Мая Хоук, най-доброто от Ума и Итън

Покрай новия четвърти сезон на култовата поредица Stranger Things из медиите отново се завъртя името на Мая Хоук. Дебютът ѝ в сериала в ролята на Робин беше в миналия сезон, а изпълнението ѝ впечатли и зрителите, и критиците. По всичко личи, че пред Мая се очертава светло актьорско бъдеще. Но все пак кое е това момиче?

Ако фамилията нищо не ви говори, вгледайте се в лицето ѝ и лесно ще отгатнете кои са звездните ѝ родители. Мая притежава ефирната светла красота на майка си Ума Търман, подправена с разпознаваемите черти на баща ѝ –  Итън Хоук.

Ума и Итън се запознават през 1997 г. на снимачната площадка на „Гатака“. Година по-късно посрещат дъщеря си Мая, а през 2002 г. и сина си Левън (който между другото също участва в четвъртия сезон на Stranger Things). Разделят се през 2003 г., а през 2005-а финализират развода си. Детството на Мая Хоук преминава между жилището на майка ѝ в Манхатън и това на баща ѝ в Бруклин. „Да си дете на разведени родители, има много минуси, но двете жилища не са сред тях“, казва тя. Днес Мая има три по-малки полусестри (една от майка си и две от баща си) и се радва на голямо, пъстро и сплотено семейство. „Семейството ми е наистина подкрепящо. Ние се караме, говорим, лъжем, казваме истината – не непременно в този ред , и наистина се радвам, че израснах с тях, с този вид фамилна динамика.“

В трети клас Мая е диагностицирана с дислексия. Сменя училище след училище, докато си намери мястото. В крайна сметка с много усилия се научава да чете и да пише. Като студентка в Juilliard  School разчита основно на аудиокниги. Докато не попада на „Малки жени“. Романът на Луиза Мей Олкът е първата книга, която Мая прочита от корица до корица. „Джо Марч беше моята героиня. Нейната амбиция, кураж и воля за справяне с обстоятелствата ме вдъхновяваха, докато се учех да живея с дислексията. И когато разбрах, че BBC ще правят филм по книгата, изобщо не се поколебах и отидох на прослушване.“

Ролята на Джо в „Малки жени“ е дебютът на Мая. Интересно съвпадение е, че колежката ѝ от Stranger Things Уинона Райдър също е играла Джо Марч в предишната екранизация на романа и това създава особена близост между двете. Следва малка роля в Once Upon a Time in Hollywood на Тарантино, стар познайник на фамилията – като дете Мая е придружавала майка си на снимките на Kill Bill.

Също като майка си и баба си (и наследила тяхната красота)  Мая се изявява и като модел. Тя се снима за Vogue, рекламно лице е на британската верига магазини All Saints, участва и във видеокампания на Calvin Klein, режисирана от София Копола.

Многостранно надарена, Мая Хоук се изкушава и от музиката. През 2019 г. излизат първите ѝ две авторски песни – To Love a Boy и Stay Open, а година по-късно реализира и дебютния си албум Blush.

Но все пак актьорството е това, което я влече най-силно. Заради участието си в „Малки жени“ прекъсва образованието си в Juilliard  School и това решение не е никак лесно за нея. Дори признава, че в началото се  съпротивлявала срещу влизането в „семейния бизнес“ – нещо, което обикновено се очаква от децата на актьорите. В крайна сметка обаче това се оказва пътят ѝ, макар никой от родителите ѝ да не я е насочвал и притискал.

Това голямо и талантливо семейство няма как в даден момент да не се събере и във филм. В бъдещите планове на Мая влиза участие в комедията Revolver заедно с баща си   Итън Хоук, както и в екшъна The Kill Room заедно с майка си   Ума Търман. Нямаме търпение да ги видим заедно на екран.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от Дона Делова

Тимъти Шаламе, друговремецът

С бледото си, увенчано от къдрици лице, грацилно телосложение, меланхолично излъчване и...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