Заря и Зази разбират от секс и не се страхуват да говорят за него

Фотография IG @gabriezziii

Фалшивото благоприличие вреди на любовния живот, казват водещите на подкаста Putcast, в който цензурата отстъпва място на истинските истории

Те са млади, интелигентни и свободни. Обичат да говорят, а още повече обичат темата за секса и мъжете. Плуват в нея като риби във вода, но не кълват на всяка примамка. Като опитни експерти в комуникациите и маркетинга Таня Петрова и Заря Божкова знаят как да пускат кукичката, а ние се хванахме на нея дни преди Св. Валентин. На празника на любовта Зази и Заря, както артистично се представят двете, празнуват две години от началото на своя подкаст. Името му е провокативно както темите, които обсъждат, а целта е българите най-накрая да се научат да говорят за желанията си в леглото като първа стъпка към реализирането им.

„Името Putcast прави доста ясна препратка и към това, което слушателят да очаква от нас. Разбира се, водещите са две жени, темите са секс и връзки, а самата дума носи в себе си една деликатност, мекота, но и липса на свян и табута. Думата е благозвучна, нежна, а в половите органи е съсредоточена любовната наслада. Името е и провокация към слушателя, който трябва да бъде привлечен с нещо, за да те забележи. Не си ли провокативен, не правиш нищо“, споделят водещите и смело скачат в темата за онези неща, които честно ни е срам да споделим или да кажем на глас.

Каква е причината две жени да се чувстват изкушени да говорят за секс в интернет? Любопитство, особена форма на ексхибиционизъм, бягство от рутината или опит за откриване на нова посока в живота? Отговорът навярно е от всичко по малко. Подкастът или модерната форма на радиопредаване в мрежата се появява в живота им в момент, когато търсят творчески изяви. И двете копнеят за пространство, в което да говорят за интересите си откровено. Усещат особена възбуда по темите за връзките, отношенията, мъжете и, разбира се, секса. Заря първа провокира да започнат да записват своите разговори, а Зази открива приликата за това с подкаста Guys We Fucked на Корин Фишър и Кристина Хътчинсън, който е особено популярен в САЩ.

„Тези две мацки говорят много открито и леко за секса, за връзките. Правят го по онзи американски начин, който понякога страшно много липсва на българите. Свободата да говориш без цензура, без да се изчервяваш от това, че си казал някоя мръсна дума, е силно ограничена у нас. Не само в медиите, но и в обществения живот. В опита да пазим фалшиво благоприличието вредим на отношенията и на секса, които, за да са здравословни, се градят върху свободата, споделянето, откровенността.“

И двете отчитат, че у нас битува закостенялото разбиране, че сексът е нещо срамно, което трябва да се случва тайно, дори малко на шега, и това вреди много на отношенията. Ядосват се, че по темата се говори повърхностно и с насмешка, често инфантилно. Нашумелите сексолози също не помагат, за да се промени перспективата, а още повече задълбочават проблема.

„Сексът е много по-дълбоко преживяване, отколкото се опитват да го представят масово в обществото ни. То не се ограничава в техника за орална любов или семинари за сексбогини. Принизяването му е много вредно за здравето на психиката. Тук виждаме и ролята на подкаста ни Putcast – да се опитаме да вдигнем нивото на говорене за секс и интимност. А с това, надяваме се, ще се вдигне нивото на задоволените хора сред нас. Задоволените хора са щастливи хора, а щастливите хора са добри хора“, казва Заря.

Още с първия си запис на предаване двете откриват чудесната химия помежду си и онази способност да се допълват в различни сфери. Това им носи голяма доза кураж, че са на прав път. „Плюс е, че когато започнахме, не бяхме първи приятелки. Всяка имаше своя различен опит и мнение. Това дава по-широк кръгозор за слушателя“, обобщава Зази.

Избират да правят спонтанно записите на всеки епизод, за да не загубят онази естествена реакция, която носи живото предаване. Малките им женски дискусии преминават в увлекателен диалог и слушателят не усеща как е изминал час в разнищване на някоя пиперлива тема. Различията им позволяват да се допълват и да представят повече гледни точки, без това да звучи осъдително и ограничаващо, а това лесно въвлича слушателя като третия човек в разговора. Зази се вълнува повече от емоционалната част на връзките, от психологията на партньорствата, а Заря е по техническите изпълнения в секса и научните открития в неврологията за това как ни влияят хормоните, които се произвеждат от ласките.

