„Течното злато” се превърна в един от най-драгоценните подаръци. Все повече звезди в Холивуд пият сок от маслини за здраве и красота. Наградите Evooleum Awards 2024 класираха най-добрите зехтини в света, които ще се продават през тази година. Добрата новина е, че за първи път от пет години насам цените на най-здравословната мазнина започват да спадат
За ценните качества на зехтина (най-вече на екстра върджин, или на чистия сок от маслини, получен единствено чрез механични процедури при температура под 27 градуса) продължават да свидетелстват нови и нови изследвания. Една от най-ключовите съставки на прословутата средиземноморска диета и по вкус, и по здравословни свойства през последните няколко години доста неочаквано „течното злато“ се превърна в един от най-ценните и безотказно действащи подаръци по всякакви поводи. Доста парадоксално това стана, след като цените на зехтина скочиха стремглаво и стабилно с двуцифрени темпове и общо около 200 процента от началото на 2021 г.

Мадалена Леоне е второ поколение от производителите Sabino Leone в Пулия, Италия
Друг парадокс е, че излязлата извън контрол възходяща тенденция шокира дори повече свикналите иначе на „по-земни“ цени потребители в най-големите производители като Испания, Италия, Португалия и Гърция, отколкото международните пазари. Сред водещите фактори са суша и много лоша световна реколта, включително и предизвиканите от глобалната пандемия проблеми с доставките. Не липсват обаче и конспиративни теории за някакво съгласие между производителите. И все пак оказва се, че самите те също отчаяно искат да продават повече зехтин, след като дори и най-верните фенове на продукта започнаха да използват алтернативни мазнини. От края на 2024-та се забелязва тенденция за намаляване на цените до около 25 процента. Зехтинът екстра върджин обаче продължава да бъде истински луксозен подарък, особено в своите по-лимитирани серии и малки опаковки, цените на които с лекота достигат до 100 (и повече) евро за литър.
Оскари за (екстра върджин) зехтин 2024

Сребърен медал за опаковка на примиъм зехтин
Класацията Evooleum Awards 2024 с топзехтините EVOO (от англ. Еxtra Virgin Olive Oil) и едноименния гид избраха най-добрите марки, които ще бъдат на пазара през 2025-а. Макар да става въпрос за едно от водещите „състезания“ в сектора в целия свят, логично най-много сред първите 10 са представителите на най-големия производител Испания. Те са носители на злато и сребро, като в челната десетка освен испански попадат само два италиански и един хърватски зехтин. Отделно са класирани Toп 20 на малките производители, най-красивите опаковки и най-здравословните зехтини (с най-голямо съдържание на полифеноли).
Допускането на проби до конкурса е ограничено до производителите по произход, т.е. всички участващи в конкурса EVOO произхождат от маслинови горички, управлявани от производители. Не се допускат за участие бутилиращи предприятия, които купуват партиди и предлагат продукта на пазара. Методологията в процеса на оценяване е разработена така, че да осигури максимални гаранции. Нотариус отговаря за присъждането на тайни кодове на пробите, така че дори членовете на организацията да не знаят на кого принадлежи всяка от тях. Едва след като бъдат оценени по време на дегустацията, става ясно на кого отговаря всеки код.
Днес в иначе традиционно мъжкия свят на производителите на зехтин има все повече жени, включително и на ръководни длъжности, казва Пандора Пенямил, главна редакторка на гида Evooleum. Самата тя е израснала сред публикации за зехтин от 9-годишна, когато родителите ѝ създават издателството Grupo Editorial Mercacei. Сега в дегустационния панел на зехтинените Оскари има много повече жени, отколкото мъже дегустатори.

Сребърен медал за дизайн в ритейл сектора
Шотове зехтин за здраве и хубост
Пиенето на „шотове“ зехтин екстра върджин се превръща в силна тенденция в САЩ, като някои знаменитости твърдят, че този ритуал е от ключово значение за здравето им. Сред тях са Бионсе, Голди Хоун, Кортни Кардашиян, Кели Кларксън, Селена Гомес. Трендът избухна, когато известният в медиите д-р Дрю Рамзи, клиничен професор по психиатрия в Колумбийския университет, убеди водещия Карсън Дейли да отпие глътка зехтин на живо в предаването The Today Show. Голди Хоун твърди, че пие по две супени лъжици зехтин преди лягане, като в същото време използва зехтина и за масаж на лицето си, за да поддържа кожата си млада и здрава. Междувременно Кортни Кардашиян пие по една супена лъжица зехтин през ден според нейния уебсайт Poosh. Певицата Селена Гомес винаги изпива чаша зехтин, преди да излезе на сцената – трик, който е научила от своята колежка Кели Кларксън. Сценаристката и продуцент Шонда Раймс, създателка на сериалите „Анатомията на Грей“, „Скандал“ и „Бриджъртън“, признава, че именно Бионсе я „заразила“ с навика да пие зехтин всеки ден.
В увода на гида тази година испанската готвачка Елена Арсак (3 звезди Michelin в ресторант Arzak в Сан Себастиан заедно с баща ѝ Хуан Мари) казва: „Зехтинът ми говори за природата, за свежест и живот. Обожавам интензивния му, но приятен вкус, послевкус и гъвкавост. Всяка сутрин през последните 15 години пия по една лъжица, защото няма по-добър начин да започна деня.“ Според Елена светът на зехтина е толкова всеобхватен, колкото и този на виното, и съответно човек никога не спира да се учи.
Суперхраната на XXI век
През 2023 г. изследване показа, че гравитацията и космическите лъчи не оказват влияние върху качеството на зехтина, така че хранителните и здравословните му характеристики остават непроменени дори след шест месеца на Международната космическа станция. Изводът е от проучване на Италианската космическа агенция и Изследователския център за отглеждане на маслини, плодове и цитруси. Това означава, че зехтинът екстра върджин може да стане постоянна част от диетата на астронавтите, което е много полезно за здравето им при дългосрочни космически мисии. Няма никакво съмнение, че достигането на зехтина в Космоса е безпрецедентно събитие, потвърждаващо, че той е суперхраната на XXI век, казват от Evooleum.
Кой пръв нарича зехтина „течно злато”

