„Да събудиш вещицата“

„Страхувам се и обичам, обичам и се страхувам.“ – Хелен Адам

текст: Цветина Рангелова

Вярвате ли във вещерството? А знаете ли, че то се крие у всяка жена. Не, не говорим за шегите по Вси Свети за дамите, които яхват метлите като Баба Яга. Вещерството има много по-голямо значение за света, в който живеем и в това ни убеждава Пам Гросман. Романът й Waking the Witch засяга важните за нашето време теми за жените, магията и властта. Изненадващо, но всички те имат много общо особено след разсъжденията и личните история на Гросман.

Публикуван през октомври 2020г. “Да събудиш вещицата“ е изключително семпъл изказ, който ни пронизва с истина. Авторката не ни остава време да си поемем дъх и от самото начала грабва интереса, сърцето, душата и всичко останало, което може да вземе. Все пак, самата тя е водещ и създател на набиращия популярност подкаст „The Witch Wave” (Вещерската вълна).

„Страхувам се и обичам, обичам и се страхувам.“ – Хелен Адам

Писателката започва с историята на думата „вещица“ и стига до интересните заключения, че тази тя вече се свързва единствено с жени, които по някакъв начин са зли, неприятни или с други думи – неразгадаеми, мистични и будещи страх именно заради тези си качества.

Книгата преминава през лични история и наблюдения, разкази и действителни случки и лица. Какво е общото между Барби и еднорозите? Отговорът откриваме на страниците. В една от главите Пам Гросман дори ни дава психологически профил на Сабрина от небезизвестния сериал „Сабрина младата вещица“.

Есетата са изключителни, революционни и важни. Истинско удоволствие е усещането, което получаваме щом бъдем променени от книга, а точно това получаваме от „Да събудиш вещицата“. И именно това е чувството, от което всички, сякаш, се нуждаем напоследък.

Книгата Waking the Witch на Pam Grossman е част от селекцията англоезична литература на Elephant Bookstore, която може да намерите на ул. „Цар Иван Шишман“ 31 и тук.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Любовта й не се купува

Дали помните едно от първите появявания на Дженифър Лопес на световната сцена?...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