„Всяка от нас се подготвя сама за темата, а самите теми са ориентирани от това, което ни се е случило или ни е развълнувало напоследък. „Това, че говорим за секс,  не означава, че автоматично трябва да ни асоциират със сериала „Сексът и градът“, напротив. Той е доста напудрена и захаросана версия за интимните отношения. Не продаваме версията за секса на жени, които носят Manolo Blahnik и крачат из улиците на Ню Йорк, а на момичетата от квартала, с които се разминаваме по улицата.“

Логично и обсъжданите темите са такива, с които всяка жена се е сблъсквала в някой от периодите в живота си. Като свободни момичета откриват предизвикателствата на срещите по време на пандемия. В един от епизодите  например споделят дейтинг случки в супермаркета, в парка, в такси. Поредицата им запознанства в платформата Тиндър също дава чудесен материал за разнищване на мъжките и женските навици и предпочитания.

„Един от плюсовете на подкаст предаванията е именно във възможността да се фантазира над водещите. Не се изкушаваме от идеята да се показваме, да ставаме известни. Случвало ми се е да ме разпознаят по гласа пред бар „Петък“, но популярността не е самоцел“, разказва Заря.

Какво обаче се случва, ако техни бивши гаджета или познати се разпознаят в героите на подкаста им? Дозата лични разкрития не заплашва ли да се превърне в твърде голяма заплаха за бъдещите им отношения? Заря и Зази издават, че същите притеснения имат и гостите им. Не всеки е готов да говори за преживявания между чаршафите, но веднъж да се престраши, може да открие и нова гледна точка. 

„Трудно намираме гостите, но обикновено те са свободомислещи и готови да споделят опита си с доза чувство за хумор. А и нямаме претенция за експертност, само за забавление. Не мисля, че самите ни истории са толкова интересни, колкото начина, по който ги разказваме. Разбира се, всичко минава през една редакция, но не с цел да звучим авторитетно или като някакви недостъпни мацки, а за да запазим доброто настроение и да се уверим, че не осъждаме никого с думите си. Не искаме да нараним ничии чувства или някой да приеме, че подкастът е с цел реваншизъм“, споделят Зази.

Улавяйки именно специфичното умение да предлагат истории за секс и връзки, двете обмислят да продължат и към свое комедийно шоу на живо. Засега този проект чака по-добри времена, когато ограниченията в социалния живот няма да са толкова стриктни. Но скоро може да се насладим на нецензурираните им истории в някое тъмно и уютно софийско заведение.

„Какво е на мода в момента в секса? Понякога се питам дали самият секс още е на мода. Повечето хора обичат да съдят и се изживяват като моралната полиция, сякаш такава простичка наслада не ги вълнува. Когато говорим за нещо ново в секса, може да го адресираме само към нов партньор. Всичко изпитано, когато е направено с нов партньор, е ново“, шегуват се двете.

Две години след стартирането на подкаста им очаквано отношенията на мъжете към тях се променят. Някои са въодушевени, други се стараят в представянето си пред тях, а трети са притеснени какво ги очаква. Рядко обаче реакциите са безразлични.

“Говорили сме си, че с този подкаст българи няма да ни вземат за гаджета“, смеят се двете.

Клишетата за това за кой от двата пола сексът е по-важен не важат за събеседниците им, а и за тях самите. И мъжете, и жените намират своя начин да говорят за нещата, които им харесват, но предизвикателството е да накарат партньорът им да ги чуе, без да се засегне от това. Понякога именно в това умение е ключът за щастливата връзка.

„У нас все повече хора се престрашават да търсят помощ, когато не са доволни от секса, който получават, но все още терапиите са екзотика. Затова пък качеството на сексуалната удовлетвореност със сигурност е един от ключовите фактори за здравето на едно общество. Законът гласи: Количествените натрупвания водят до качествени изменения“, категорични са Таня Петрова и Заря Божкова, които знаят как да говорят за секс така, че ни се иска да ги чуем.

Spread the love
Tags from the story
More from Надя Костова
Антония Григорова: Покорителката на върховете
Първата жена, преминала скоростно маршрута Ком-Емине Антония Григорова не умее да стои...
Read More
0 replies on “Заря и Зази разбират от секс и не се страхуват да говорят за него”