Бордо: Яж, пий, спи и се разхождай

На най-фотогеничното място в центъра на Бордо –  Miroir d’Eau или „Водното огледало“, големите гранитни плочи са покрити с два сантиметра вода, които се подновяват на всеки петнайсетина минути и създават впечатляващ огледален ефект. Поредицата от дворцови сгради, замислени да демонстрират по ярък начин величието на града, се „удвоява“ в зрелищен образ и през деня, и през нощта. „Огледалото“ е направено през 2007 г.и отбелязва преминаването но Бордо във Висшата лига на най-любимите градове в света. Тогава идва и включването на историческия център в защитения списък с културно наследство на ЮНЕСКО за серия от заслуги: изключителни и „иновативни класически и неокласически архитектурни тенденции“, известността на Бордо като център на историческата винена индустрия и като глобално търговско средище от повече от 800 години. Това е и най-голямата градска зона, вписана от ЮНЕСКО, в която попадат 40% от целия град. Обликът му е почти изцяло формиран от каменни сгради от XVIII и XIXв. От Средновековието Бордо е известен и като Пристанището на Луната  заради формата на реката, пресичаща града.

По-голямата част от центъра е превърната в пешеходна зона, изградена е модерна трамвайна линия, пуснат е свръхскоростен влак до Париж. Някогашните докове са място за петкилометрова разходка по поречието на река Гарона. През 2017 г. Бордо е обявен за най-добрия град за пътувания в света според Lonely Planet заради гастрономическата революция, културата и, разбира се, някои от най-добрите вина в света. На всеки две години изложението Vinexpo е сред най-големите събития. Самите французи избират столицата на най-големия френски регион Нова Аквитания за любим град. Дотолкова, че днес за местните вече става притеснително все по-голямото присъствие предимно на парижани, които стигат до там за час със самолет или два часа и половина с влак. Дори и за често използваното клише, че „Бордо е малкият Париж“, тук са на особено мнение. „Истината е, че Жорж Йожен Осман, който модернизира Париж през XVIII в., първо живее тук и може да се каже, че в голяма степен за модел му служи именно Бордо“, казва за D!VA професионалният местен гид Жан-Клод Сайс.

Inter Continental Bordeaux

Всичко в центъра се върти, при това буквално, около внушителното присъствие на емблематичния грандхотел на PlacedelaComédie, в сърцето на „Златния триъгълник“. Построен от известния архитект Виктор Луи през 1789 г. като частен дворец, историческият паметник се превръща в хотел през 1904 г. Фасадата гледа към  бляскавата Опера, построена десет години по-рано от същия архитект. След като дълги години престоява затворен, грандхотелът преживява ренесанс през 2007 г., след продължила осем години метаморфоза. Приказно приглушеният интериор е дело на декоратора Жак Гарсия. Мебели с бронзови крака, кресла Наполеон III, покрити с кадифена тапицерия и гарнитури, буйни копринени драперии, плътни тъмночервени килими, меко осветление от плисирани абажури, червен и сив мрамор: „Елегантното бароково богатство перфектно подобрява неокласицизма. Когато настъпи нощта,  мекият интимен дух на мястото хармонизира идеално, само че с допълнителна нотка на мистерия“, казват домакините.

В горната част на хотела се помещава СПА Guerlain. Театралният декор е подсилен максимално от вдъхновения от древни римски бани интериор. Търсената свръхдоза екстравагантност е концентрирана в басейна, заобиколен от червени колони. Всички новости на Guerlain допълват „чувствената атмосфера“. През летния сезон „Нощният плаж“ на покрива на хотела със своята панорамна гледка от 360 градуса се превръща в най-хитовия руфтоп бар в града.

Известният британски готвач Гордън Рамзи управлява ресторанта на хотела Le Pressoir d’Argent, отличен с две звезди Michelin. Другият ресторант – Le Bordeaux, предлага „сезонните и местни чудеса на югозападната френска гастрономия“.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от admin

Вдовицата Гучи

Патриция Реджани крои заговори, мачка конкуренцията, поръчва убийството на бившия си мъж,...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