Дом на колела

Див(н)ият чар на караванинга

Омръзнало ли ви е от пренаселени хотели, претъпкани плажове и презастроени курорти? Имате ли усещането, че прекалената организация отнема от чара и живеца на пътуването? Приискало ли ви се е приключение? Ако отговорът е „да“, може би е дошло време да опитате нещо различно – ваканция близо до природата и далече от шумотевицата, при която вие решавате какво и как, а въпроси като къде ще спим и къде ще ядем не са от значение. Както се досещате, говоря за караваната и нейния по-нов и модерен събрат – кемпера.

Едва ли има някой, който не знае какво е каравана и кемпер, но все пак да обясня – и двете са „домове на колела“, но караваната е нещо като ремарке за живеене, което се тегли с кола; за разлика от нея кемперът е компактно превозно средство с жилищна част. През последните години интересът към кемперите е по-голям, но и едното, и другото имат предимства и недостатъци. Въпросът е да изберете това, което отговаря на нуждите ви.

Преди да се хвърлите презглава в авантюрата, наречена летуване с каравана/кемпер, трябва да си отговорите на един важен въпрос – как точно си я представяте. Ако искате road trip и да спите където ви свари нощта, по-добре изберете кемпер. С кемпера сте абсолютно мобилни и независими, домът ви на практика е с вас, без нужда да търсите къмпинги и специални паркинги. Този вид превозни средства са оборудвани с всичко – достатъчно големи батерии, резервоари за прясна вода и за отпадъчни води, тоалетна касета, съоръжения за миене, къпане и готвене. Не е за подценяване и фактът, че се кара като нормална кола (след като свикнете с размера), шофирането и паркирането са много по-лесни, отколкото с каравана и няма специални ограничения на скоростта. Недостатък е по-високата цена, както и фактът, че шумовете при шофиране са повече – освен обичайните, ще слушате и тракането на чекмеджета, съдове и каквото още сте натоварили.

Караваната, от друга страна, е по-подходяща, ако искате да прекарате почивката си на къмпинг. В този случай тя замества бунгалото – след като я откачите, сте много по-мобилни на място и може да обикаляте с колата си, без да носите целия „дом“ със себе си. Караваната е по-широка и удобна и не на последно място – значително по-евтина. Освен това дори колата ви да се развали, караваната може да се закачи за друга. Недостатъците: не е толкова маневрена, движите се по-бавно заради ограниченията на скоростта за ремаркета (70 км/ч по извънградски пътища и 100 км/ч по магистрали) и в повечето случаи не е самодостатъчна, т.е. за основните услуги като ток, газ и вода сте зависими от съоръженията в къмпинга.

Което и от двете да изберете, не се хвърляйте веднага да купувате, преди да сте се убедили, че този вид почивка е за вас. Има достатъчно агенции, които предлагат кемпери и каравани под наем. А може пък и да се придържате само към този вариант – така няма да се чудите къде да държите мобилния си дом през зимата.

Преди да тръгнете на първото си пътуване с кемпер или каравана, хубаво е да сте подготвени за всякакви ситуации. Това важи с особена сила за кемпера, доколкото с него сте по-мобилни и независими. Да, този вид пътуване ви дава голяма възможност за импровизации и волна програма, но за да пътувате спокойно и накъдето ви душа иска, трябва първо да сте си написали домашното.

Направете си някакъв предварителен план и разчет на времето, особено ако сте с малки деца. Проверете къде по пътя може да нощувате и да зареждате гориво и храна, ако се наложи.

Уверете се, че кемперът е технически изправен (отнася се и за автомобила, ако сте с каравана). Проверете гумите и течностите – масло, антифриз, хидравлична течност, течност за чистачки. Така ще си спестите неприятности и ремонти по пътя. Поддържайте резервоара с гориво пълен – винаги може да ви хрумне някоя интересна отбивка извън плануваното. Пълен трябва да е и резервоарът с чиста вода, а този с мръсна – празен. Тоалетната касета трябва да е винаги почистена и заредена с химическа течност.

Проверете документите на превозното средство, както и вашите – шофьорска книжка, талон, зелена карта, паспорти. Заредете аптечката.

Навигацията е от първостепенна важност, когато тръгвате на пътешествие. Съветваме ви обаче да не разчитате само на GPS, който нерядко дава бъгове и може да ви отведе не там, където искате. Подсигурете се за всеки случай и с добрата стара хартиена карта (и се уверете, че навигаторът ви може да я разчита).

Подредете и обезопасете съдовете по шкафовете и храната в хладилника така, че да не дрънчат, да не се разсипят или счупят по време на пътуването. Колкото по-малко странични шумове има, толкова по-приятно и спокойно ще е за шофьора и пътниците.

Преди тръгване винаги проверявайте дали са добре затворени и заключени всички прозорчета, вратички и люкове, включително вратите на шкафовете. Прибирайте стълбата към вратата. Ако носите велосипеди, проверявайте дали стойката за тях е добре закрепена.

Никога не оставяйте работещи котлони без надзор, особено ако пътувате с деца.

Използвайте осветлението само когато се налага, освен ако не сте на къмпинг, включени в електрическата мрежа.

По време на дълъг път е добре да имате достатъчно напитки и неща за похапване извън основните хранения. Бутилки с вода или сок ще ви поддържат хидратирани и ще предотвратят схващанията от продължителното седене. Бутилките за велосипеди са по-удобни, тъй като няма опасност да се разлеят при някоя неравност по пътя. Що се отнася до храната, изберете нещо сухо като солети, снаксове, ядки, което няма да нацапа и да превърне колата или кемпера ви в кочина на колела. Вземете и достатъчно салфетки и мокри кърпички, ако все пак това се случи.

Нож, авариен чук, брадвичка, лопатка… тези неща може да звучат криминално, но ще ви бъдат от неоценима помощ при пътен инцидент или други непредвидени ситуации. Фенер или челник също, за да се ориентирате в тъмното, когато спрете през нощта (било то и за да отидете до тоалетната). Не забравяйте и светлоотразителната жилетка.

Какво още ви трябва? Музика за добро настроение, някакви настолни игри, за да не мрънкат децата, фотоапарат, за да запечатате всички прекрасни места, които ще посетите. И необходимата доза авантюризъм за едно вълнуващо лято на колела, което ще бъде само ваше и точно такова, каквото го искате.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Ани Ленъкс: с глас на ангел и очи като шотландско небе
Не са кой знае колко певиците, на които титлата diva приляга толкова...
Read More
0 replies on “Дом на колела”