6 професии на бъдещето, които да изберете

Ако погледнем към фантастичните книги и филми от 80-те години, то ще бъдем малко разочаровани за очакванията, които обществото е имало към днешна дата. Не само че не разполагаме с летящи коли и домашни роботи андроиди, изкуственият интелект още не съществува на практика, а и напоследък малко сме го позакъсали откъм реален социален живот…

Дори така обаче още се изкушаваме да погледнем в бъдещето. Може би не към откритията, които ни очакват, а към сферите на дейност, към които да се насочим. Според проучване през следващите 20 години много от познатите професии ще отпаднат или ще бъдат напълно променени в посока на нуждите на обществото. Тогава струва ли си днес да се раздаваме толкова над нашата професия, ако тя няма реално бъдеще?

Във все по-напиращата ситуация на глобална криза търсенето на адекватна работна реализация е ключова тема за всеки. Ние обаче признаваме, че не сме от хората, които могат да се захванат с какво ли не. С други думи – търсим да ни е приятно да работим, леко и интересно. И с чувство за хумор ви предлагаме нашите топ 5 предложения с какво да се заемете, ако спешно искате да смените кариерата си днес.

Активистът
Вие сте от онези хора, които обичайно стават сутрин с една специфична част от анатомията си нагоре? Обичате да размахвате назидателно пръст и „коването на канчета“ е вашата сила? Чудите се с кого да се скарате? Поздравления! Вие сте активист по призвание.

Първата стъпка към реализацията и превръщането на призванието в професия е да си изберете кауза. А каузи в днешно време дал бог. Дали ще защитавате правата на малцинства, ще спасявате бездомни животни, ще чистите световния океан от боклуци или политиката от други боклуци – все тая. Важното е каузата да е грандиозна. Ежедневните добрини, за които никой не разбира, не се броят.

Втората стъпка е да намерите някоя НПО, която да ви финансира. Няма как – ако ще превръщате активизма в своя професия и начин на живот, някой трябва да ви плаща. Отдавна е казано, че „храната прави борбата“. Ако някой ви обвини, че сте платен трол, подминете го с презрително мълчание. Или още по-добре – блокирайте го.

Третата стъпка е да си намерите трибуна. Придържайте се към социалните мрежи – там е топло, безопасно и пълно със скучаещи хора, с които да се скарате. Не е препоръчително да си цапате ръцете с реалния живот – много по-комфортно е да защитавате правата на етнически малцинства в интернет, отколкото да отидете в гетата и да попитате хората там от какво наистина се нуждаят.

Четвъртата стъпка е да поработите върху презентацията си. Запомнете най-важното правило – целта не е тези, които защитавате, да се почувстват добре, а всички останали да се почувстват зле.

Не се пестете. Обвинявайте хората в безхаберие, използвайте думи, завършващи на -фобия и -изъм. Насаждайте чувство за вина и нека не ви пука изобщо, че по този начин повече ще отблъснете от каузата, отколкото ще привлечете. Гледайте речи на Грета Тунберг за вдъхновение.

И последно – в никакъв случай не искам да омаловажавам приноса и борбата на тези, които наистина променят света към добро и са посветили живота си на значими каузи. Но съгласете се – хора като Ганди и Мандела са единици във все по-големия океан от кресливи активисти.

Гуруто
На другия полюс е гуруто. За разлика от раздразнителния като носорог активист гуруто изглежда така, сякаш започва деня си с леки (в отделни случаи и с тежки) наркотици. Ако живеете в сапунения мехур на мнимото си съвършенство и сте убедени, че всяка ваша дума е бисер мъдрост, а околните с трепет чакат да промените живота им драматично, коучингът е вашето призвание.

Първата стъпка е да си изберете област на експертиза. Това може да ви бъде трудно, тъй като вероятно сте убедени, че сте перфектни във всяко отношение. Но все пак е добре да започнете с една сфера, а като наберете опит и последователи, да разширите бизнеса. Изборът е голям. Може да учите жените как да си искат подаръци и почивки на Малдивите с помощта на специфични орални умения (нямаме предвид молби на различни езици, но може да участва и езикът). Може да учите мъжете как да изкарват купища пари, без да полагат особени усилия (например като станат на свой ред коучове или копаят биткойни). Може да учите орторексиците как да доживеят до 100 години с помощта на смути от дива сьомга (естествено, закупено от вашия онлайн магазин). Разбира се, може да станете и гуру в чист вид и да се гмурнете в дебрите на духовността и позитивното мислене.

Втората стъпка е да намерите балъци, които да плащат за вашите семинари, уебинари, уъркшопове или както там решите да го наречете. Дали ще са отчаяни, скучаещи или просто глупави – няма значение. Важно е да бъдете много убедителни, а също така да представите и свидетели, чийто живот сте променили към добро (роднините винаги ще ви свършат работа).

Третата стъпка е очертаването на ловните полета и те, разбира се, отново са в мрежата. Инвестирайте в създаването на блог, влог или сайт. Това донякъде се припокрива с професията на инфлуенсъра, но има една съществена разлика – инфлуенсърът е фукльо-ексхибиционист, а гуруто е експерт, държащ правата върху вселенската мъдрост.

Четвъртата стъпка отново е презентацията. Репетирайте пред огледалото неестествена усмивка (може би първо трябва да посетите зъболекаря си). Погледът трябва да бъде изпълнен с блаженство, нега и вяра в светлото бъдеще (тук леките наркотици може да помогнат). И в никакъв случай не допускайте някой да заподозре, че решавате проблемите на другите, защото се опитвате да избягате от своите собствени.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Салата с ябълки и меден дресинг
Продукти: 3 шепи смесени листни зеленчуци 2 нарязани червени ябълки 1 ч.ч....
Read More
0 replies on “6 професии на бъдещето, които да изберете”