Щастието е offline

Все повече хора напускат социалните мрежи в търсене на хармония в истинския живот. Няколко холивудски звезди първи повлякоха крак към тази тенденция

Нищо не се е случило, ако за него не е писано във вестника. А в нашите модерни времена – ако не е споделено в социалните мрежи. Дали брак, дали раждане на дете, дали просто ваканция с любимия човек – публикуването на снимки от щастливите моменти е задължителна част от живота. Сравняването и коментирането им след това също. Именно второто често води до неврози, съмнения и постоянно „гонене“ на нови и нови лайкове.

Нездравословното отношение към социалните мрежи е едно от онези заболявания на душата, които бавно, но сигурно се наместват в ежедневието ни. Според проучване, направено през 2019 г., над 45% от жените и 38% от мъжете във Великобритания за определен период от живота си са се чувствали непълноценни заради честото използване на Инстаграм или Фейсбук. Преобладаващо това са хора до късните си двайсет години, но не е изключение същите проблеми да се срещнат и сред по-зрелите.

Чувство за потиснатост, апатия, неудовлетворение са част от симптомите, които специалистите приписват на болестта „социална мрежа“. Пристрастяването към нея може да има и чисто физически измерения като мигрена, проблеми с кръвното налягане, отпадналост, безсъние, безсилие и дори мускулни болки. Приликата е плашещо сходна с типичните признаци на абстиненция.

Крадци на време, крадци на самочувствие… социалните мрежи и броят харесвания или липсата им в нета са довели не един и двама до депресия. Може би именно затова все по-ясно се забелязва навлизането на една друга мощна вълна на противодействие – живот извън интернет.

Звучи невероятно, но липсата на присъствие в социалните платформи е във възход от повече от две години. Дори ковид кризата не успя да накара отлъчилите се от Фейсбук и Инстаграм да се върнат към тях. А сега в края й е все по-видимо залитането в нова посока – към живото общуване. Такъв пример дават и немалко знаменитости, избирайки да стоят далеч от мрежата.  Популярността на ритрийтите, на ваканциите в пълна мрежова изолация нараства все повече, а в сегмента се появяват и много луксозни предложения. Отказване от този модерен наркотик често идва след болезнени прозрения за вредата от него, а ето и няколко истории на знаменитости, които показват ползите на живота offline (извън мрежата – б.р.). 

Наскоро актрисата и певица Селена Гомес призна, че никога не рови в Инстаграм, въпреки че е следвана от 311 милиона почитатели. „Не съм влизала в интернет от четири години и половина. Това промени изцяло живота ми. В момента съм по-щастлива, по-свързана с хората. Знам колко могъщ е интернет и в повечето случаи е направил страхотни неща за света. Но аз стигам до важните новини чрез други хора“, казва певицата. Решението й идва след тъжното откритие колко много от енергията си губи в мрежата. Коментарите – добри или лоши, под всеки неин пост консумират цялото й внимание, разсейват я от музиката й, пречат на фокуса в кариерата й. Работата й страда, но далеч не само заради тях. Манията й по перфектния външен вид е друг от комплексите, които Инстаграм отключва. Сред толкова изящни лица и фигури в социалната мрежа Селена се чувства недостатъчно красива. Старанието да получава одобрение на снимките си стига до крайност. Започва да мрази вида си винаги, когато селфито в огледалото не я удовлетвори. Да се впише в стандартите за красота, да се покаже без грим пред всички тези хора се превръща в кошмарно преживяване. Започва да посещава психотерапевт, с когото отново добива увереност и решава да ограничи влиянието, което мрежата упражнява над живота й.

„Ненужните критики и сравнения изчезнаха, когато оставих телефона си. Има моменти, когато това странно чувство се завръща, но сега имам много по-добра връзка със себе си“, споделя Селена.

За да се излекува от зависимостта, тя оставя всички пароли за социалните си профили на хора от своя екип. Те имат задължение да поддържат публичния й образ и да се грижат феновете й да получават свежи дози новини и снимки. А Гомес прекарва свободното си време по най-добрия начин – свързана с реалността: с хубава книга, в добра компания или сред природата, където тялото и душата й откриват вдъхновение и нови сили за живот.

„Това е едно от най-добрите решения, които съм вземала за кариерата и живота си, защото бях на път да загубя себе си“, обяснява тя.

Дженифър Лорънс също е избрала да не става жертва на модерните технологии и да ги изостави в полза на реалността. Тя никога не използва Инстаграм, за да показва живота си на своите почитатели, а профилът й в Туитър е управляван от екипа й. Целта е в него да се публикуват важни обявления за предстоящите й участия или социални ангажименти. Никаква лична информация, която да подсказва за ежедневието на звездата и да застрашава спокойствието й. „Имам профили в мрежата, но те не са публично достъпни, не са и с цел да споделям информация в тях. Може би съм малко като воайор – гледам, следя всичко, но не пиша. В мрежата има толкова много безсмислено споделяне, толкова много излишна показност и коментиране. Обръща се внимание на напълно ненужни неща. За какво ми е да причинявам всичко това на своя живот. Особено ако не е нужно да го правя. Докато не се наложи сама да промотирам нещо значимо, докато нещо ужасно важно не се появи на хоризонта, няма причина да се превръщам в част от този процес“, обяснява тя.

Нейното кредо изповядва и съпругът й Куки Марони. Арт директорът не използва никакви социални мрежи, макар визуалното изкуство да е неделима част от промотирането в професията му. 

