Да гледаш или не?

Sara jesica
Getty Images

Продължението на култовия „Сексът и градът“ оставя леко горчив привкус след първите епизоди, в които мръсните приказки са заменени от бруталната реалност, че нищо няма да е както преди

Когато в четвъртък сутринта в платформата на HBOGО се появиха първите два епизода на „Просто ей така“, усетих гъделичкащо вълнение. От една страна бе екзалтираното очакване за красота и шик на онзи Ню Йорк, който преди 20 години виртуално опознавах с Кари Брадшоу и високите й токове. От друга страна стоеше притеснението, че този път завръщането на „Сексът и градът“ няма да е сладко и лепкаво като току що забъркан коктейл „Манхатън“. Все пак какви разговори за секса, връзките и любовта може да се очакват от три щастливо задомени жени над 55, някои с деца тийнейджъри и всички без любовници? Да, категорично не пикантни по онзи пиперлив начин.

Внимание! Следващите редове разкриват част от сюжета на сериала.

Още с първите минути завръщането на любимото трио (уви, квартетът се разпадна заради скандали между Сара Джесик Паркър и Ким Катрал) стана ясно, че в новите епизоди ще се залага много повече на модните находки, отколкото на мръсните приказки. Такива напълно отсъстваха по време на неделния брънч, в който разговорите се въртяха около темите за семейството, възрастта и порастването на децата. Поне научихме, че за разлика от Миранда, синът й Брейди вече прави секс с гаджето си.

Да мастурбираш или не? Това бе лек секс мотив на епизода в опит да се върне иконичната вестникарска рубрика на Кари, но в модерния подкаст вариант. „Кари Брадшоу разбира от секс и не се страхува да пита“ обаче е в миналото. Новата Кари не само не пита за секс, но сякаш се срамува изобщо да говори за него. Все пак е съпруга на милионер с блестящо реноме, шикозни тоалети на Оскар де ла Рента и модерен апартамент в Манхатън. Мръсните приказки й отиват точно толкова, колкото нейните Маноло пасват на найлонова торбичка от супермаркет.

Трансформацията на едно свободно момиче с остроумен речник и любопитство към света в примерна дама от висшето общество несъмнено оставя неприятно усещане. „Просто ей така“ няма как да е истинско продължение на „Сексът и градът“ с тази нова Кари, която дори не може да спомене спокойно думата мастурбация.

Последвалата смърт на Тузара в края на първия епизод пък е онзи брутален шамар, който оставя зрителя тотално зашеметен пред екрана. Наистина ли се случва? Наистина ли любимият комедиен, жизнен и свеж сериал ще говори за смърт, болно сърце, бели коси, глухота (като при Стив) и сексът ще е запазена територия за пъпчиви тийнейджъри? Само шикозните скъпи тоалети, детските концерти и белите траурни домове с перфектно организирани погребения ли ни останаха?

Getty Images

Истината е, че да съдим за „Просто ей така“ от първите два епизода може би е прибързано. След толкова дълга пауза всеки екип има нужда да понабере малко скорост. Ще ми се да повярвам, че Кари, Миранда и Шарлот могат да го направят. Ще им е безкрайно трудно без Саманта и без Тузара, но какво пък в тях ни е надеждата, че след 55 животът може да продължи на високи обороти.

Spread the love
More from Надя Костова
Николета Лозанова: 15 години по-късно
Още преди да поканим Николета Лозанова за корица на февруарския брой на...
Read More
0 replies on “Да гледаш или не?”