Човекът хамелеон

"Американска схема"

На 47 години, които отбелязва в края на този месец, Крисчън Бейл изглежда по-добре от всякога и безспорно е един от актьорите, пък и мъжете от голямото кино, които бихме гледали във всичко. Той е интересен и вълнуващ точно толкова, колкото и филмите, които снима. И точно толкова различен винаги. Крисчън Бейл е от онези актьори, които порастват и остаряват красиво и секси.

Бейл стартира кариерата си като много млад – той е само на 12 години, когато получава първата си роля, която е телевизионната продукция „Анастасия: Тайната история на Анна“, разказваща за руската принцеса. Само година по-късно прави и дебюта си на голям екран. Филмът е „Империя на слънцето“, режисиран от вездесъщия Стивън Спилбърг. Тогава Бейл се появява на първия си червен килим и се сблъсква със славата и именно този му опит за малко да го откаже от кариерата на актьор.

„Империя на слънцето“

Известността не му понася и до днес той е човек, който кара един поостарял американски Форд по неговите думи, не се облича специално, когато излиза на разходка и живее далеч от шума и суетата, заедно с жена си и децата си. Когато се вижда с журналисти, което е доста рядко, го прави в малки крайпътни закусвални и кафенета близо до дома му.

Може би това се дължи и донякъде на факта, че Крисчън Бейл не е американец, той идва от добрия стар и мокър Уелс, където освен качествено уиски и бира, се произвеждат и добри актьори. Родителите му – цирков артист и пилот, се местят често и през ранните си години Бейл живее в Уелс, Англия, Португалия и Америка. Актьорската професия обаче го пленява именно в тези постоянни пътувания. Докато е в Лондон, малкият Крисчън участва в театрална продукция на сцената на известния West End Theater. И тази магия остава с него завинаги.

Swing Kings

През 2014 година получава американско гражданство, което е логично, защото Бейл не просто живее и работи в Америка, но е и женен за американка. Със съпругата си Сиби Блажич се запознава покрай Уинона Райдър – по времето, когато двамата се срещат – края на 90-те години, тя е асистент на Уинона. Сиби е американка от сръбски произход. Блажич работи във филмовата индустрия от много години, първо като модел, а после като гримьор. Двамата се запознават, влюбват се и само година по-късно се женят – през 2000, точно когато настъпва новата ера в кариерата на Бейл, това се случва и в личния му живот.

Двамата имат две деца – син и дъщеря – Емълайн и Джоузеф. Подобно на съпруга си и Сиби не е човек, който е привързан към светския живот. Крисчън Бейл я нарича най-добрия си учител. Тя е човекът, който го критикува за различните му решения и му дава съвети, когато това е необходимо. „Когато казах на жена си какво съм направил на прослушването за Батман, тя само ме погледна и ми каза: „Просто трябваше да се наложиш и да си направиш, каквото си си наумил, нали?“ Разчитам на нея винаги да ми каже, ако нещо не е правилно.“, казва Бейл в редките моменти, когато говори за личния си живот. Защото той не го прави. Двамата не влизат в светските хроники, нямат профили в социалните мрежи и водят най-обикновен живот. Като за холивудски звезди, разбира се.    

Тъй като по никакъв начин не е отдаден на светския живот, което пък е един от големите му плюсове, Бейл е посветен на 100% на ролите, които играе. Свалянето и качването на килограми е една наистина малка част от това, което прави, но е най-ярката, може би защото е най-видима. Той работи на еднакво ниво, както с тялото си, така и с мозъка си.

До края на 90-те години Крисчън страни изцяло от всякакъв живот, който не е свързан с това да снима филми, някой сериал или да е на сцена. Макар между 1987, когато прави ролята си в „Империя на слънцето“ и получава първата си награда за млад артист от National Board of Review и 2000, когато снима „Американски психар“, да е работил в близо 14 продукции, включително да е снимал две адаптации по Шекспир –  „Хенри V“ и „Сън в лятна нощ“, той не е онова, което можем да наречем звезда. Въпреки това, без да го е търсил, изведнъж се оказва любимата знаменитост на онлайн потребителите, когато идва бумът на интернета. Може би защото за живота му се знае прекалено малко.

