Кралица на Холивуд, принцеса на Монако

Грейс Кели сбъдна всички момичешки мечти, но не намери щастие

Текст Силвия Недкова

За нея Франк Синатра казва, че още от раждането си е била истинска принцеса. Блясъкът ѝ е толкова силен, че и до днес – 39 години след смъртта ѝ, продължава да ражда мечти за живот като в приказка. Холивудска звезда, принцеса, майка, Грейс Кели някак успява да сбъдне фантазиите на всяко момиченце… И да остави без отговор въпроса дали това е истинското щастие.

Грейс Патриция Кели се ражда на 12 ноември 1929 г. в богат дом, незасегнат от Голямата депресия, която в същата година разтърсва Америка и целия свят. Тя е третото от четири деца в семейството. Има по-голяма сестра Пеги, по-голям брат Джон, а след нея се ражда Лизана. Майката на Грейс – Маргарет, е бивш германски фотомодел и спортистка, красива блондинка с властен характер, която цялото семейство нарича „пруският генерал“. Баща й е ирландски каменар, открил собствена фирма за каменоделство, която го превръща в милионер.

Семейството живее в огромно имение във Филаделфия, по настояване на майката всички се занимават активно със спорт и физически упражнения, а девизът на фамилията е „Здравето – това е успехът“. Въпреки миналото си в модната индустрия  Маргарет Кели не поощрява суетността, подстригва момичетата си късо и им забранява всякакви излишества. Затова и трите сестри, красиви колкото майка си, израстват скромни и свенливи като грозни патета. На 14 години Грейс е непохватна, носи очила и е изключително срамежлива и неопитна в общуването с хора. Отпуска се и заблестява само на сцената на любителския театър, в който играе.

Красотата на театъра и литературата ѝ показва нейният чичо  Джордж Кели, известен драматург, носител на „Пулицър” .

Но грозното пате винаги се превръща в красив лебед

Порцелановата кожа на Грейс, теменужените ѝ очи и безспорният ѝ актьорски талант разцъфтяват, когато тя навършва 16. Тогава чичо й започва да я подготвя за Академията по драматично изкуство в Ню Йорк. Родителите ѝ държат тя да учи в женски колеж, но там не я приемат заради ниските ѝ оценки по математика.

През 1947 г. Грейс полага успешно изпит и е приета в академията. Малко преди това губи девствеността си – спи с мъжа на своя приятелка. Самата Грейс разказва за случката по-късно, някак отдалечено и небрежно, но очевидно този злощастен първи опит оставя белег върху целия ѝ живот. Кели се стреми да поддържа имиджа на невинно и недокоснато от земните страсти момиче, а по-късно и на жена, изцяло отдадена на съпруга и семейството си.

Животът ѝ изглежда предначертан – стремителна кариера и блестяща среда, в която тя е център на внимание, без да полага особени усилия.

Подобно на повечето американски деца Грейс работи, докато следва. Започва да се снима в реклами за цигари, бельо и чорапи. Всички спечелени пари изпраща вкъщи, за да върне дълга си на бащата милионер, който плаща за нейното образование.

През последната година от следването си Грейс е забелязана от театралния режисьор Дон Ричардсън, който я кани в своята трупа.

А тя безпаметно се влюбва в него.

През пролетта на 1949 г. Грейс го кани в семейното имение, за да го запознае с родителите си. „Пруският генерал“ Маргарет Кели пребърква багажа на госта и открива, че любимият на дъщеря ѝ всъщност е женен, а освен това се е осмелил да внесе презервативи в дома на семейството. Ричардсън е изхвърлен от къщата на Кели, а Грейс се разкрещява неистово:

„Аз се надявам вече да съм бременна!“

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Как го правят принцесите?
Да си в крак с модата може да не изисква чак толкова...
Read More
0 replies on “Кралица на Холивуд, принцеса на Монако”