„Джурасик свят: Господство“ – динозаврите отново владеят Земята

(from left) Kayla Watts (DeWanda Wise), Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) and a Giganotosaurus in Jurassic World Dominion, co-written and directed by Colin Trevorrow.

Спомням си първия път, когато гледах „Джурасик парк“. Филмът на Стивън Спилбърг от 1993-та ми се стори като най-невероятното нещо на света. И до днес смятам, че освен великолепно пиршество за очите и духа, това е филм, който комбинира в себе си две велики неща – наука и изкуство.

„Джурасик парк“ е един от първите филми, в които се използват CGI ефекти и част от динозаврите са генерирани по този начин. Това е първият филм, в който специалните ефекти срещат хубавото кино и по този начин индустрията прави крачка напред.

Години по-късно динозаврите отново владеят Земята. След близо 65 млн. години,  тези велики праисторически създания пак доминират съзнанието на зрителите. „Джурасик свят: Господство“ нахлува в киносалоните и бележи епичната кулминация на франчайза, който по впечатляващ начин възкреси за нов живот величествените мезозойски създания и завинаги промени историята на киното. Дългоочакваната мегапродукция обединява две поколения, събирайки на екран героите на звездите от последните филми – Крис Прат и Брайс Далас Хауърд, с тези на ветераните от „Джурасик парк“ – Лора Дърн, Сам Нийл и Джеф Голдблум. Новият филм ще отведе зрителите на впечатляващо и спиращо дъха приключение, много динамично и определено по-различно от нещата, които може би сте виждали поредицата до момента.

Филмът ознаменува и края на новата ера Джурасик – една история, започната от Стивън Спилбърг през далечната 1993 година с феномена „Джурасик парк“. Новият филм обаче ще заведе любителите на киното и на величествените динозаври в нови, неизследвани от франчайза територии и ще им предложи кинопреживяване с епични пропорции, достойно за най-големия екран.

Преди да се настаните удобно на седалките в киното е хубаво да си припомните първите две части от новата епоха на Джурасик – „Джурасик свят“ и „Джурасик свят: Рухналото кралство“. В последната част от новата трилогия действието се развива четири години след разрушението на Исла Нублар и динозаврите вече живеят – и ловуват – наравно с хората навсякъде по света. Но възможно ли е това съвместно съществуване или създаденият баланс е твърде крехък? Изглежда, че Денят на Страшния съд настъпва и е време бъдещето на планетата да бъде решено! Но кой ще господства – човешките същества или динозаврите? Финален сблъсък, генно инженерство, зли скакалци и още други екологични проблеми са на път да срутят крехката симбиоза, в която човешките създания живеят на планетата. Всички тези теми са засегнати в новия филм, подобно на оригинала – източникът, от който тръгва всичко – книгата на Майкъл Крайтън, която излиза през 1990-та.

С „Джурасик свят: Господство“, спечелилият над 5 милиарда долара франчайз, навлиза в нови и неизследвани територии и ще подари на зрителите в киносалоните множество невиждани досега динозаври, впечатляващ екшън и изумителни специални ефекти. Освен всички тези неща – и динозаври с пера – „Джурасик свят: Господство“ предлага и наистина вълнуваща и емоционална история, част от която е и връзката между Оуен (образът на Крис Прат) и велоцираптора Блу – една от основните сюжетни линии на трилогията „Джурасик свят“.

Колин Тревъроу, който режисира и първия филм от новата поредица, отново сяда на режисьорския стол, за да направи пълно завъртане. и да финишира нещо, което започна през 2015-та. А сценарист, заедно с него, е Емили Кармайкъл. Стивън Спилбърг пък застава зад проекта като продуцент. Всички елементи за доминация на динозаврите за пореден път са тук. „Джурасик свят: Господство“, ако не друго е перфектното забавление – ефектно, задъхано и дори малко плашещо. А защо не именно този филм да запали и някой млад човек да преследва мечтата да бъде палеонтолог?

Spread the love
More from divamagazine.bg
В дома на Джулия Робъртс
Миналата година, точно преди пандемията, Джулия Робъртс се сдоби с нов дом....
Read More
0 replies on “„Джурасик свят: Господство“ – динозаврите отново владеят Земята”