Алехандро Ходоровски: Старостта е само илюзия

„Човекът е орел, който трябва да се научи да лети с клетката, в която е поставен“, казва артистът, открил на 74 години жената на живота си

Основите на създадената от Зигмунд Фройд психоанализа са научни, а тези на създадената от артиста Алехандро Ходоровски психомагия се коренят в изкуството. И докато психоанализата е терапия чрез думи, то психомагията помага чрез действия. Краткото представяне на далеч по-малко известната психомагия прави самият Алехандро Ходоровски в началото на новия си филм Psychomagic, A Healing Art, създаден в сътрудничество с Abkco.

На 91 години чилийският писател, режисьор, театрален постановчик, актьор и психотерапевт Алехандро Ходоровски е смятан за един от големите и най-ексцентрични артисти в света. Един от най-важните му приноси е именно създаването на терапевтична техника, при която чрез символично магическо действие се разблокират емоционални и психологически проблеми. В нея Ходоровски смесва психология, психоанализа, мистицизъм, източни философии, шаманизъм, изкуство, театър, пантомимата на Марсел Марсо, тантра йога и чакри, китайска медицина, Кабала, смехотерапия. Например за да разрешите проблем с човек, който вече е умрял, той съветва да отидете на гроба му, да му кажете как сте се почувствали, когато ви е наранил, какви последствия е имало за вас и как се чувствате сега. После да му поискате някаква компенсация, която Вселената ще ви даде. Накрая написвате на гроба му с мед красиви думи, например „мир“.

Документалният филм Psychomagic, A Healing Art е интимно пътуване към теорията на Ходоровски за лечение на трайни психологически травми, сред които подсъзнателни блокажи още от предродилния период, приемане и отхвърляне от страна на родителите. Хората той противопоставя на „действия на конфронтация“ в реалния живот в подобие на поетично-театрален пърформънс. „Влязох в контакт с моето подсъзнание, което вече не възприемам като опасност, а като съюзник“, казва Ходоровски.

Чрез друга от терапевтичните практики на Ходоровски –  психогенеалогията, изцелението настъпва, когато човек осъзнае травмите и ограниченията, заложени в родословното му дърво. Той казва, че се идентифицираме със семейството си в името на това да принадлежим към него и да бъдем обичани. Така например ако дядото и бащата са имали проблеми с черния дроб, много е вероятно синът също да „избере“ подсъзнателно за себе си този здравословен проблем. „Баща ми казваше, че ще умре на 86 години, майка му беше живяла до тази възраст, но аз предложих да му сменя „програмата“ и доживя до 100 години“, казва Ходоровски. Той гледа и на карти таро, правил го е включително в големи музеи като „Лувъра“ в Париж и MoMa в Ню Йорк.

Spread the love
Written By
More from admin
Два съвета за ценители
Петият елемент: пица и натурално вино В бар Brutal в Барселона са...
Read More
0 replies on “Алехандро Ходоровски: Старостта е само илюзия”