Гидът Evooleum с най-добрите зехтини в света за 2025-а
Терминът „зехтин“ идва етимологично от арабската дума azzait, която означава сок от маслина. Терминът е широко използван за определяне на екстра върджин зехтина, който е напълно натурален продукт. Зехтинът обаче е известен и като „течно злато“ заради безбройните си полезни свойства. За автор на това определение се смята легендарният древногръцки поет Омир, авторът на епическите поеми „Илиада“ и „Одисея“. „Винаги е имало големи спорове около живота и личността на Омир, а фигурата му е някъде между реалността и легендата. Всъщност дори се предполага, че Омир може би не е съществувал, но това, което знаем със сигурност, е, че маслиновото дърво и неговият скъпоценен деликатес – зехтинът, са с нас от незапомнени времена“, казват авторите на гида.

Едни от водещите производители на зехтин в Австралия – Olio Bello, предлагат и глемпинг изживяване в своето стопанство
Футболно игрище от маслинови костилки
Освен че се използват като гориво в самолетите или за направата на брикети за барбекю, играчки, мебели и дори строителни материали, една от най-любопитните инициативи за приложението на маслиновите костилки е футболното игрище в Гишен, Франция. Неговите създатели са избрали този материал, за да заменят рециклираните гранули от гуми, които обикновено се използват за запълване на синтетичните тревни площи от този тип.
Друго повече от любопитно приложение на зехтина е проектът Aove Can Guitar, в който известнит испански музикант Педро Пейнадо свири с китара, изработена от тенекии от зехтин. Резултат от дългогодишни акустични изследвания, в своите творби той описва процесите, свързани с цялата култура на зехтина чрез сливането на различни елементи, нови техники, фламенко, джаз и ориенталски хармонии. А в случая и рециклиране на тенекии.

В най-големите производители на зехтин маслините са сред водещите аперитиви
Зехтинена пандемия
Зехтинът и маслиновите гори са главно действащо лице в испанския фантастичен минисериал The Last Olive, който ни пренася в постапокалиптичен Хаен (градът-провинция в Южна Испания е сред най-големите производители на зехтин в света). Лансиран в Instagram и достъпен и в Youtube, разказва за мутирането на бактерия, която чрез зехтина заразява и хората. Историята е вдъхновена от хитовия американски сериал The Last of Us, адаптация от своя страна на популярната едноименна видеоигра, разказваща за преживяванията на двойка оцелели след пандемия в САЩ, която предизвиква мутация на хората в канибали. Предстои втори сезон и на двата сериала.
TOP 10 EVOOLEUM AWARDS 2024
- Dehesa El Molinillo Coratina (97 точки).
Сорт коратина. Сиудад Реал (Испания) - Rincón De La Subbética (96 т.).
Сорт охибланка. Кордоба (Испания) - Guglielmi Monocultivar Coratina (96 т.).
Сорт коратина. Барлета-Андрия-Трани (Италия) - LOA 77 (95 т.).
Сортове: охибланка, пикуал. Мадрид (Испания) - Monini Monocultivar Coratina Bio (95 т.).
Сорт коратина. Перуджа (Италия) - Oleum Hispania Nature Premium Pajarera (94 т.).
Сорт пахарера. Кордоба (Испания) - Valdenvero Hojiblanco (94 т.).
Сорт охибланка. Сиудад Реал (Испания) - O. LIVE Ecologic (94 т.).
Сорт пикуал. Хаен (Испания) - Monte Rosso Grand Selection (93 т.).
Сортове: лечино, бианкера истрияна. Истрия (Хърватия) - Ma’sarah Lecciana (93 т.).
Сорт лечиана. Аликанте (Испания)