Предколедно с Алина Манова и Иван Македонски

В един студен следобед имах късмета да отворя социалните си мрежи точно в момента, в който Алина и Иван обявиха новото издание на MAKEUP & WINE CLUB. Не се поколебах и веднага се записах, защото отдавна копнеех за малко време за себе си. И така на 26 ноември, легендарната неделя, в която цяла София бе блокирана заради заплашителното количество сняг – аз се дотътрих до S.P.A.C.E. Productions, където предстоеше да се потопя в невероятната атмосфера, създадена с много любов от Алина и Иван. По този повод днешният ни разговор е изцяло посветен на грима и виното. Насладете му се!

Какво отключи любовта ви към грима и виното?

Алина Манова: Колко приятно формулиран въпрос, благодаря ти за него! Излизат ми няколко ключови спомени. Един от тях е как майката на най-добрите ми приятелки от детство имаше голяма палитра с много компоненти вътре – сенки, пудра, руж, червило. Беше като магнит за мен. В момента, в който им отидех на гости, постоянно ги преобразявах – скривах им веждите с коректор (сега т.нар. „блокиране“ на вежди – до ден днешен обичам да изрусявам веждите на моделите), рисувах други отгоре, променях формата на устните, очите… Тази палитра отвори вратата.

Иван Македонски: Всичко при мен започна от ранна детска възраст, когато дядо ми ме водеше сред лозята на Розовата долина. Показваше ми всички процеси от лозето до бутилката. Може би в това е разковничето тази обич и страст да ме водят по пътя на виното и до днес.

Какво ви се иска всеки да знаеше за вашите сфери?

А.М.:
В чисто човешки план гримът е много личен инструмент, с който да се погрижиш за себе си, да се почувстваш по-уверен, да излезеш от комфортната си зона или пък да си създадеш нова такава. В професионален план той е изключително и сложно изкуство, за което неслучайно се взима Оскар.

На мен гримът ми носи свобода и в същото време контрол. Бих казала, че е необятен.

И.М.: Иска ми се хората да знаят, че виното е за всеки. То е споделяне, безкрайно търсене, откриване и вдъхновение. С една дума – любов.

Как и кога се роди идеята за MAKEUP & WINE CLUB?

А.М.:
Преди 8 години получих страхотен подарък от братовчедка ми – винен курс при Македонски. Беше любимото ми време от деня. Още оттогава се каним да направим нещо заедно с Иван. Идеята се роди, докато развивах концепцията за мой Мастър клас, в който си представях, че ще го поканя да направи специална селекция за welcome drink. Бях в един самолет, връщах се от снимки в Италия и на пощенски плик си скицирах и описах всичко.

После се отплеснах в месеци работа отново, но в един момент интуицията се обади и просто усетих, че трябва да се случи сега, точно по този начин – като бутиково преживяване, което събира двете изкуства, като специален клуб, който събира различни хора, но близки в естетиката си. Звъннах на Македонски в един февруарски ден, а той не се поколеба дори за секунда и вложи цялата си енергия, разбиране и старание, за да осъществим нашия MAKEUP & WINE CLUB.

Това е много щастлив проект, който ни среща с чудесни хора, творци, партньори и наистина се създава качествено общество от съмишленици.

И.М.: Познавам Алина покрай виното, защото тя самата има образованост в тази сфера, желание и любопитство, а това е много важно. Когато идваше при мен на курсове за вино, нейната отдаденост да знае повече за този свят се виждаше ясно. През годините много пъти сме си казвали, че трябва да направим нещо заедно… И  един слънчев февруарски ден на 2023-та, Алина Манова ми звънна по телефона, започна да ми споделя, а аз дори не изчаках и казах „Да, правим го!“.

На какъв принцип избирате и съчетавате продуктите и вината, които участват в различните издания на MAKEUP & WINE CLUB?

