Невяна Цветкова: Смелостта да заявиш себе си

Бизнес дамата, осмелила се да запее на 30, когато станала майка, отпада на втори тур в Х фактор, но трансформира тъгата си в Diva Vocal и в момента има авторски песни с над 20 000 слушания в стрийминг платформите 

“Виж това момиче”, написа ми моя отдавнашна позната, изпращайки ми линк към сайта на Diva Vocal. Там я видях, познатата ми, в клип към парчето “Недей, не се тревожи” заедно с поне дузина други жени, оказа се, че всички те заедно с изпълнителката Невяна Цветкова (с артистичен псевдоним Diva Vocal) вървят заедно през модулите на семинара за личностна трансформация Insight.

“Семинарът е като остров на любовта, където се учим да живеем и да се трансформираме. В него съм от девет години”, казва ми Невяна, която съвсем случайно, или пък не, е в София, когато ѝ се обаждам. И, естествено, първият ми въпрос, щом сядаме на кафе, е по каква причина е влязла в Insight. “Имах потребност още по-смело да заявявам себе си. Осъзнах, че колкото и да съм артистка на сцена,  липсва ми това да изразявам себе си извън роля. В семинара ни има актриса от много висок ранг, която споделя, че покрай многото роли, в които влизаме, трудно отстояваме себе си и нашите лични инстинкти.”

Невяна ми е донесла първия си солов албум “Има любов”. И макар от над две десетилетия да познавам възможностите на компютърната “пластична хирургия”, отново съм слисана от различния начин, по който изглежда на обложката му младата жена, седяща пред мен – по-скоро ниска на ръст, заоблена… Необикновени са обаче очите ѝ – някак лъчисти, светлосиньо-зелени, усмихнати и оптимистични.   

Изпреварвайки разказа на Невяна за криволиците в живота ѝ, ще спомена маркираните от нея

съдбовни срещи

със сестра ѝ, със сина ѝ Раян и с астролога Гал Сасон. Ще ги намерите по-надолу в повествованието, в което ще се редуваме аз и Невяна.

“В детството си, както предполагам доста хора, съм имала съмнения дали има любов. При работещи родители баба и дядо ме отгледаха до петгодишната ми възраст. Чак тогава се запознах със сестра си, две години по-голяма. Тя направи света ми цветен, красив. На всичко тя ме научи.

Като бях в осми клас, обожавах американските филми. Спирала съм Джон Траволта на кадър, за да го целуна. За мен Америка бе страната на свободата и неограничените възможности. Един ден на една детска дискотека в хотел “Черно море” (дотук май пропуснах да отбележа, че Невяна е родена и живее във Варна – б.а.) срещнах един американски матрос – в пристанището бе акостирал американски военен кораб. Не знаех добре английски, но прекарахме два часа в разговор, в който споделих колко много харесвам Америка. Той ми каза, че стига да искам, мога да го случа. Шест години по-късно стъпих в Лос Анжелис, потопих се в тяхната култура, бях избрана за царица на колежа…”

Биографична справка за Невяна Цветкова

Завършва висшето си образование в Лос Анджелис, Калифорния, където се влюбва в електронната музика. Става популярна с колаборациите си с различни диджеи като DJ Diass, Andrey Exx, DJ Tarkan и номинирания за Грами Eddie Amador. Има множество хитови сингли в родни и чуждестранни класации за денс музика (Indie-house/New Disco). Тя е един от малкото изпълнители и водещи на живо, тип MC, в диско клубове, което ѝ помага да утвърди реномирано име в индустрията и да гастролира в целия свят.

Към днешна дата ежемесечните ѝ слушания в стрийминг платформите (Spotify) са над 20 000. Сред успехите ѝ се нареждат повече от 100 песни, 10+ видеоклипа, интервю в радио БиБиСи и представяне лично от самият DJ Tiesto.

Прави впечатление, че няма и дума за това какво точно е учила в Америка Невяна. И как образованието ѝ е свързано със старта на нейната кариера. Не, не в музиката, а

в бизнеса с леки коли  

“Когато се върнах в България, завършила бизнес администрация, по силата на обстоятелствата започнах работа в “Балкан стар”, тогава официален представител на няколко марки луксозни автомобили, включително и Mercedes. Във Варна бяха в едно Chrysler, Jeep и Dodge. Баща ми бе един от собствениците на сградата. Колите ме запалиха, особено Chrysler, и започнах да продавам тях. Станах най-добра в страната. И когато баща ми излезе от бизнеса през 2005-а, новият генерален мениджър от Германия ме покани да управлявам продажбите на Chrysler за България – логистика, ценообразуване, работа с корпоративни клиенти… Бях на 29 години. Още от малка виждах, тъй като майка ми бе певица, а татко – бизнесмен, че от музика не се правят пари. И се чувствах реализирана с образованието си в бизнеса с коли.”

