Да гледаш или не?

Sara jesica
Getty Images

Продължението на култовия „Сексът и градът“ оставя леко горчив привкус след първите епизоди, в които мръсните приказки са заменени от бруталната реалност, че нищо няма да е както преди

Когато в четвъртък сутринта в платформата на HBOGО се появиха първите два епизода на „Просто ей така“, усетих гъделичкащо вълнение. От една страна бе екзалтираното очакване за красота и шик на онзи Ню Йорк, който преди 20 години виртуално опознавах с Кари Брадшоу и високите й токове. От друга страна стоеше притеснението, че този път завръщането на „Сексът и градът“ няма да е сладко и лепкаво като току що забъркан коктейл „Манхатън“. Все пак какви разговори за секса, връзките и любовта може да се очакват от три щастливо задомени жени над 55, някои с деца тийнейджъри и всички без любовници? Да, категорично не пикантни по онзи пиперлив начин.

Внимание! Следващите редове разкриват част от сюжета на сериала.

Още с първите минути завръщането на любимото трио (уви, квартетът се разпадна заради скандали между Сара Джесик Паркър и Ким Катрал) стана ясно, че в новите епизоди ще се залага много повече на модните находки, отколкото на мръсните приказки. Такива напълно отсъстваха по време на неделния брънч, в който разговорите се въртяха около темите за семейството, възрастта и порастването на децата. Поне научихме, че за разлика от Миранда, синът й Брейди вече прави секс с гаджето си.

Да мастурбираш или не? Това бе лек секс мотив на епизода в опит да се върне иконичната вестникарска рубрика на Кари, но в модерния подкаст вариант. „Кари Брадшоу разбира от секс и не се страхува да пита“ обаче е в миналото. Новата Кари не само не пита за секс, но сякаш се срамува изобщо да говори за него. Все пак е съпруга на милионер с блестящо реноме, шикозни тоалети на Оскар де ла Рента и модерен апартамент в Манхатън. Мръсните приказки й отиват точно толкова, колкото нейните Маноло пасват на найлонова торбичка от супермаркет.

Трансформацията на едно свободно момиче с остроумен речник и любопитство към света в примерна дама от висшето общество несъмнено оставя неприятно усещане. „Просто ей така“ няма как да е истинско продължение на „Сексът и градът“ с тази нова Кари, която дори не може да спомене спокойно думата мастурбация.

Последвалата смърт на Тузара в края на първия епизод пък е онзи брутален шамар, който оставя зрителя тотално зашеметен пред екрана. Наистина ли се случва? Наистина ли любимият комедиен, жизнен и свеж сериал ще говори за смърт, болно сърце, бели коси, глухота (като при Стив) и сексът ще е запазена територия за пъпчиви тийнейджъри? Само шикозните скъпи тоалети, детските концерти и белите траурни домове с перфектно организирани погребения ли ни останаха?

Getty Images

Истината е, че да съдим за „Просто ей така“ от първите два епизода може би е прибързано. След толкова дълга пауза всеки екип има нужда да понабере малко скорост. Ще ми се да повярвам, че Кари, Миранда и Шарлот могат да го направят. Ще им е безкрайно трудно без Саманта и без Тузара, но какво пък в тях ни е надеждата, че след 55 животът може да продължи на високи обороти.

Spread the love
Публикувано от
Още от Надя Костова

Когато се появи детето

Защо раждането на бебе поставя на изпитание толкова много съвременни двойки, отговаря ...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