„Американски психар“

Някъде по същото време се появява филмът „Американски психар“ – неооценена брутална адаптация по кошмарно-кървавия-секс-социопатичен роман на Брет Истън Елис. В началото за ролята е избран Леонардо Ди Каприо, но той отказва. Но Крисчън Бейл в кожата на Патрик Бейтман е именно онова, което романа на Елис заслужава. Авторът намира своя великолепен психар – изтънчен, секси, луд – като самия Елис донякъде, но с визията на Бейл. Двамата правят чудесна кино симбиоза от най-добрия вид.  И макар адаптацията да не е оценена високо, то изпълнението на Бейл не остава незабелязано. Тогава той е само на 26 години и печели една награда за изпълнението на Патрик Бейтман от Awards Circuit Community Awards, което вече го поставя в светлината на прожекторите, макар на него да не му се иска. Дори обмисля да се откаже от актьорството заради цялата истерия. А ние му благодарим, че така и не го прави.

След „Американски психар“ Бейл продължава да работи с пълна сила. Снима „Шафт“ със Самюел Л. Джаксън, „Капитан Корели“ и „Царството на огъня“. Прави и „Еквилибриум“, което общо взето е странна адаптация по „1984“ на Оруел. Филмът не е нищо особено и по никакъв начин не може да се мери с „Бразилия“ на Тери Гилиъм, но Бейл си заслужава всяка минута. След „Еквилибриум“ Бейл се оттегля за малко, за да се подготви за ролята си в „Механикът“. За изпълнението на болния шизофреник Тревор Резник – едно от най-брутално добрите изпълнения на Бейл до момента, той сваля над 30 килограма и се докарва до скандалните 48 килограма живо тегло. Продуцентите дори започват да се притесняват, че Крисчън ще навреди на здравето си жестоко, ако продължава и снимат филма по-бързо от предвиденото.

„Механикът“

Но само година по-късно Бейл отново е във форма – с плочки и всичко необходимо, защото идва времето на ерата Батман. Неговият Брус Уейн е сложен и мислещ. Той има история, която, въпреки че е мелодраматична, го е оформила като човека, който е днес. И това стои добре. По време на прослушването за Батман Бейл работи с персонажа по различен начин и някак е убеден, че продуцентите и Кристофър Нолан не харесват неговата версия на прочутия супергерой. „Но пичът има проблеми, все пак броди през нощта, облечен като шибан прилеп.“, казва години по-късно в едно свое интервю. И това е ключът към успеха за новия Батман. Нещо се отключва по същото време и Бейл започва да прави велики роли в доста добри продукции, макар за него комерсиалният успех да няма особена стойност.

В периода на всичките филми за Батман, Бейл снима „Престиж“ отново с Кристофър Нолан, „Зората на спасението“ с Вернер Херцог, ужасния тотален провал „Терминатор: Спасение“, „Обществени врагове“ и, разбира се, „Боецът“, за който отново претърпява физическа трансформация и печели „Оскар“ – заслужен от начало до край.

„Боецът“

Когато приключва с Батман, Бейл снима „Американска схема“ – великолепният филм на Дейвид О. Ръсел от 2013-а, който му носи втора номинация за „Оскар“, а за ролята си на измамника Бейл качва близо 20 килограма и се превръща в плешив миловиден шишко.

В следващите години Крисчън е номиниран за „Оскар“ два пъти – за ролята си на дребна финансова риба, която усеща предстоящата финансова криза в Америка през 2008-а, във филма „Големият залог“ и като вицепрезидента Дик Чейни във „Вице“, който разказва за първия мандат на президента Джордж Буш. А ние последно го харесахме като Кен Майлс във великолепната автомобилна драма, базирана на реални събития , „Форд срещу Ферари“.

Това, което повечето хора харесват в Крисчън Бейл, освен актьорските му умения, е начинът по който пораства в Холивуд – с класа, стил и високо качество. Като истински британец. И в негова чест си казваме „Наздраве!“ На 47 години Крисчън Бейл е вълнуващ и величествен, като киното, което прави…

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Лили Колинс: Една англичанка в Париж
Лили Колинс е дъщеря на музиканта Фил Колинс и втората му съпруга...
Read More
0 replies on “Човекът хамелеон”