Красавицата и Кралят

Мароканската Пепеляшка е сбъднатата фантазия на всяка мюсюлманска жена

Текст Силвия Недкова

Представата за арабска принцеса започва с Шехерезада/Шехризад, упойващо-нежната разказвачка, омаяла халифа Шехрияр. И свършва с мрака на хиджаба, под който е скрита красотата на тъмнооките знойни арабски жени, затворени в златните си клетки.

Но на ръба на Северна Африка, точно на ъгъла, в който се срещат Атлантика и Средиземно море, има една арабска и ислямска държава, която не крие принцесите си.

Замъкът

Мароко е символ на ориенталската пищност. Страна с хилядолетна история, започнала 8000 години преди новата ера, през която са минавали цивилизации, издигали са се и са загивали, оставяйки ценно наследство. Днес в страната на Фес и Казабланка живеят хора, които успяват да балансират между консерватизма на исляма и модерността на западния свят.

От 1666 г. в Мароко властва Алауитската династия. Първият велик султан на Мароко е Мулай Исмаил Кръвожадния, потомък на Мохамед. Той бил не само суров и безпощаден, но и ненаситен. Според някои източници е имал над 1100 деца. В Книгата на Гинес е вписан като баща на 888 чеда, родени от 500-те наложници в харема му за 32 години.

Дядото на днешния крал на Мароко – Мулай Мохамед V, е прогресивен владетел, който успява да спаси от режима на Виши мароканските евреи. Той създава и човеколюбива конституция, която и до днес е един от най-демократичните държавни документи в арабския свят. Курсът на близост със западните ценности е продължен и от Хасан II, син на Мохамед V. Но истински Мароко процъфтява като модерна държава след възкачването на престола на днешния крал – Мулай Мохамед VI.

Красавицата

Когато се качва на престола след смъртта на баща си през 1999 г., той е ерген – нещо почти немислимо за мюсюлмански монарх. Същата година на закрит прием среща случайно Салма Бенани – тя е простосмъртен инженер в голяма компания, в която кралското семейство е акционер. По това време Салма е на 21 години, сираче от тригодишна, възпитавана от баба си. Нищо в произхода и професията й не отговаря на изискванията за съпруга на монарх. Тя не е от бедно семейство, но баща й – професор в град Фес, не е от средите на аристокрацията, не е дори във висшите бизнес среди на Мароко.

Но косата ѝ е огнена, очите ѝ – дълбоки и умни. Енергията й сякаш е способна да захрани градове. Умна е, самоуверена и напълно модерна. Тя изглежда не като протоколна кралица, а като принцеса от съвременна приказка. И Мохамед се влюбва в 15 години по-младата красавица. Дори обявява публично името на годеницата си, което разтърсва мароканското общество, защото това се случва за първи път в историята на страната. Това прави Салма първата публично призната жена на марокански владетел.

3 години по-късно – на 21 март 2002-ра, Мохамед и Салма се женят. Тя получава титлата Лейла (Лала), която означава принцеса. Уви, не е възможно поради традициите и законите да бъде кралица, но в брачния договор с Мохамед е записано, а и той го декларира публично, че тя ще бъде единствената му жена. Лейла Салма Бенани става Първа дама на Мароко.

Сватбата в Маракеш е напълно затворена за външни лица. Това е част от неотменимите традиции на кралската фамилия. Пак според традицията заедно с краля, макар и извън двореца, в същия ден и час се бракосъчетават още 400 двойки от всички социални слоеве. И в хода на всенародните тържества младият крал на Мароко отново съзнателно нарушава огромна част от обичаите и законите на своя двор. Никога преди това жителите на Мароко не са виждали лицето на първата съпруга на който и да е техен крал. Никога не е имало официални фотографии; никога първата дама не е играла обществена роля. Но Мохамед VI чупи стандартите още в деня на сватбата си – пресата получава няколко официални фотографии на Салма. Започват тревогите за това какво влияние ще окаже младата красавица върху краля, как ще се впише модерността в класическата традиция на Мароко. Говори се за „промени с исторически замах“.

Откритостта на щастливото семейство веднага покорява народа. Рижата коса на Салма тутакси става модерна и всяка трета мароканка вее огнени къдрици по улиците. Принцеса Салма се превръща в идеал за красота.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Новото гадже на Гришо?
Неотдавна Григор Димитров беше сниман с нова жена до себе си –...
Read More
0 replies on “Красавицата и Кралят”