„Обетованата земя“ на Барак Обама излиза на български (Откъс)

Барак Обама започва да пише своите президентски мемоари скоро след края на втория си президентски мандат. Седнал с лист хартия, химикалка и ясен план в съзнанието си, той иска да предостави честна равносметка на годините, в които заема президентския пост – не просто исторически доклад за ключовите събития, случили се по време на управлението му, и важните личности, с които е общувал, – но и отражение на някои политически, икономически и културни процеси, помогнали за идентифициране на предизвикателствата пред неговата администрация и решенията, които взема с екипа си.  Целта му е и да създаде у читателите ясна представа какво е да си президент на Съединените щати; да ни напомни, че въпреки цялата власт и помпозност президентството си остава просто работа и мъжете и жените, работещи в Белия дом, изпитват ежедневно същата смесица от удовлетворение, разочарование, търкания в службата, неуспехи и малки победи като всичките им други съграждани.

Обама разказва на читателите и една по-лична история, която би могла да вдъхнови младите, обмислящи да се посветят на обществена работа, защото съзнава, че собствената му политическа кариера всъщност започва „с търсене на място, където да се впиша, на начин да обясня различните страни на смесения си произход и как след като се свързах с нещо по-голямо от самия мен, в крайна сметка имах шанса да намеря общност и цел в живота“.

Така се появява „Обетованата земя“, чиято премиера на български беше на 1 декември. Това е едва първи том от президентски мемоари, в които Барак Обама разказва своята невероятна одисея – от млад мъж, който търси идентичността си, до лидер на свободния свят и описва в изумително лични детайли както своето политическо образование, така и ключовите моменти от историческия си първи мандат като президент – време на драматични трансформации и смут.

Ние ви предлагаме кратък откъс от тях, а вие може да ги поръчате от издателство „СофтПрес“, които ги издават на български.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Испанско фламенко в клубен ренесанс
Испанското DJ дуо Mëstiza, което смесва фламенко стилове, африкански, арабски и латино ритми с хаус музика,...
Read More
0 replies on “„Обетованата земя“ на Барак Обама излиза на български (Откъс)”