Ретро кино

От петък, 2 септември, ненадминатият шедьовър на Стивън Спилбърг Челюсти се завръща ексклузивно в кината, като за първи път феновете ще имат възможност да го видят и във впечатляващия IMAX формат. Когато през 1975 г. филмът прави своя дебют, той чупи всички боксофис рекорди, превръщайки се в първия летен блокбастър, с което завинаги променя киноиндустрията. Близо 50 години по-късно Челюсти не е изгубил и частица от качествата и ефекта си върху зрителите и продължава да е също толкова страховит. Стиска ли ви да влезете отново във водата?

По този повод изброяваме няколко ретро кино заглавия, които може отново да видите на голям екран.

Челюсти

Разбира се, че започваме с майката и бащата на летния блокбастър. Базиран на едноименния роман на Питър Бенчли, Челюсти разказва за жителите на курортно американско градче, което е изправено пред немислим ужас: в крайбрежните води се появява акула-убиец. Местният шериф Мартин Броуди (Рой Шайдър) иска да затвори плажовете, но кметът отказва, от страх, че липсата на приходи ще се отрази пагубно на града. Ихтиологът Мат Хупър (Ричард Драйфус) и опитният ловец на акули  Куинт (Робърт Шоу), всеки по свои користни причини, предлагат помощта си на Броуди и тримата се отправят в морето за епична битка на човека срещу природата.

Признат за един от шедьоврите на седмото изкуство, 47 години след премиерата си  Челюсти не е изгубил и частица от ефективността си и продължава да е също толкова страховит и релевантен.

Извънземното

Само седмица по-късно, като контрапункт на ужаса, идва една незабравима история за приятелство и любов. На 9 септември съкровената мечта на човечеството – среща със същество от друга планета, се сбъдва с един от най-трогателните и вълшебни филми в историята – Извънземното. Подобрил редица боксофис рекорди през 1982, филмът на Стивън Спилбърг докосва сърцата на зрителите като никой друг филм до момента. Създаден по сценарий на Мелиса Матисън, Извънземното разказва за малкия Елиът (Хенри Томас), който открива своята сродна душа в лицето на добронамереното извънземно E.T., което по случайност е изоставено на Земята. Заедно със своите брат и сестра, Елиът трябва да запази E.T. в тайна от агентите на правителството и да му помогне да се завърне у дома. Филмът е изключително емоционално, но забавно изследване на детската невинност, което разкрива заплахата от нехайството и невежеството на възрастните и злоупотребата със сила и авторитет.

С посланията си за любов, приятелство и важността на дома и семейството, Извънземното е по-актуален от всякога, предвид тежките, турбулентни и саркастични времена, в които живеем днес.  Отпразнувайте 40 години на Земята и изживейте уникална и незабравима среща с Извънземното – от 9 септември, ексклузивно в кината и IMAX.

Аватар

През 2009 година фантастичният епос и носител на три награди „Оскар“ Аватар на Джеймс Камерън завинаги промени света на киното. Тринадесет години по-късно, на 23 септември, световният феномен, който с приходи от 2,84 милиарда долара продължава и до днес да бъде най-касовият филм на всички времена, се завръща ексклузивно на голям екран в забележителна, технически подобрена версия, която ще ви потопи в невероятния свят на Пандора като никога досега. Готови ли сте да се върнете обратно? Действието на Аватар се развива през 2154 г., а в центъра на историята е парализираният, бивш морски пехотинец Джейк Съли. Той попада във враждебната среда на изпълнения с екзотични форми на живот извънземен свят на Пандора, където се намират и най-големите залежи на един от най-редките и ценни елементи, необходими за разрешаването на енергийната криза на Земята. Като Аватар – човешко съзнание в извънземно тяло, Съли се разкъсва между два свята, влизайки в отчаяна битка за собственото си оцеляване и това на местните хора На‘ви, които са единственото нещо, стоящо на пътя на алчната организация „Администрация за развитие на ресурсите“ и военната ѝ мощ.

Също толкова поразяващ, колкото и преди тринадесет години, Аватар впечатлява с епични мащаби и невиждани технически достижения, изцяло във функция на вълнуващата история, която печели зрителите по цял свят с пълнокръвните си герои и богатото си идейно и тематично разнообразие. Освен че феновете на филма ще могат отново да се пренесат на неповторимата Пандора, завръщането на Аватар в кината ще даде възможност на много нови поколения зрители да открият невероятната история на Джейк Съли и Нейтири и да я изживеят по единствения подобаващ начин – на голям екран. Също така, киносъбитието ще бъде и повече от отлична прелюдия към премиерата на следващата част от историята на Пандора – дългоочакваното продължение Аватар: Природата на водата, което ще дебютира в кината от 16 декември и дава заявка да бъде още по-грандиозно и впечатляващо!

Spread the love
More from divamagazine.bg
Кание Уест разследван за побой
Кание Уест, който отскоро отново е натирен от бившата си съпруга Ким...
Read More
0 replies on “Ретро кино”