Мириам де Унгрия: За втори път царска снаха

Мириам де Унгрия и Лопес за пореден път започва да пише нова глава в живота си. Аристократката от Мадрид, дъщеря на Мария дел Кармен Лопес и Олеага и Бернардо де Унгрия и Гоибуру – и двамата с баски етнически произход, чиито корени отвеждат към владетели в  Унгария, кръстосани с испанския двор, се омъжи за принц Гази бин Мохамед и вече е снаха в кралската династия на Йордания. Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита Гомес Асебо благословиха съпругата на покойния си първороден син, но няма съмнение, че изненадата е сериозна – вероятно както за тях, така и за европейските синьокръвни фамилии. Официално разпространената информация обещава, че Мириам де Унгрия ще запази православната си вяра, която някога приема от любов към Кардам, княз Търновски.      

Историята на Мириам е кино от първа класа за първия ред без пуканки. Като дете се увлича по балета, изключително старателна е на екзерсизите и мечтае да участва в спектаклите на великия хореограф Морис Бежар. Вродената ѝ грация, гарнирана с ДНК изисканост,  плюс амбиция и воля за труд със сигурност биха я изстреляли сред международния елит в орбитата на Терпсихора, но дали заради сравнително високия ѝ и неподходящ за класиката ръст, или по други причини  Мириам променя посоката. Семейството ѝ винаги я подкрепя – тя е единственото момиче сред шестима братя, които бдят като орли над нея не само защото е най-малката. Госпожицата се отказва от сцената, но не и от музите – освен география завършва и „История на изкуството“ в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. След като  прибира първата си диплома, случайно попада на обява за курс по гемология и веднага се записва. В началото на кариерата си през 90-те работи за световноизвестната испанска компания Carrera y Carrera. Науката за скъпоценните камъни – от оценяването до използването им в колекции, пасва от раз на Мириам, която открай време е шлифован диамант. Това забелязва и Кардам Сакскобургготски още при първата им случайна среща в лъскав клуб в испанската столица, където той се прибира след специализация в САЩ. В началото нито тя подозира, че е срещнала своя княз, нито пък той знае, че красавицата е от сой – не че родителите му биха се проявили като сноби от романс с девойка от народа. Кардам е със свой братовчед, на когото казва: „Ще се оженя за това момиче!“ Пасиансът им се подрежда перфектно – идентично възпитание и ценности, сходни интереси, нестихващо любопитство към света, подобаващо потекло. И той я представя на майка си и баща си. На 11 юли 1996 г. Мириам се венчава за наследника на българската корона в църквата „Свети свети Андрей и Димитър“ в Мадрид. Божият храм е вдигнат през 1973 г., а Кардам присъства при полагането на първия камък.

Сред гостите на церемонията са испанската кралица София, принцеса Алексия и принц Николаос от Гърция, ерцхерцозите Карл и Джордж Хабсбург от Австрия и още много благородници… Сватбеното им пътешествие, което Кардам подготвя като изненада за любимата си, е из Австралия. На 12 октомври 1997 г. се ражда Борис. Прабаба му – царица Йоана Савойска, която живее в  Ещорил, просълзена дава съгласието първородният внук на династията да носи името на мъжа ѝ – цар Борис III. Белтран пък ощастливява Сакс-Кобург-Гота на 23 март 1999 г. За да бъде в едно и също религиозно лоно като съпруга си и синовете им, Мириам приема православната вяра. Тя ѝ допада.    

Идилията продължава 12 години, а после започва кошмарът. На връщане от къщата им в Сеговия Кардам губи контрол над автомобила и с Мириам се забиват в дърво край пътя за Мадрид. Последиците са катастрофални за княза – той е с тежка черепно-мозъчна травма, фрактура на гръбначен прешлен, множество наранявания. Съпругата му е със счупен лакът, счупени ребра и колабирал бял дроб. Хеликоптер ги откарва в две различни болници. Следващите седем години преминават между отчаянието и надеждата Кардам да излезе от будната кома. През 2014 г. Мириам дори споделя пред испански медии, че той всеки момент ще се завърне, защото започва да контактува. Но, уви, въпреки усилията на най-добрите лекари в Испания и денонощните грижи на близките си Кардам получава белодробна инфекция и умира през април 2015 г. Погребват го в мадридското гробище „Свети Исидро“, а през юни е заупокойната  панихида в манастира „Свети Херонимо“, за която са поканени роднини и приятели.

