Здрава Каменова: Важното е да няма празен смях

Фото Красена Ангелова/Nova

„Откраднат живот“ ме осмели за промяна, казва актрисата писателка, чиято пиеса „Дом за овце и сънища“ е удостоена с наградата „Мостовете на Берлин“

Червенокоска, която всеки ден в продължение на два месеца може да сменя обеците си, без да повтори нито един чифт. Драматург без страх от жонглирането с теми и чувства. Актриса с дарбата да разсмива и да разплаква едновременно. Майка на малчугани, за които театърът е другата дума за родители. Муза на колега сценарист. Фаворитка на хиляди фенки на „Откраднат живот“. Здрава Каменова. Или д-р Кунка Атанасова. Или авторка на детски книжки и 25 пиеси – режисьор на много от тях. Или българският глас на Барт Симпсън от „Семейство Симпсън“. Но най-вече личност, за която е по-важно да си достоен, отколкото известен.

Здрава е новата любимка на така наречената „широка“ публика, докато театралите я познават от нейните текстове за сцена, в които често играе и самата тя. Толкова е автентична, че зрителките не само я аплодират, а и я чакат след представленията, за да й кажат: „Вие сте нашият човек!“ Затова няма изненадани, че една от драматургичните й творби се казва „Жената може всичко“. А какво не може? „Да бъде безразлична – и това много й харесвам. Мъжете по го умеят – да се изолират, да се затворят емоционално. А ние – не“, категорична е Здрава.

Докато е тийнейджърка, чете нонстоп и роднини подозират, че ще става хирург. Само баба й казва, че името й звучи тъкмо като за писателка. И изненада – от раз я приемат в НАТФИЗ. След като прибира диплома, по някое време й писва да е само кукловод – това е „завършила“ – и прави първия си тотално авторски спектакъл, наречен “Нещо хубаво, нещо само твое”. Майстори включително и декора от боклуци, но не заради това печели награди от големи фестивали.

После започва да реди текстове – един след друг, като за световно. Заглавията са симптоматични за срещи и събития: „Късметът на кукувицата“ – пиесата, която 11 години по-късно я връща в епицентъра на арт живота, „Апетит“, „Гимнастика за бременни“ – за деветте месеца на себеотричане, „Искам да вярвам, че всичко свършва хубаво“ – за хората, които не се познават, но въпреки това си нанасят обиди, „Цигански колела“ – провокирана от Наталия Цекова, обявила на висок глас ромския си произход, „Пепеляшки ООД“, „Жената е странно животно“… Анализира и двете страни на душата – светлата и тъмната. Но Здрава не желае да се маскира на развилняла се феминистка. Пише и за мъже. „Помощ, имам две деца“ е монодрама за бившия й съпруг Кирил Бояджиев от Сатирата – бащата на нейните Калоян и Ивайла. Когато му го „спретва“, все още са женени. От няколко години насам той набра сериозна популярност като Йосиф от „Откраднат живот“. Пак за него и за Светломир Радев тя създава „Гарфънкъл търси Саймън“.

Spread the love
Written By
More from admin
Часът на сребърното поколение
Ревютата от модната седмица в Мадрид вече включват и „силвър“ модели, за...
Read More
0 replies on “Здрава Каменова: Важното е да няма празен смях”