Най-добрите дестинации за любителите на шоколад
Да се сгушиш под одеялото с хубава книга и чаша топъл шоколад в дъждовен есенен следобед, вероятно е най-баналното Инстаграм клише. Да, шоколадът има отдавна доказани антидепресивни свойства и винаги е добре дошъл, особено през есента, но същото важи и за пътуването например. Ако и вие сте от породата на шокохолиците, но не искате да се криете под никакви одеяла, а вместо това предпочитате да посетите нови места, да научите нови неща и най-важното – да опитате нови видове шоколад, значи сте на правилното място. Събудете вътрешния си Уили Уонка и да тръгваме!
Цюрих, Швейцария
Разбира се, че ще започнем с Швейцария – все пак „швейцарски“ е първото прилагателно, което ни хрумва, когато стане дума за шоколад. Швейцарците не само са изобретили млечния шоколад, но са и нацията, консумираща най-много от какаовото лакомство – по 10 кг годишно на глава от населението.Тук е домът на гурме шоколадите Teuscher, както и на легендарни марки като Nestle и Lindt. Пикът на шоколадовия туризъм е през лятото, а от юни до октомври може да направите обиколка с Шоколадовия влак от Монтрьо през Грюйер до Брок.
Цюрих, столицата на Шоколадовото кралство, е задължителна спирка. На Bahnhofstrasse, най-скъпата улица в града, редом с бутиците на Chanel, Armani и Louis Vuitton ще откриете и най-хубавите шоколади в света. Магазинът на Teuscher например предлага над сто различни вида, всички приготвени по традиционни рецепти без изкуствени добавки. Задължително опитайте трюфелите с шампанско, направени с Dom Perignon, маслен крем и ганаш от тъмен шоколад.
Барилоче, Аржентина
Често употребяваме „Патагония“ като синоним на някои неособено прилични части на географията. Тази част от Южна Америка обаче никак не е за подценяване. Първо, защото има великолепна природа със спиращи дъха планински пейзажи и чудесни условия за ски. И второ, защото има страхотен шоколад.
Град Барилоче (или Сан Карлос де Барилоче, както е цялото му име) е шоколадовото сърце на Аржентина. Поколения преселници от Швейцария и Германия са донесли сладкарското изкуство по тези отдалечени места, а то от своя страна е намерило благодатна почва в родните земи на какаото. Така от сливането на швейцарската и местната индианска традиция се е родило нещо много хубаво. Впрочем Барилоче прилича на Швейцария не само по шоколада, а и по заснежените планини и архитектурата в алпийски стил. Тук в Музея на шоколада може да изпиете безплатна чаша горещ шоколад, докато проследявате историята му от инките до Европа. Mamuschka е най-известният магазин за сладки изкушения, а яйцата от бял шоколад, пълни с Bayleys – най-известният му специалитет.
Брюксел, Белгия
Белгия с основание съперничи на Швейцария за титлата „световна столица на шоколада“, но пък нужно ли е да избираме, когато можем да посетим и двете! Както е казал един друг любител на сладичкото, колкото повече – толкова повече! Над 2000 производители на шоколад са регистрирани в Белгия с годишно производство от 172 000 тона. Godiva, Leonidas, Passion Chocolat, Jean Galler, Wittamer и Pierre Marcolini са най-известните от тях.
Белгия се гордее със своите пралини – шоколадови бонбони с твърда обвивка и кремообразна сърцевина, създадени през 1912 г. от белгийски шоколатиер. Може да ги опитате в сладкарница Mary в Брюксел, отворила врати горе-долу по същото време. Тя е любима на белгийското кралско семейство, а освен това е много удобно разположена на няколко крачки от двореца. Друго, което не бива да пропускате в белгийската столица, е Музеят на какаото и шоколада. Може да се включите и в някой от многобройните шоколадови турове и уъркшопи и да направите шоколад със собствените си ръце.
Тоскана, Италия
За което и удоволствие за небцето да решим да пишем – зехтин, вино или вкусна храна – Тоскана ще присъства в списъка. Този плодороден регион в Централна Италия е градината на земните наслади, а щедростта на природата е безмерна. Разбира се, никое удоволствие не е пълно без шоколад. И макар Тоскана да не е толкова популярна като шоколадова, колкото като винена дестинация, тя определено има какво да предложи.
Тук се намира т.нар. Шоколадова долина – триъгълникът между градовете Флоренция, Пиза и Монтекатини, гъсто населен с малки шоколадови фабрики и магазинчета. Ако искате да усетите вкуса на Флоренция, непременно посетете сладкарница Vestri – отпред почти винаги има опашка, но чакането си заслужава. Изобилието от сладки изкушения ще ви замае, а ако ви е трудно да изберете, с черния шоколад и сицилианското портокалово джелато няма как да сбъркате. В средата на февруари във Флоренция се провежда фестивал на ръчно изработения шоколад, който също има какво да покаже.
Хърши, Пенсилвания, САЩ
Първоначално наречено Дери Чърч, това градче е преименувано на Хърши през 1906 г. заради нарастващата популярност на шоколада Hershey, произвеждан тук. Днес е известно като „най-сладкото място на земята“… е, или поне в САЩ.
Ако търсите спокойно, изискано гурме пътешествие, съчетано с история и култура, Хърши не е за вас. Тук преживяването е по-скоро от типа Дисниленд, което пък, от друга страна, го прави привлекателно за семейства с деца. В града се намират две шоколадови фабрики – Hershey Company и H.B. Reese Candy Company. Естествено, американският маркетингов гений не е спал и всичко тук се върти около шоколада. Децата ще оценят атракциите в увеселителния Hersheypark, възрастните – историята на шоколада в Hershey Story Museum, а всички заедно – възможността да дегустират десетки сладости в Hershey’s Chocolate World. След всичко това може да си починете в Hotel Hershey и шоколадовия му СПА център, предлагащ вана с какао, какаов пилинг и масаж с шоколадово фондю.
Ла Фортуна, Коста Рика
На другия полюс като шоколадово преживяване е Коста Рика. Това е дестинация за хора, които обичат суровата и неподправена красота на природата и им е интересно да проследят целия път на шоколада – от какаовите плантации в джунглата до крайния продукт. Какаото има дълга история в тази малка тропическа държава в Централна Америка. Дълги години то е основният износ на Коста Рика и макар вече да е изместено от кафето и бананите, все още е важно перо. В предколумбовите времена индианските племена са използвали зърната какао вместо валута и тази традиция е продължила чак до 30-те години на миналия век.
От град Ла Фортуна, най-известната туристическа дестинация в Коста Рика, може да се включите в различни какаови турове, които не само ще ви запознаят с отглеждането на растението и преработката му в шоколад, но и с впечатляващи забележителности като водопади, горещи извори, висящи мостове, въжени линии и вулкана Аренал.