Мая Хоук, най-доброто от Ума и Итън

Покрай новия четвърти сезон на култовата поредица Stranger Things из медиите отново се завъртя името на Мая Хоук. Дебютът ѝ в сериала в ролята на Робин беше в миналия сезон, а изпълнението ѝ впечатли и зрителите, и критиците. По всичко личи, че пред Мая се очертава светло актьорско бъдеще. Но все пак кое е това момиче?

Ако фамилията нищо не ви говори, вгледайте се в лицето ѝ и лесно ще отгатнете кои са звездните ѝ родители. Мая притежава ефирната светла красота на майка си Ума Търман, подправена с разпознаваемите черти на баща ѝ –  Итън Хоук.

Ума и Итън се запознават през 1997 г. на снимачната площадка на „Гатака“. Година по-късно посрещат дъщеря си Мая, а през 2002 г. и сина си Левън (който между другото също участва в четвъртия сезон на Stranger Things). Разделят се през 2003 г., а през 2005-а финализират развода си. Детството на Мая Хоук преминава между жилището на майка ѝ в Манхатън и това на баща ѝ в Бруклин. „Да си дете на разведени родители, има много минуси, но двете жилища не са сред тях“, казва тя. Днес Мая има три по-малки полусестри (една от майка си и две от баща си) и се радва на голямо, пъстро и сплотено семейство. „Семейството ми е наистина подкрепящо. Ние се караме, говорим, лъжем, казваме истината – не непременно в този ред , и наистина се радвам, че израснах с тях, с този вид фамилна динамика.“

В трети клас Мая е диагностицирана с дислексия. Сменя училище след училище, докато си намери мястото. В крайна сметка с много усилия се научава да чете и да пише. Като студентка в Juilliard  School разчита основно на аудиокниги. Докато не попада на „Малки жени“. Романът на Луиза Мей Олкът е първата книга, която Мая прочита от корица до корица. „Джо Марч беше моята героиня. Нейната амбиция, кураж и воля за справяне с обстоятелствата ме вдъхновяваха, докато се учех да живея с дислексията. И когато разбрах, че BBC ще правят филм по книгата, изобщо не се поколебах и отидох на прослушване.“

Ролята на Джо в „Малки жени“ е дебютът на Мая. Интересно съвпадение е, че колежката ѝ от Stranger Things Уинона Райдър също е играла Джо Марч в предишната екранизация на романа и това създава особена близост между двете. Следва малка роля в Once Upon a Time in Hollywood на Тарантино, стар познайник на фамилията – като дете Мая е придружавала майка си на снимките на Kill Bill.

Също като майка си и баба си (и наследила тяхната красота)  Мая се изявява и като модел. Тя се снима за Vogue, рекламно лице е на британската верига магазини All Saints, участва и във видеокампания на Calvin Klein, режисирана от София Копола.

Многостранно надарена, Мая Хоук се изкушава и от музиката. През 2019 г. излизат първите ѝ две авторски песни – To Love a Boy и Stay Open, а година по-късно реализира и дебютния си албум Blush.

Но все пак актьорството е това, което я влече най-силно. Заради участието си в „Малки жени“ прекъсва образованието си в Juilliard  School и това решение не е никак лесно за нея. Дори признава, че в началото се  съпротивлявала срещу влизането в „семейния бизнес“ – нещо, което обикновено се очаква от децата на актьорите. В крайна сметка обаче това се оказва пътят ѝ, макар никой от родителите ѝ да не я е насочвал и притискал.

Това голямо и талантливо семейство няма как в даден момент да не се събере и във филм. В бъдещите планове на Мая влиза участие в комедията Revolver заедно с баща си   Итън Хоук, както и в екшъна The Kill Room заедно с майка си   Ума Търман. Нямаме търпение да ги видим заедно на екран.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Weekend за уикенд
„Детски“ беше първата дума, която ми хрумна при запознанството ми с Weekend....
Read More
0 replies on “Мая Хоук, най-доброто от Ума и Итън”