А.М.:
Подготвянето на селекциите отнема доста време. Първо, винаги избираме определена тема, след това ги синхронизираме по всеки възможен детайл – цвят, текстура, финиш, съставки, име, регион на производство. Например, ако в спиралата има масло от маракуя – във виното задължително ще присъства тази нотка. Ако продуктът е дуален като Shade & Illuminate на Tom Ford, виното ще е бяло, но направено от червен сорт грозде. Ако червилото е кадифено, матово, без да оставя трансфер – виното ще е с плътно, обло тяло с дълъг послевкус и двете ще са с еднакъв подтон. Освен всички тези параметри, магията на виното и грима всъщност е в това, че и двете носят толкова много емоция.

И.М.: В тази част от проекта и двамата сме безкомпромисни. Както аз обичам да казвам, работи се с хирургична прецизност. Алина подбира продуктите и козметиката в нейната част, аз вината от моята, но винаги ги обсъждаме заедно. След това започва по-сложният, но изключително важен етап: цветове, аромати, текстури, произход и т.н. Всичко винаги е в абсолютен синхрон до най-дребния детайл. Това не е експеримент, в който едни хора просто се събират на едно място и използват двете основни линии на проекта, това е преживяване за всички сетива.

MAKEUP & WINE CLUB събира в себе си елемента на мастър клас, уъркшоп, събитие, но в същото време с много лично присъствие и внимание, както от наша страна, така и от присъстващите. Клубът е емоция, която се случва на момента. Този проект е толкова жив, че всяка минута от неговото случване, трябва да се изживее. За мен той е една щастлива споделеност!

Какъв съвет бихте дали на читателите на DIVA относно грим визиите им и избора на вино за празничните дни?

А.М.:
Бих ги поощрила да направят, каквото им е на сърце – да бъдат себе си или пък да експериментират с нещо ново, да се поглезят с хубаво червено червило, с бляскави пигменти, просто да се забавляват!

И.М.: Да се чувстват свободни в избора си и да вярват на собствения си вкус. Да експериментират с различни вина, които да ги вдъхновяват и ги пренасят на различни места. С виното това е възможно, без реално да напускаме границите на мястото, където се намираме. Да бъдат любопитни! И да търсят виното от нашите тероари, защото то е все по-хубаво, смислено и много, много вдъхновяващо! Да обърнат внимание на малките семейни винарни, на малките проекти и на нашите прекрасни автохтонни сортове.

Какво предстои за вас през новата година?

А.М.:
Надявам се много хубави и смислени неща! Работим по нова концептуална линия за MAKEUP & WINE CLUB, но няма да издавам все още.

Освен това подготвям и премиерата на моя бюти бранд LOVALINE. Голямо предизвикателство е, много се вълнувам и нямам търпение да го споделя с всички!

И.М.: През новата година ще се появим с още по-интересни и вълнуващи срещи в MAKEUP & WINE CLUB, които дори за нас са толкова изненадващи и идейни, че нямаме търпение да ги осъществим.

Пролетта ще представя и един мой нов авторски проект, който се казва „Гласът на виното“ (The Voice of Wine). Нещо много бутиково и интимно за тези, които ще го посетят. Аз го наричам проект съзерцание, защото е дълбоко искрен и в него хората ще видят една друга страна от света на виното. Нещо, което със сигурност не е правено у нас досега. И само една малка подсказка: в него участие ще има и Алина Манова, която ще сътвори нещо много специално.

И последно, но много важно и лично за мен, което се случва броени дни преди Коледа… На бял свят излиза 901 Red Collection 2022 by Ivan Makedonski или моят първи официален опит (прочит) към безкрайното търсене в света на виното. Всички винени любители ще имат възможност да го опитат и да му се насладят и през идната година.

Spread the love
More from Ина Иванова
Николай Божилов от игла до Conets
Заедно с бизнес партньорката си Кристина Атанасова дизайнерът открива първото споделено работно...
Read More
0 replies on “Предколедно с Алина Манова и Иван Македонски”