Бихте ли изяли тази паста

Това пита фотографът Костас Милос (Великобритания) със снимката си, спечелила награда за кулинарна стилистика в конкурса World’s Best Food Photographs. Чрез смело и забавно заснемане авторът си е самоналожил предизвикателството да оформи счупена чиния с храна на пода, която все пак да бъде апетитна и привлекателна.

Том Мориарти и съпругата му Кейтлин са собственици на месарницата за цели животни Moriarty Meats и прилежащия ѝ ресторант Cafe Bar Moriarty в Бъфало, Ню Йорк, вдъхновени от традиционните европейски месарници.
Люк Копинг (САЩ), награда на фондация „Джеймс Биърд‟

Храната като внимание и уважение

World’s Best Food Photographs 2025 награждават изображения с главен герой храната в 25 категории.

В поредицата Perfectly Imperfect Дориен Пейманс от Нидерландия снима процеса на печене на хляб с квас, като включва символиката на японския знак Ensō (несъвършен кръг). Според нея комбинацията от приготвянето на храна и фотографията е вълшебна, защото са съзнателни дейности, при които спокойствието и творчеството съществуват в момента на създаването
Ягодите се плискат в чиста вода, създавайки игрив момент на движение и светлина.
Strawberry Juice, Ева Мате (Испания), Студентска награда

В ранен пролетен следобед в древния китайски град Шуанглю в провинция Съчуан пет около осемдесетгодишни жени са седнали заедно. Облечени в цветни якета и с вълнени шапки, те се наслаждават, похапвайки известната съчуанска закуска „Пролетни рулца“, увити в тънко домашно тесто, пълни с краставици, моркови и нарязани лукчета, поляти със зелена горчица, пипер от Съчуан, червено олио, сладък сос и поръсени със сусам. Жените представляват групата „Драконова порта“ – израз, използван в Китай за приятели от квартала, които се събират да разговарят и да клюкарстват. Храната прави тези хора щастливи и им помага да се радват на красив и радостен живот.

Безквасният пържен хляб Пури е основно ястие за закуска в криволичещите улички на Стария Делхи. Често се приготвя в огромни казани с врящо олио на уличните ъгълчета и се сервира с ястието чоле, приготвено от нахут.
Индиго Лармур, Индия, Early Morning Puris, Делхи, награда за млад фотограф 13-17 г.

Фотографията носи на Сяолин Ли главната награда за кулинарна фотография World’s Best Food Photographs 2025. Победителите в 25-те категории на конкурса бяха обявени в Лондон от известния готвач, ресторантьор и гастрономически автор Йотам Отоленги.

Обгърнатите в пара и потопени в игра на светлина и прозрачност гъби наподобяват топлината на кухнята като слънце в небето.
Sky Mushrooms, Диего Папаня, Италия, награда

Президент на глобалното жури, оценявало близо 10 000 кандидатури от 70 страни, беше легендарният фотограф на храни Дейвид Лофтус. Сред гласувалите наградите са още известни готвачи със звезди Michelin, гастрономически фотографи, фоторедактори и създатели на дигитално съдържание.

Ребека и Андрю похапват канапета в горската местност на имението Middle Coombe в Девън, май 2024 г.
Ема Стонър, Великобритания, Награда за сватбена фотография

„Тези награди показват силата на фотографията в разказването на невероятни истории за храна от целия свят. Без значение как се променя той, храната остава в центъра на живота ни. Тези необикновени снимки напомнят за фундаменталната роля, която храната играе в различните общности. Тя обединява хората чрез отглеждане, готвене, хранене, празнуване и оцеляване“, казва Дейв Самюълс, директор на главния спонсор Tenderstem® Bimi® Broccolini.

Spread the love
More from Ивайло Харалампиев
Ню Йорк де Ла Манча
Най-големият град в испанската историческа област Кастилия-Ла Манча с години се възприема...
Read More
0 replies on “Бихте ли изяли тази паста”