Няколко стъпки за здрав черен дроб

 1. Олекотете менюто
  Зимата е период на хибернация и консумация и в края ѝ обикновено се чувстваме бавни, летаргични и тежки. За да преодолеем това усещане, хранителният режим през пролетта трябва да бъде лек и минималистичен. Приготвяйте храната на силен огън за кратко време, вместо да я готвите продължително. Варенето на пара също е вариант. Консумацията на пресни листни зеленчуци и кълнове ще подобри функциите на черния дроб.
 2. Яжте кисели храни
  Киселите храни също са полезни за правилното функциониране на черния дроб. Те прочистват и помагат за преодоляване на ефектите от тежките мазни ястия, които са характерни за зимното меню.
 3. Сутрешна напитка
  Преди кафето или чая изпийте чаша топла вода с лимон. Тя ще балансира киселинността на храносмилателния тракт и ще подпомогне детоксикацията на черния дроб.
 4. Увеличете активността
  Усещате ли раздразнителност, мускулно напрежение или болки в тялото? Много често това е симптом за чернодробен дисбаланс. Движението се отразява добре на черния дроб и увеличаването на дневната ви активност може да помогне за намаляване на напрежението.
 5. Раздвижвайте цялото тяло
  Включете цялото тяло по време на тренировка, за да подобрите циркулацията на кръвта. Танци, йога, бързи разходки и тай-чи трябва да бъдат част от ежедневното ви движение.
 6. Сменяйте позата
  Ако работата ви е свързана с обездвижване и заседяване за продължителен период от време, опитайте да сменяте позата на всеки час. Изправете се, протегнете се, направете няколко крачки. Правете кратки почивки през целия ден. По този начин ще избегнете застоя на течности и ще стимулирате жлъчката и черния дроб.
 7. Лягайте си рано
  Според китайската медицина всеки орган функционира най-добре в определен часови пояс. Времето на жлъчния мехур например е между 23 и 1 часа. Ако дотогава не сте си легнали, ще възпрепятствате дейността му. Времето на черния дроб е между 1 и 3 часа през нощта. Обикновено хората, които са изложени на напрежение и стрес, се будят по това време. Когато стоите до късно, тези органи не могат да функционират пълноценно. Ако имате проблеми със заспиването, опитайте някои отпускащи ритуали преди лягане – чаша чай, топла вана или книга.
Spread the love
Tags from the story
,
Written By
More from DIVA
Мей Мъск: Петгодишен, Илън ме защитаваше от побоите вкъщи
В края на миналата година в Щатите излезе автобиографичната книга на Мей...
Read More
0 replies on “Няколко стъпки за здрав черен дроб”