичета демонстрират отлични маниери и добро възпитание.

Американската актриса влезе в британския кралски двор със сигурна стъпка, поклони се точно така, както етикетът изисква, и накара кралицата да отвърне на бляскавата й сърдечна усмивка. Дали обаче това момиче с носле, покрито с лунички, със сърце, белязано от един развод, и с кръв, която е повече черна, отколкото синя, наистина иска да следва дворцовите правила? Или напротив – още малко ще играе роля, а после ще тропне с крак върху мраморния под на Бъкингам?

Вече знаем отговора на въпроса, но към май 2018 година, когато Меган бе корица на списание DIVA, нищо не предвещаваше подобно развитие. Ето и част от текста, публикуван тогава, без допълнителни обработки. Нека да си спомним онази Меган, която британците посрещнаха със смесени чувства. И вижда се, има защо…

UNSPECIFIED – UNSPECIFIED: In this handout image provided by Harpo Productions and released on March 5, 2021, Oprah Winfrey interviews Prince Harry and Meghan Markle on A CBS Primetime Special premiering on CBS on March 7, 2021. (Photo by Harpo Productions/Joe Pugliese via Getty Images)

Като прапрапраправнучка на чернокож американски роб Меган Маркъл цени свободата. Като дъщеря на американски кинаджия познава робството на Холивуд. Като съпруга на принц вярва в приказки. Но като веднъж разведена жена е наясно, че не всяка красива история завършва с хепиенд.

А това я прави интересна и донякъде непредвидима.

Пепеляшка? Несъвсем

На пръв поглед Меган Маркъл има нужда от Кралството. Но всъщност Кралството има нужда от Меган Маркъл. За Бъкингам американката е като банка свежа кръв за стар аристократ, който всеки миг ще умре от скука. Да, от скука! Защото британската монархия е в будна кома – съществува, без да прави нищо. Преди двайсетина години Даяна я спаси, като й даде своето красиво лице. Кейт Мидълтън й добави щастлива усмивка и пълно сърце. А Меган Маркъл трябва да я вдигне на крака със своя модерен дух.

Разбира се, че може да се справи! Та тя не е просто Пепеляшка, амбицирана единствено да се омъжи за принц. Меган има солидно образование (международни отношения и театър в Northwestern University, Илинойс), добро име като борец за равноправие (работила е към ООН), огромна популярност (дошла след участието й в сериала Suits), собствена банкова сметка (богатството й се оценява на около 5 000 000 долара) и бляскав социален кръг (сред приятелките й са тенисистката Серина Уилямс и боливудската перла Приянка Чопра).

Съвършена е, нали? Единствено проявите й на независимост леко притесняват кралския двор. „За равенството на половете не може само да се говори, в равенството не бива само да се вярва, равенството трябва да се извоюва“, казва Меган. Елизабет II сигурно потръпва при тези думи. Не може ли тя и пришълката да си направят един дълъг скучен обяд и да обсъдят лова на пъдпъдъци или неподходящата дължина на нечия пола, вместо да се занимават с женски права?

Черно на бяло

В Кралството Меган трябва да отстоява мнението си и себе си точно толкова упорито, колкото и в родината си. Особено когато британската преса уж мило напомня на читателите, че разкошната й лъскава коса не е права по рождение (и прилага детските й снимки, на които е със симпатични афрокъдрици).

Spread the love
More from divamagazine.bg
Disney+ стартира в България това лято
Disney+ – стрийминг услугата на The Walt Disney Company, потвърди, че това...
Read More
0 replies on “Меган Маркъл – една различна приказка”