В новата си кулинарна книга вече утвърдилият се дует в домашната кухня Десислава Георгиева и Стоян Георгиев споделят рецепти, направили самите тях щастливи, и са сигурни, че ще зарадват и читателите
Дори залък топъл хляб с масло и сирене, филия с масло и мед може да докарат човек до екстаз, казват Десислава и Стоян, чиято четвърта поред готварска книга е на пазара със заглавие „Храна за щастие“. Лично на тях двамата им доставя неизмеримо удоволствие и да готвят, и да аранжират храна, и да я снимат, и да я споделят не само с приятели на маса, а и публикувайки рецептите.
От две години Десита и Стоян са и собственици на селски имот, опитвайки се в градината сами да отглеждат част от храната си. Така че към щастието от готвенето прибавят и огромното удовлетворение да използват собствена продукция. Споделят, че въпреки усилията, положени за доматите, чушките, зелето, плодовете, реколтата е оскъдна тази година. Но пък са горди от лехата с билки, където се развиват салвия и мента, девесил и джоджен, майоран и кориандър… общо 31 вида ароматни растения, които използват за подправки в гозбите.
А този път те са подбрани според лекотата на подготовката и сготвянето, което според Десита и Стоян също е повод да изпитват щастие. В предходните си готварски книги те са споделили рецепти за ястия, приготвянето на които изисква набавяне на някои по-скъпи продукти, част от които може да се набавят само онлайн. В „Храна за щастие“ рецептите са с продукти, които всеки може да си напазарува в кварталния супермаркет или на пазара. Както се изразяват авторите на книгата, „по списъка с покупки за деня“. Лекотата на набавянето им и на готвенето с тях не спестява почистването на кухнята след готвене, но си струва да се изтърпи, когато резултатите от положения труд понякога изчезват от чиниите само за десет минути след сервиране. Като фантастичните рапани, на които попаднали в кварталния магазин за риба и сготвили с боб и девесил. Или няколкото ястия с пресни черноморски миди, пак от магазина до тях.

В тази книга Десита и Стоян готвят и с неща, които българите, свикнали според тях да ядат едно и също, недолюбват. За пример дават бамята, пренебрегвана и от тях самите заради детския спомен за нещо лигаво в гювеча. Впрочем освен рецептата за панирана бамя в „Храна за щастие“ има и една, целяща да поправи детски спомен – ципура плакия. Стоян я сготвил, за да примами Десита да пробва и да хареса, тъй като тя от дете не обича и не хапва плакия. На ред е пиле фрикасе, към което храната в детската градина е предизвикала трайна аверзия у дамата, царица и на печивата, и на яхниите, и на супите, и на десертите, както и на аранжирането им така, че да хранят и очите с цветовете и текстурите си.
Десита и Стоян изповядват философията, че за да се наслаждава на храната, човек трябва да тренира небцето си. При това от съвсем ранна възраст. Разказват, че са приобщавали своя син към различните вкусове и комбинации между тях още от съвсем малък. Радвала ги оценката на малкия на сготвеното у дома „стабилно 8 от 10!“. Докато подготвяли пък не само тази, а и предишната си книга „Живот в Прованса“, проверявали как са се справили с рецептите чрез своите добри съседи – носели първо на тях да опитат. „Това е най-свежият сладък салам, който сме яли“, казали съседите за десерта. А сладкият салам бил „освежен“ ни повече ни по-малко с добавени в него настъргани портокалови кори, чудесно хрумване на Десита, която се проявява като шеф, привърженик на оползотворяването на продуктите 100%.
В „Храна за щастие“ за първи път се появява раздел „За килера“, където авторите публикуват няколко рецепти за зимнина. Фаворит им е лютеницата хабанеро с вложени в тазгодишното издание чушки от градината им на село. Обещават да направят сладка и компоти, а догодина да се постараят повече с доматите, с които тази година претърпели крушение. Но ако някой все още смята, че е фасулска работа да отгледаш каквото и да било в градината, нека пробва като Десита и Стоян. Като краен резултат ще се убеди, че трябва да целува ръка на всяка баба, изнесла на пазара няколко връзки магданоз и дузина яйца, заключават авторите на „Храна за щастие“.
Рецепти от „Храна за щастие“
Пълнени зеленчуци по гръцки

3 дребни патладжана, 3 чушки камби, 3 домата, 3-4 картофа, 40 г стафиди, 30 г кедрови ядки, 1 голяма глава лук, нарязан на ситно, 1 настърган морков, 60 г галета, 1 консерва нарязани домати (400 г), 150 мл зехтин, 100 г ориз балдо, ½ връзка магданоз, ½ връзка мента, 1 с.л. сушен риган, 1 с.л. захар, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Отрежете горната част на доматите и чушките, а на патладжана около 1/3 по дължината, за да оформите капачета. Махнете семената на чушките, издълбайте вътрешността на домата и я запазете. Посолете издълбаните домати, сложете ги на решетка да се отцедят. Издълбаната вътрешност на патладжана нарежете на ситно.
В широк тиган загрейте 3-4 с.л. от зехтина, сложете лука и моркова, посолете и гответе 4-5 мин. Добавете ориза, кедровите ядки и стафидите и след още 2-3 мин нарязаната вътрешност на доматите, патладжана, доматите от консерва, ригана. Посолете, добавете черен пипер, захарта и гответе 8-10 мин. Свалете съда от котлона и добавете нарязаните пресни билки.
Обелените картофи нарежете на клинове. Подредете зеленчуците в дълбока тава, около тях разпределете картофите. Напълнете с плънката, ако остане, разпределете я върху картофите, покрийте с капачетата и полейте с останалия зехтин. Покрийте с фолио и печете 30 мин в загрята до 1800 фурна. Махнете фолиото и печете още 70-80 мин.
Филе от пъстърва с дип от бял боб и сотирани аспержи

