Живот с храната на елените

Ако искате в дома си нормално ниво на влага, алтернатива на влагоабсорбатора е скандинавски мъх в подходящи количества 

Отсега казвам – на рождения си ден и за какъвто и да било друг личен празник вместо цветя и измъчени подаръци предпочитам да получавам скандинавски мъх. Да, да, правилно сте прочели – скандинавски мъх. И то точно от Норвегия, откъдето го внася у нас фирма Art Deco Moss.

Двоумя се дали първо за мъха да разкажа или за Страшимир Ковачев и Стоян Близнашки, които са неговите изключителни представители в България. Май най-добре е да ги оставя те да говорят за бизнеса си, без да прекъсват „производството“ – заварвам ги в шоурума да лепят и да подреждат този прословут мъх върху специална шперплатова рамка, предназначена за окачване на стена. Отбелязват, че не е добре да се „монтира“ върху хартиена или картонена подложка, тъй като те са хигроскопични. На една от стените в шоурума има дори и стенен часовник, обкръжен от зелени туфи.

Стоян Близнашки и инж. Страшимир Ковачев

Обикновено по този начин се позиционира скандинавският еленов мъх, известен с влагоулавящите си свойства и поради това естествен враг на конденза и мухъла в затворени помещения. Събира се в северните иглолистни гори, където служи за храна на елените – страните на произход са Норвегия, Финландия, Русия, а напоследък и Китай, и Южна Корея. Страшимир и Стоян внасят от Норвегия, защото там се добива от сертифицирани ферми, така че да не бъдат ощетени рогатите му потребители.  

Естественият му цвят е мръснобял, затова го пигментират с естествени багрила, но първо до половин час след събирането трябва да се стабилизира с алкохол, глицерин или сол, разказват и показват двамата мъже. И добавят, че нито пигментацията, нито стабилизирането пречат мъхът да продължи живота си, изхранвайки се с влагата от въздуха.

Най-добре се чувства във влажни помещения като бани и кухни, но нищо не пречи да се инсталира и в спални, и в детски стаи, и в офиси, и къде ли още не. Защото освен че поддържа оптимална влажност около и над 40%, той още и поглъща миризмите и цигарения дим, премахва амоняк, ацеталдехид и оцетна киселина от въздуха, не задържа домашна прах, не съдържа алергени, не привлича насекоми и патогенни микроорганизми, шумоизолира, създава спокойна и комфортна атмосфера с лекия дъх на борови иглички, който естествено носи… Сега ни в клин, ни в ръкав ще вметна, че когато се прибрах вкъщи с малка кашпа със скандинавски мъх за банята, мъжът ми прочете упътването за употреба и възкликна: „Абе ако хапна от това чудо, дали пък няма да ми се оправи кръстът?“

Кашпата си я избрах с мъх в цветовете на банята – жълто и синьо. На което Страшимир и Стоян реагираха, отговаряйки на въпроса ми от какъв зор скандинавският мъх се пигментира в 53 цвята: „Клиентите го съобразяват с интериора си, с осветлението. Най-търсени са комбинациите от три нюанса на зеленото – тревисто, бор и детелина. Ние не сме дизайнери, но имаме отношение към флориметрията, когато изработваме пана. Предлагаме го и като материал на художници и декоратори.“

Тук е мястото да кажа, че скандинавският мъх е скъп. В началото, като започнали да го внасят, станал известен като „мъха на богатите“. За едно помещение от 15 кв.м ви е нужно пано от 4 кв.м за поддържане на нормално ниво на влага. Един кв.м струва 800 лв., ако е направено по правилата, добавят Страшимир и Стоян. А те са: преди залепването се отрязва долната част на мъха и се лепи нагъсто с коронката нагоре останалата част с дължина минимум 4 см, най-добре да е от 5 до 9 см.

Правило е тези коронки никога да не се поливат, пръскат или пулверизират, те сами се грижат за себе си. Ако на пипане са мекички, значи са щастливи. Ако станат по-жилави, влагата не им достига. Започнат ли да се втвърдяват и да се ронят като чубрица, в помещението е сухо като в пустиня. И трябва да проверите дали мъхът не е изложен на директна слънчева светлина или срещу климатик. Преместен на сянка и в помещения с по-висока влажност, той възстановява бързо мекотата си, а заедно с това и противопожарните си свойства, които го правят годен дори за добросъседски отношения с осветителни тела. А колко е красив… Като всяко нещо, дошло от природата в дома ни, за да го направи по-уютен, по-чист и здравословен. Разбрахте ли сега защо очаквам да ми подаряват скандинавски мъх!

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Кестеновия човек
Ти нали обичаш да четеш и кримки? – пита Ади, преди да...
Read More
0 replies on “Живот с храната на елените”