Носталгия по отминалите дни

В студените и къси дни, които тепърва предстоят, седим повече на дивана вкъщи и по възможност с хубава книга в ръка. Ние обръщаме лек поглед назад във времето, за да посрещнем вятъра и дъжда с класики и с дори позабравени истории, които ни връщат там, където любовта е по-бурна, а емоциите по-силни…

„Моята булчинска рокля“

Жанина Драгостинова

Колибри

Сборник, който ще ви разкаже истории за рокли. За желани рокли, за плашещи рокли, за смешни рокли, за нелепи рокли, дори за един панталон. Сборникът „Моята булчинска рокля“, на който Жанина Драгостинова е съставител, обединява историите на 44 български жени. Различни по възраст, с различни професии, с различен опит и с различно отношение към женитбата и булчинската рокля. В тази книга освен личните надежди, разочарования, страхове и копнежи изпод коприната и дантелите надничат дефицитните стоки на соца, празните рафтове от началото на прехода, емиграцията, културният сблъсък с други народи, битката на модерността с традицията, част от която е признаването на еднополовите бракове.

„Герои“

Стивън Фрай

Еднорог

Стивън Фрай е едно от най-добрите пера на модерната хумористична литература. След „Митове“ е време отново да се потопим в древността, този път с „Герои“. В „Митове“ британецът представи титаните и боговете от гръцката митология, а с втората част читателят ще успее да навлезе в епохата на героите. „Герои“ разказва за простосмъртните, издигнали се със сила, ум и храброст над себеподобните, за хора, за чиито подвизи се носят легенди. Този прелюбопитен прочит на древногръцката митология през очите на Стивън Фрайправи преглед на множество легендарни имена и макар тези истории да са добре познати, той успява да „изтупа прахта“ от тях, разказвайки ги по модерен начин.

„Ваканцията“

Т.М. Логан

Кръг

Какво са дългите студени дни без един добре помислен, добре написан и на моменти каращ читателя да подскача трилър? Нищо особено. Затова на помощ се притичва Т.М. Логан с първата си книга на родния пазар. „Ваканцията“ ни праща на Лазурния бряг в Южна Франция, където четири приятелки от студентските години си правят среща. Минали са 20 години от завършването, планът им е да прекарат заедно цяла седмица и да наваксат за изгубените години, но се случва нещо непредвидено. Така цялата група персонажи е въвлечена в мрачна история, наситена със заблуди, страх и изнудване. А за да бъде този трилър перфектен и да отговаря на всички изисквания на жанра, един от тях извършва убийство.

„Големият влаков обир“

Майкъл Крайтън

Бард

„Големият влаков обир“ е писан в пика на кариерата на Крайтън и е издаден за първи път през 1973-та. Несметно богатство и потресаваща бедност съжителстват рамо до рамо във викторианския Лондон, а Едуард Пиърс с лекота се движи и в двата свята. Богат, красив и изобретателен, той очарова най-видните граждани дори когато замисля престъплението на века. Кой би заподозрял един джентълмен с потекло в организирането на най-дръзката кражба на товар злато? Дори Пиърс обаче не може да предвиди последствията от необикновения обир, чиято цел е гордостта на английската индустриална епоха – мощният стоманен локомотив.

„Яна Язова и Александър Балабанов. Двуединството на духа“

Дора Колева

Факел

Написана любопитно и на четивен език, монографията представя една от най-интересните и значими двойки в родния културен живот от началото на миналия век – Яна Язова и проф. Александър Балабанов. През 1930 година след пророчески сън 18-годишната Люба Ганчева събира смелост и отива при професор Балабанов, за да чуе мнението му за стихотворенията си, събрани в пет тетрадки от по сто листа. Тяхната любов е необичайна и нередна в очите на другите – тя е млада, красива, впечатляваща, той – възрастен, непривлекателен, семейно обвързан. Тази книга се опитва да проникне и да разкаже за сложния човешки и творчески съюз между тях. Книгата се опитва както да разкаже история им, така и да анализира творчеството им.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Джон Ъпдайк: В този автор има толкова добро настроение
Така пише в критична рецензия за първия роман на американеца “Панаир в...
Read More
0 replies on “Носталгия по отминалите дни”