През 2008 г. Невяна ражда сина си. Майчинството ѝ съвпада с кризата. Тогава Chrysler излизат от България. И когато тя е готова да се върне, няма къде. Ако имаше, дали сега щях да разговарям с щастлива и развиваща се певица, или с преуспяла, но неудовлетворена бизнес дама? 

“Скоро след раждането една приятелка ме заведе на семинар на Гал Сасон, единствения във Варна. Той говори за книгата си “Едно желание може да промени живота завинаги”. Когато попита какво е вашето желание, аз знаех, че то е

да творя собствени песни

Да предам на света някаква своя истина. Записах си го, сложих си срок от три месеца за изпълнението му. Много скоро взеха да ме наемат за шоупрограми, не започнах веднага с авторска музика. Но година по-късно, докато се готвех за участие в Х фактор, се запознах с Теди Джорджо, бащата на диджей Диас. Той ме попита кой ще ни пише песни, аз обещах да пробвам. С американско образование, добър житейски опит, но до момента не бях се осмелявала да пиша песни. Собствени. Записахме един куплет. От една песен станаха две. Ама нещо ми липсваше, без да зная, че песен, дори и от хаус музиката, може да не е само припев. И една нощ в три, докато детето и мъжът ми спяха, хванах химикала. Реших, че няма пред кого да се изложа, после осъзнах, че ме е било страх да не се изложа пред себе си. За десет минути написах два куплета, два речитатива. На другия ден ги записахме. Песента стана най-харесваната от пилотния албум, дебютен на Диас.

От малка обичах диското, танцувах по дансингите, много ме палеше. Затова започнах да правя точно такъв тип музика, тъй като ми беше на сърце. Опитвала съм се да пея фолклор покрай мама, даже имам една награда от “Пирин фолк”, но не е моето, не ми се отдава.

Между другото, голяма почитателка съм и на Шакира. За Х фактор изпях нейно парче на първия рунд. На втория вече камерите ме заобикаляха и разбрах, че няма да продължа. Сърцето ми се сломи за момент. Но обичам предизвикателствата и тази тъга я вкарах в DIVA.

Като се върнах от Америка, видях тук едни много тъжни хора. Беше ми трудно да разбера тази тъга. Но в Insight видях усмихнати, свързани със сърцето си хора, реализирани. И разбрах, че ако следва порива на сърцето, човек може да направи това, което желае.

Цената на новото амплоа

бе развод с бащата на сина ми. Той беше се оженил за бизнес дама, не можа да преглътне промяната ми в певица. Започнаха скандали. Един-два пъти опитахме да продължим отново заедно заради детето, но имаше много гняв у двете страни. Така написах песента Time to say goodbye, в която казвам, че няма смисъл да търсим любовта в пепелта на две сърца.

През 2020-а стартирах и свой подкаст Diva Vocal asks, в който интервюирам колеги от денс сцената като Eneli,  Laurent Schark, Roland Clark, Melee Fresh… Много е интересно и вълнуващо. Мечтая си да стигна до Bilboard класациите, до „Грами”. Да сложа България на картата и да докажа на българите, че можем.”

Докато слушам Невяна, си мисля, че Мария Бакалова вече го направи. Затова питам събеседничката си как ще продължи оттук нататък.

“заедно да се повдигаме”

“Посоката от две години е заявяването. Досега попадах все в сянката на диджеите, с които работя. Първо името на диджея, после феет и DIVA. Така слушателите ми бяха подвеждани, че творец е диджеят. Затова започнах все по-ревностно да си пазя песните, да си ги издавам сама. Пишех както на английски, така и на български. Когато молех диджеите да пускат българските парчета, получавах откази. От Таркан, от Диас чух, че ако има и българска версия на една песен, тя поевтинява. Това не го приемам. Така че дори и песента Faith, която попадна в класацията на БНР, я взимам от дискотечната версия и я превръщам в популярна.

Моите слушатели са между 30- и 40-годишни. Опитвам се с млади таланти да работя, заедно да се повдигаме. С Кристиян Ненов работя, един от финалистите на “Гласът на България”. Вече имам и лейбъл. Срещу годишна абонаментна такса от 40-50 евро ползвам и доста дистрибуторски платформи. Покрай пандемията започнаха да ме молят да давам вокални уроци. Имам ученици на всякаква възраст – от 6 до 50 години. С тях преоткривам силата си на вдъхновителка. Една от моите ученички ми написа: “Благодаря ви, че ви има. Вие сте причината да останем в България!”

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Елица Копчалийска: Баща ми ме учеше да плащам сметките си сама
С опит в менажирането на проекти от различни сфери в икономиката и...
Read More
0 replies on “Невяна Цветкова: Смелостта да заявиш себе си”