Спасението за Мириам, естествено, са синовете ѝ. Но докато те са в колежите си, тя се отдава до забрава на бижутата. Собственоръчно създава ювелирни шедьоври още от 90-те, но година преди Кардам да си отиде, събира смелост да регистрира собствена марка – MdeU. Не променя името си – струва ѝ се ненужно, след като толкова дълго е работила, за да го изгради. Посвещава на Кардам авторската си колекция „Сърца и рози“. Той е този, който я учи да обича властелинката сред цветята. Отглеждат заедно различни сортове в градината зад къщата им в Мадрид. Князът обожава розите, знае всичко за тях, а те са с главна роля в творенията на жена му. Но Мириам обича и да експериментира с нестандартни форми, елегантни и модерни, от 18-каратово злато. За нея духовните им послания са по-скъпи от материалната  стойност. „Животът минава ей така, затова трябва да се наслаждаваме на това, което имаме. Радвайте се и кажете на другия, че го обичате“, призовава Мириам, която седем години е вдовица. Тя – като кръстница на уникалния диамант „Звезда на белгийската корона“, изработва 150-каратово колие с него. Има и страхотна серия, вдъхновена от инфантите в Meninas на Веласкес, пред които немее от възхищение всеки ден, докато живее близо до Лувъра в Париж. Сред пръстените, огърлиците, гривните и обеците, които майстори, са и модели, напомнящи за дивата прелест на Африка и Азия, четирилистни детелини и роза дамасцена. Тиарата, която проектира за булките от висшите кръгове на бомонда, пък се продава за над 5000 долара.  

Княгинята, от чийто поглед доскоро струи нежна тъга и носталгия по изгубения рай, рядко говори за фаталната катастрофа. Но за да продължи напред по-силна отпреди, отива до мястото на трагичния инцидент, може би опитвайки се да отговори на вечния въпрос „Защо?“. Доскоро качваше в Инстаграм фотоси, на които Кардам я съзерцава с обожаващи очи. През един от локдауните тя коментира пред английска медия, че вече не чака нещата от живота да се променят в нейна полза – те са такива, каквито са, и всеки от нас е длъжен да се адаптира към тях, за да реагира по най-адекватния начин и да остава в крак с времето. Може би тези думи са увертюра към решението ѝ най-после да приеме друг мъж в сърцето си. Доскоро тя припомняше, че каквото и да се случва, винаги ще бъде съпругата на Кардам.            

А сега е любопитно дали Мириам, чиято философия е „Усърден труд и познание, та когато вдъхновението почука на вратата, да те открие в действие“, ще продължи да работи за своя бранд, след като каза „да“ на Гази бин Мохамед – първи братовчед на монарха на Йордания Абдула II. Кралското височество е от хашемитската династия, която властва в страната. Принцът е стар приятел на княз Кирил, с когото са съквартиранти в кампуса на „Принстън“, но за разлика от квантовата физика на втория царски син вторият съпруг на Мириам завършва литература. Докторатът му, защитен в култовия за академичните общности Тринити колидж в Кеймбридж, е на тема „Какво е да се влюбиш? Изучаване на литературите архетип на любовта“. По негова идея край брега на река Йордан е поставена каменна плоча в памет на Кардам, тъй като това е едно от любимите места на княз Търновски из Светите земи.

Явно заради отдавнашното общуване на йорданеца с фамилията Сакскобугготски някои съмнения потъват в дискретно мълчание. Колкото и да е прозападно моделиран Гази бин Мохамед – преди да учи в САЩ, завършва прочутата гимназия „Хароу“ в Лондон, не е ясно дали династията в Оман ще приеме задълго Нейно кралско височество Мириам да остане православна. За по-младия с три години Гази бин Мохамед това е втори брак. През 1997 г. той се жени за Ареж бинт Омал Ал Завави, тя му ражда Тасним, Абдула, Джена и Салсабел, която сега е едва на 6. Развежда се с майката на наследниците си през май на 2021 г. Можеше да се очаква, че от сватбата в Оман, на която Мириам е с дълга рокля в цвят сахара, публично ще се появи поне една снимка, на която щастливите младоженци са с общо шестте си деца. Но засега не се е завъртяла в социалните мрежи.  

Затова пък Борис, обявен от дядо си Симеон Сакскобургготски за пазител на короната, наскоро изгря на снимка с актрисата, певица и инфлуенсърка Клара Мерц. Дали сочната брюнетка с един милион последователи му е муза, може само да се гадае. Кадърът беше от двореца във Версай, където по-големият син на Кардам – негово почти буквално копие, кавалерстваше на госпожицата за традиционния от два века кралски бал.

Борис и Белтран – полиглоти като дядо си Симеон, живеят в Лондон (там са още няколко представители на династията) и се изявяват в различни сфери. Баткото завършва икономика, политически науки и скулптура, от няколко години насам създава авангардни инсталации.

Първите му изложби са във Франция, Испания и Люксембург. Периодично дарява суми от продажбите на артефактите си (най-достъпните са на цена от 350 паунда) за благотворителни хуманитарни организации.

Белтран, който с Мириам са като две капки вода, се справя отлично с химия и физика. Но и двамата са много музикални – свирят на китара и пеят. Сватбата на майка им е втората за тях през 2022 г. Братовчедка им Мафалда, дъщерята на чичо им Кирил, наскоро се омъжи за дългогодишното си гадже Марк на разточително-аристократичен купон на остров Майорка. 

Spread the love
More from Албена Атанасова
Присила – живата кукла на Елвис Пресли
Актрисата от „Голо оръжие” мечтае да бъде погребана до единствения си съпруг...
Read More
0 replies on “Мириам де Унгрия: За втори път царска снаха”