Звездата от „Сексът и градът“ Сара Джесика Паркър толкова ненавиждаше новите технологии, че в продължение на няколко години не използваше смартфон. За актрисата поглъщането на прекалено много информация, коментари и съобщения има негативен ефект над живота й. За да го избегне, тя оставя апарата си да получава гласови съобщения, вместо да го вдига при всяко позвъняване. Така редуцира обажданията, а след това отговаря само на наистина важните.

Разбира се, днес животът без смартфон е немислим и Сара е принудена да присъства в социалните мрежи. Като продуцент на най-успешния женски сериал Паркър все пак създаде свой Инстаграм профил, но го поддържа доста вяло. Предполага се, че актрисата няма постоянен достъп до него, а го е оставила на грижите на своите публицисти. Те съобразяват каква информация да споделят, за да поддържат интереса към звездата, без това да се отразява на нейното ежедневие. От време на време Сара добавя някоя снимка, но това не е от нещата, които изпълват ежедневието й. „Не зная какви са границите ми на споделяне в интернет. Не ми е особено лесно да използвам социалните мрежи и не мисля, че го правя правилно. Не зная какво искат да прочетат или да видят за мен хората и просто налучквам, когато усетя някакъв импулс“, споделя актрисата.

В същото време не крие, че често мисли как Инстаграм и Тик-Ток се отразяват на нейния син тийнеджър. Времето му с телефона е ограничено, но въпреки това е повече, отколкото на актрисата й се иска. Звучи като тревога на една обикновена загрижена майка, нали?

Отсъствието на Брад Пит от социалните мрежи без съмнение е един от онези тежки удари над тяхното влияние, които само суперзвезда от неговия ранг може да им наложи. Актьорът обаче е категоричен, че техният модел не пасва на възгледите му за живота. Твърде много ненужна информация, сякаш жужене на комар, дразнят сетивата му и го карат да стои далеч от изкушението да е част от тях. Самото му признание, че ги е надраснал, също е от онези забележки, които събуждат съмнението – дали пък не е прав да се пази от влиянието им!

„Социалните мрежи са значими и нямам никакво намерение да ги отричам. Може би ако сега бях в началото на своята кариера, щях да ги използвам и да споделям в тях. За мен обаче са нож с две остриета – често написаното може да доведе до неправилно тълкуване и вместо да потуши някакъв конфликт, да го разпали. Това ми се вижда добра причина да не ги използвам“, обяснява той.

Наблягайки на факта, че неговата кариера никога не е зависела от подобен инструмент като интернет, Брад съветва и младите си колеги да не се увличат в създаването на риалити на своя живот. Аргументите му са простички – с това бързо може да изчерпят потенциала си за различни образи и да изгубят интереса на публиката.

Добрият му приятел Джордж Клуни същосподеля идеята за живот в реалността, а не в света на единиците и нулите. В доста по-шеговит тон актьорът разкрива, че притесненията му, свързани с мрежата, са именно от загубата на лично пространство. Години наред Клуни и съпругата му Амал се стараят да опазят анонимността на децата си, да не разкриват повече от необходимото за ежедневието си, а именно това са акцентите, с които колегите им често изпъкват в социалните мрежи. „Не смятам, че трябва да съм толкова достъпен. Просто си представете как пия няколко питиета вечерта и казвам нещо ужасно тъпо. Не виждам Брад Пит, Мат Деймън или аз да имаме какво толкова да кажем в три през нощта в 140 знака (обемът на съобщенията в Туитър – б.р.)“, казва секссимволът.

Решението му да стои далеч от медиите има и бизнес насоченост. Според звездата това, че не е постоянно на разположение на почитатели си, дава време те да развият интерес към него. „Ако искаш да накараш хората да дават пари, за да те гледат на кино, трябва да спреш постоянно да им се натрапваш. Хубаво е да оставиш малко мистерия около себе си, а не да ги заливаш с това, което правиш в дома си“, разказва своята стратегия актьорът. И трябва да признаем, че има логика в това

Далеч от социалните мрежи са още двама от най-желаните холивудски мъже –  

Брадли Купър и Джейк Джиленхол. И двамата не намират особен смисъл да се показват в ежедневието си, защото то е просто… скучно. Също като Клуни те изповядват максимата, че ако са твърде достъпни за почитателите си, накрая ще омръзнат на публиката и тя ще спре да ги търси на големия екран. А от това до края на кариерата им крачката е само една. Никой от тях не намира смисъл да води живот на показ, който да се превърне в основен източник на доходите му, а още по-малко да разказва за всеки обрат на своя и без това достатъчно динамичен (любовен) живот. За това изборът им да не се докосват до интернет освен при нужда е съвсем подходящ.

От мрежата отсъстват още актрисите Кейт Бланшет, Сандра Бълок, Джулия Робъртс и Кийра Найтли. Колегата им Даниел Радклиф пък искрено вярва, че заради интернет много млади мъже живеят нещастно. Причината е постоянното сравняване на техния успех – финансов, спортен или с жените. Сам актьорът, който години наред лекува зависимости, открива, че най-трудно се справя именно с изглеждащите безобидно. Като постоянното преглеждане на социалните мрежи.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from DIVA
10+10 оръжия срещу стреса
Няколко стъпки за по-добро здраве и баланс Няма как да избягаме от...
Read More
0 replies on “Щастието е offline”