4 филета пъстърва с кожата, 2-3 с.л. зехтин, 1 връзка аспержи, сол и бял пипер на вкус
За дипа: 400 г сварен бял боб, 1 връзка девесил, 2 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, кора и сок от 1 лимон,
3 с.л. зехтин, сол и бял пипер на вкус
Приготвяне:
В блендер смелете всички продукти до гладък крем. Прехвърлете в подходящ съд и завийте с фолио. Почистете аспержите, отчупете долната твърда част на стъблото и бланширайте за 10 сек в кипяща подсолена вода. Извадете в леденостудена вода, отцедете и подсушете.
Подсушете рибата и овкусете със сол и бял пипер. Загрейте тиган с незалепващо покритие и с малко зехтин запържете рибата от страната на кожата за около минута, като притискате леко филето. Обърнете и внимателно отделете кожата и я посолете. Гответе филето още около минута и извадете в чиния.
Забършете тигана с хартия за печене и върнете кожата от рибата. Гответе по 3-4 мин от страна до получаване на хрупкав чипс. Извадете върху хартия и почистете отново тигана. Налейте малко зехтин и за 30 сек сотирайте бланшираните аспержи. Овкусете със сол и бял пипер и извадете в чиния. Сервирайте по 1 филе риба, дип от бял боб, чипс и по 3 аспержи.
Ориз с наденица и кейл

300 г ориз балдо, 1/2 глава лук, нарязан на полумесеци, 40 г масло, 50 мл бяло вино, 600 мл зеленчуков бульон, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус
За плънката: 1/2 глава лук, нарязан на полумесеци, 2 с.л. зехтин, 300 г свинска кълцана наденица, 1 патладжан, нарязан на кубчета, 100 г кейл, нарязан на ивици, 3 скилидки чесън, нарязани на едро, 2 с.л. доматена паста, по 1 ч.л. канела, смлян бахар, кимион, пул бибер, 100 мл пасирани домати, сол и черен пипер
За бешамела: 50 г масло, 30 г брашно, 400 мл прясно мляко, 1 жълтък, 100 г сирене кефалотири, ¼ ч.л. индийско орехче, сол и бял пипер на вкус
За печенето: 2-3 с.л. галета, 1 с.л. меко масло
Приготвяне:
Загрейте маслото и зехтина и запържете лука на средно силен огън за 7-8 мин. Добавете ориза и гответе 2-3 мин, разбърквайки. Налейте виното и след минута – бульона. Гответе 12-15 мин, свалете съда от котлона и оставете настрана.
Запържете лука и патладжана в зехтина за 5-6 мин. Добавете наденицата, раздробете на парченца и гответе 4-5 мин, докато потъмнее. Сложете чесъна, доматената паста и подправките, гответе още 2 мин и сложете кейла. Разбъркайте и след 2-3 мин налейте пасираните домати. След още 5-6 мин свалете от огъня.
Разтопете маслото, добавете брашното и гответе 3-4 мин, докато потъмнее. Налейте прясното мляко при непрекъснато бъркане и гответе 6-7 мин. Свалете от котлона, прибавете жълтъка и разбъркайте. Посолете, подправете с черен пипер и индийско орехче и разбъркайте с настърганото сирене, докато се разтопи.
Намажете с масло съд за печене и поръсете с галета. Сложете ориза на равномерен пласт, отгоре плънката и полейте със соса бешамел. Печете 20 мин в загрята до 2000 фурна.
Паста с кюфтенца от патладжан

600 г патладжани, 50 г настърган пармезан, 100 г стар хляб, 25 г запечени кедрови ядки, 1 яйце, 2 скилидки пасиран чесън, 3-4 с.л. прясно мляко, 1-2 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 100 г галета за овалване, олио за пържене, 320 г спагети
За соса: 3 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 4 филета аншоа, 1 с.л. каперси, 1 червено чили, нарязано на ивици, 8-10 маслини каламата без костилка, 400 г нарязани домати от консерва, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измитите патладжани набодете с вилица на няколко места и печете 1 ч в загрята до 2000 фурна. Охладете и с лъжица извадете вътрешността. Накиснатия в прясното мляко хляб изстискайте добре и прибавете към патладжана. Сложете пармезана, магданоза, чесъна, кедровите ядки, брашното и яйцето. Сложете сол, черен пипер и разбъркайте. Оформете малки кюфтенца, оваляйте ги в галета и ги изпържете в широк тиган с 2-3 см олио на средно силен огън.
Загрейте зехтина в широк тиган на средно силен огън. Добавете чесъна и аншоата, намачкайте я, добавете чилито, каперсите и доматите. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 15-20 мин. Свалете от котлона, добавете магданоза, разрязаните на две маслини и сварената паста и разбъркайте.
Разпределете в чинии за сервиране, към всяка порция добавете по 4-5 кюфтенца и поръсете с пармезан и магданоз.