Франсис Макдорманд с нейното гумено лице

“Никога не вярвайте на актриси, които твърдят, че не могат да си намерят работа, след като навършат 40 години”, казва 63-годишната Франсис Макдорманд с „Оскар” за ролята си във филма “Земя на номади”

Франсис Макдорманд не носи грим, екстравагантни дрехи, не се изказва в Twitter, защото няма Twitter, страни от какофонията и шума, не е скандална, няма нито един шокиращ факт в живота й. Не снима сватбата си, детето, домашните любимци. Няма пластични операции, не си облича специален тоалет за поредната церемония, на която е поканена, отказва да спазва политкоректно приличие.

На фона на изглеждащите като клонинги актриси, които се стремят на всяка цена да докарат визия на поне с двайсет години по-млади, отколкото са в действителност, тя е анахронизъм със своята естественост. На всичкото отгоре е върла противничка на пълнителите и скалпела  дотам, че едва се удържа да не укори в своя директен стил онези, които са прибегнали до услугите на пластичната хирургия и естетичната медицина. „Не съм се пипала или променяла по никакъв начин. Двамата с Джоел (съпруга й Джоел Коен) много разговаряме на тази тема. Той буквално трябва да ме спира физически понякога, за да не кажа нещо крайно на наши приятели или колеги, които правят тези неща с лицата си. Толкова съм изпълнена със страх и ярост от това, което са си причинили.“

За себе си Франсис е казвала: „Имам гумено лице. Винаги ми е служило много добре и наистина ми помага. Особено с остаряването мога да видя, че все още имам цялата карта на живота си по него и тя е непокътната. И мога да я използвам на воля.“

Актрисата не се бои да изглежда комично, постоянно се блещи пред фотографите и камерите. Не се подлага на диети, не се престарава в грижите за прическата си. Не ползва декоративна козметика и макар рядко да се появява пред публика, не се притеснява да носи едни и същи дрехи и аксесоари. Което при сегашните обстоятелства изглежда повече от модерно и отлично илюстрира новите ценности. Едва ли е случайно, че тя е на корицата на януарския брой на американския Vogue с анонса Vogue Values 2021 – „Ценностите на Vogue 2021”, снимана от Ани Лейбовиц. Костюмът с панталон Fear of God и суитшъртът, както и цялостната концепция на фотографията са вдъхновени от филма с участието на Макдорманд “Земя на номади”. Именно за главната роля в него тя отново спечели „Оскар”. Първия спечели през 1997-а за ролята си във “Фарго”, втория – през 2018 за “Три билборда извън града”, а общо е номинирана за престижната награда пет пъти. Много силна е ролята й в минисериала “Олив Китридж”, но за нея притежава “Еми”.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Юлиан Костов: От анти-героя до „Сянка и кост“
„Сянка и кост“, Мария Бакалова, Оскари… В последните няколко месеца чуваме името...
Read More
0 replies on “Франсис Макдорманд с нейното гумено лице”