Бордо: Яж, пий, спи и се разхождай

На най-фотогеничното място в центъра на Бордо –  Miroir d’Eau или „Водното огледало“, големите гранитни плочи са покрити с два сантиметра вода, които се подновяват на всеки петнайсетина минути и създават впечатляващ огледален ефект. Поредицата от дворцови сгради, замислени да демонстрират по ярък начин величието на града, се „удвоява“ в зрелищен образ и през деня, и през нощта. „Огледалото“ е направено през 2007 г.и отбелязва преминаването но Бордо във Висшата лига на най-любимите градове в света. Тогава идва и включването на историческия център в защитения списък с културно наследство на ЮНЕСКО за серия от заслуги: изключителни и „иновативни класически и неокласически архитектурни тенденции“, известността на Бордо като център на историческата винена индустрия и като глобално търговско средище от повече от 800 години. Това е и най-голямата градска зона, вписана от ЮНЕСКО, в която попадат 40% от целия град. Обликът му е почти изцяло формиран от каменни сгради от XVIII и XIXв. От Средновековието Бордо е известен и като Пристанището на Луната  заради формата на реката, пресичаща града.

По-голямата част от центъра е превърната в пешеходна зона, изградена е модерна трамвайна линия, пуснат е свръхскоростен влак до Париж. Някогашните докове са място за петкилометрова разходка по поречието на река Гарона. През 2017 г. Бордо е обявен за най-добрия град за пътувания в света според Lonely Planet заради гастрономическата революция, културата и, разбира се, някои от най-добрите вина в света. На всеки две години изложението Vinexpo е сред най-големите събития. Самите французи избират столицата на най-големия френски регион Нова Аквитания за любим град. Дотолкова, че днес за местните вече става притеснително все по-голямото присъствие предимно на парижани, които стигат до там за час със самолет или два часа и половина с влак. Дори и за често използваното клише, че „Бордо е малкият Париж“, тук са на особено мнение. „Истината е, че Жорж Йожен Осман, който модернизира Париж през XVIII в., първо живее тук и може да се каже, че в голяма степен за модел му служи именно Бордо“, казва за D!VA професионалният местен гид Жан-Клод Сайс.

Inter Continental Bordeaux

Всичко в центъра се върти, при това буквално, около внушителното присъствие на емблематичния грандхотел на PlacedelaComédie, в сърцето на „Златния триъгълник“. Построен от известния архитект Виктор Луи през 1789 г. като частен дворец, историческият паметник се превръща в хотел през 1904 г. Фасадата гледа към  бляскавата Опера, построена десет години по-рано от същия архитект. След като дълги години престоява затворен, грандхотелът преживява ренесанс през 2007 г., след продължила осем години метаморфоза. Приказно приглушеният интериор е дело на декоратора Жак Гарсия. Мебели с бронзови крака, кресла Наполеон III, покрити с кадифена тапицерия и гарнитури, буйни копринени драперии, плътни тъмночервени килими, меко осветление от плисирани абажури, червен и сив мрамор: „Елегантното бароково богатство перфектно подобрява неокласицизма. Когато настъпи нощта,  мекият интимен дух на мястото хармонизира идеално, само че с допълнителна нотка на мистерия“, казват домакините.

В горната част на хотела се помещава СПА Guerlain. Театралният декор е подсилен максимално от вдъхновения от древни римски бани интериор. Търсената свръхдоза екстравагантност е концентрирана в басейна, заобиколен от червени колони. Всички новости на Guerlain допълват „чувствената атмосфера“. През летния сезон „Нощният плаж“ на покрива на хотела със своята панорамна гледка от 360 градуса се превръща в най-хитовия руфтоп бар в града.

Известният британски готвач Гордън Рамзи управлява ресторанта на хотела Le Pressoir d’Argent, отличен с две звезди Michelin. Другият ресторант – Le Bordeaux, предлага „сезонните и местни чудеса на югозападната френска гастрономия“.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Да прекараш март „С книги под завивките“
Темз и Антон от блога „С книги под завивките“ дават за читателите...
Read More
0 replies on “Бордо: Яж, пий, спи и се разхождай”