Стар, по-стар, суперстар

„Животът тепърва започва“, твърдят необикновените звезди на берлинската парти сцена и го живеят на макс

Може би сте попадали на техни снимки и видеа из социалните мрежи – забележителна възрастна двойка с неповторим стил, неустоим чар и жизнерадост, на която много от младите може да завидят. Те са Брит Каня и Гюнтер Крабенхьофт: инфлуенсъри, фешън икони, парти маниаци, които събират всички погледи в Берлин и купища последователи (70 хиляди за Брит и 145 хиляди за Гюнтер) в Инстаграм.

Стилът е първото, което прави впечатление у тях – и поотделно, и заедно. Брит залага на класическата елегантност ала Одри Хепбърн, раздвижена от някой екстравагантен аксесоар (обикновено шапка), който придава на целия ансамбъл модерно и младежко звучене. Гюнтер пък клони малко повече към хипстърския стил и харесва ярките цветни акценти – шапка, папийонка, чорапи, допълнение към костюмите му от три части. Където и да се появят, те открадват шоуто. Не само с визията си, а и с танците си, и с начина, по който са решили да изживеят златните си години. Усмивките им са обезоръжаващи, а лицата им греят в чиста, почти детска радост.

Брит и Гюнтер са необичайна двойка. Тя е по-разкрепостената и авантюристично настроената от двамата. През целия си живот е отдадена на музиката, танците и партитата и изиграва много важна роля за формирането на рейв култура в Берлин, истинска градска икона. Той пък е „къснозрейко“ и открива модата, танците и клубовете сравнително късно, след дълги години на конформизъм и невзрачно живеене. Срещат се през 2015 г. на парти и веднага се разпознават като сродни души. Оттогава са неразделни и се радват на дълбоко, красиво и вдъхновяващо приятелство.

Брит Каня: „Радостта е много вълнуващ вид мъдрост“

Брит Каня има две страсти: танците и социалния живот. Двете заедно я карат да създаде един от най-старите клубове в Берлин – 90°, малко преди падането на Стената. През дългия си живот тя е виждала града да се променя на няколко пъти, а днес продължава с пълни шепи да гребе от културата и творческата му атмосфера. Тази дребничка 72-годишна дама, облечена в бонбонени цветове, носеща шапки фантазе и караща скутер, често може да бъде видяна в района на двореца Шарлотенбург. Малко жени излъчват класа, докато карат скутер или ролери, но Брит го може. „През лятото се придвижвам само със скутера и ролерите, те са моите ферарита“, казва тя.

Брит Каня е родена в Берлин пет години след края на войната – един почти разрушен град, наскоро разделен на две. Тя има късмета да е в западната част. Има късмет и с майка си, която дава на 14-годишната Брит пълната свобода да открива себе си и в крайна сметка да се превърне в колоритната личност, която е днес. Тази свобода и влечението към културата я насочват към танците.

„Обичах да танцувам – разказва Брит. – По това време, в края на 60-те, Берлин бе световна гей столица. Гей клубовете процъфтяваха, имаше и много американски войници, които слушаха най-новата американска музика. Бяха вълнуващи революционни времена. Ние бяхме „децата на цветята“ и се чувствахме толкова живи…“

Танцовата кариера на Брит я отвежда в Швейцария, където – на дансинга, къде другаде – среща американеца Уилям. Пламва страстна любов и много скоро зарязва и танците, и Европа и заминава с него за Калифорния. „Имах ПЖС, Променящ Живота Секс“, подсмихва се тя. Калифорния е културен шок за германката – за първи път вижда толкова много хора, които „не знаят какво да правят със себе си“. Брит е адаптивна и успява да си изгради среда, но за съжаление бурният ПЖС изтрайва едва пет години. Връща се обратно в Берлин, където изживява нов културен шок. Градът в средата на 80-те е различен – някак по-студен, по-егоистичен и затворен в себе си.

Брит и новият ѝ приятел Боб решават да променят това.  Започват да организират рейв партита на различни локации  предимно в изоставени индустриални сгради. Събитията се радват на огромен успех и привличат сродни пъстри души. В крайна сметка един стар гараж се превръща в клуб с името 90°, който скоро става култово място за нощен живот в Берлин от 80-те и 90-те.

Това са политически бурни времена и промяната жужи във въздуха. Брит си спомня как една нощ, скоро след падането на Стената, клубът се напълва с „бледи хора с широко отворени очи, които изглеждат шокирани, но в добрия смисъл“. Изтокът и Западът се смесват в 90° и след по-малко от месец вече няма видими разлики. Това е място за свободни и широкоскроени хора от всякаква възраст, социален статус и сексуална ориентация. Клубът съществува до 2007 г., а сред редовните му гости са знаменитости като Леонардо ди Каприо, Бритни Спиърс и Джордж Клуни.

Spread the love
More from Дона Делова
Рейни и Маргарет Куоли: двойната гордост на Анди Макдауъл
В Холивуд не е рядкост децата да поемат по стъпките на родителите...
Read More
0 replies on “Стар, по-стар, суперстар”