Необичайните вкусови комбинации може да се окажат неочаквано добри. Или пълен провал, разбира се. Едно е сигурно – няма да ви е скучно
Бихте ли определили себе си като новатори, експериментатори и неординерни личности? А падате ли си по нестандартни вкусове и комбинации, предизвикващи недоумение у околните? Ако отговорите и на двата въпроса положително, вземете си чинията с пържени картофи и буркана с течен шоколад и продължавайте да четете.
Когато говорим за храна, всичко е въпрос на вкус и индивидуални предпочитания. Някои от нас се придържат към добре познатото, други смело изследват екзотични кухни. А трети просто комбинират несъчетаеми на пръв поглед съставки с изненадващо добър резултат. Тайната е в начина, по който двата продукта взаимно подсилват вкусовите си качества. Изследователите залагат на научния подход, топготвачите на експеримента, а някои комбинации са част от една или друга национална кухня – като динята със сирене например.
Българската кухня е по-скоро консервативна и освен споменатата диня със сирене и попара със сладък чай и сирене не предлага кой знае какви екстравагантности. Но това важи по-скоро за съвременната, за социалистическата и постсоциалистическата кухня. Предците ни са били по-разкрепостени (или просто по-изобретателни заради немотията) и не са се страхували да добавят сушени сливи и дюли в яхниите, джанки в супите, дини в туршиите. В първата готварска книга на български език, съставена от Петко Славейков, има неща като „пъпешова долма“ – пъпеш, пълен с кайма, ориз, стафиди и бадеми (впрочем правила съм тази рецепта и не е никак лоша).
Извън традиционното има много съчетания, учудващо вкусни и си струва да се опитат. Сложете си експериментаторската престилка и пробвайте някои от тях.
Червено цвекло и шоколад
Едното е зеленчук с характерен землист вкус, другото е богат, наситено сладък десерт. Как е възможно да се съчетаят? Оказва се, че може, и то с добър резултат. Когато прибавите настъргано цвекло към шоколадова торта, мъфини или бисквити, те няма да придобият специфичния му вкус. За сметка на това кореноплодният зеленчук ще подсили и ще задълбочи аромата на какаото, а на текстурата на тестото ще придаде допълнителна сочност.
Бекон и кленов сироп
Може би сте виждали по американските филми купчината пухкави палачинки за закуска, покрити с ивици препържен бекон и залети с някакъв кафеникав сос. Ако сте се чудили какъв е този сос – това е кленов сироп. Силно сладкият му карамелен вкус се съчетава отлично с опушения аромат на бекона.
Ягоди и сирене
Обичайно използваме ягодите за торти, десерти и плодови салати, но защо да се ограничаваме само с тях? Включете ги към зеленчукова салата – със спанак или рукола например, и я поръсете със сирене. Полумеките сирена с наситен маслен вкус, като фета, козе или синьо сирене, се комбинират много добре с плодовата свежест на ягодите.
Шоколад и чили
Добавете малко огнена страст към шоколадовите си десерти. Ако обичате пикантните вкусове, щипка чили към вашите торти, мъфини, бисквити или кремове ще изведе шоколада на ново ниво. Само внимавайте с количеството.
Сладолед и зехтин
Това вече звучи наистина странно, поне за нас. Италианците не мислят така – джелато, приготвено със зехтин, е традиционен италиански десерт. Едва ли ще го забъркате вкъщи, но може да пробвате нещо друго – прибавете мъничко зехтин към готов ванилов сладолед. Важно е зехтинът да е висококачествен и пресен екстра върджин. Някои смелчаци поръсват отгоре и кристалчета морска сол, но вие може да го карате по-полека.
Банани и бекон
Ако вече сте възприели идеята за бекон и кленов сироп, направете още една крачка и комбинирайте колбаса с банани. Сочният банан абсорбира част от солеността на бекона, а съчетанието на вкусове е убийствено.
Тиквички и лайм
Може би считате тиквичката за скучноват и безвкусен зеленчук, който е заникъде без сос от кисело мляко и чесън. Оказва се, че не е точно така. Подобно на моркова, и тиквичката може да добави сочност и пръхкавост към текстурата на сладките печива, а относително неутралният ѝ вкус в случая е плюс. Може да го направите по-интересен и свеж, като подправите десерта с кора и сок от лайм.
Ягоди и балсамов оцет
Плодове с оцет не звучи много апетитно, но балсамикото има сладък подтон и подсилва плодовата свежест. За още по-интересен вкус може да поръсите с прясно смлян бял или черен пипер. Пробвайте и с други сочни плодове, също се получава добре.
Кока-кола и пиле
Кока-кола е тайното ви оръжие в кухнята. Може да я добавяте към кексове и сладкиши, но силата ѝ е в комбинацията с печено месо. Сипете малко от напитката в маринатата за пиле или свински пържоли и ще получите разкошна карамелена глазура. Ще ви споделя и личната си, изцяло експериментална тайна – чаша кола към боба в гърне не само ще го накара да уври по-бързо, но и ще му добави много приятен, наситен и леко сладък вкус.
Моркови и захар
Може би сте правили торта или кейк от моркови (или поне сте чували), но оранжевият зеленчук е изненадващо вкусен, когато просто го поръсите със захар и го изпечете във фурната. Пробвайте и с мед.
Тъмна бира и шоколад
Печено пиле или пържоли с бира не е нещо ново. Но богатият, леко сладък вкус на тъмната бира се комбинира много добре с тъмен шоколад. Добавете чаша бира към шоколадовия си кейк за повече сочност и влажна текстура и покрийте с топинг от крем сирене за разкош.
Фъстъчено масло и конфитюр
Още една американска класика, позната ни от филмите – соленият вкус и плътната текстура (ако е по-едро смляно и има хрупкави парченца, още по-добре) на фъстъченото масло и наситената сладост на плодов конфитюр или желе. Традицията повелява да се маже на филия, но не е задължително – може да добавите фъстъчено масло към тестото за сладки и по лъжичка конфитюр за пълнеж.
Сирене и мед
Запечено козе сирене, полято с мед, фигурира в менюто на повечето добри ресторанти и сигурно вече сте го опитвали. Може да добавите мед и към дресинга на салатата и да я поръсите със сирене.
Шоколад и маслини
Вероятно за първи път чувате за такава комбинация, но е факт, че солта подсилва вкуса на шоколада. Добрите кулинари го знаят и винаги добавят щипка сол към тестото за сладкиши. Опитайте със ситно нарязани маслини към шоколадови трюфели, кейкове или десерти, но изберете такива със сравнително неутрален вкус и без допълнителни подправки.