Триумфалният марш на шамфъстъка

Salted unpeeled half-opened pistachios on a green background

Прави ли ви впечатление, че през последните година-две шамфъстъкът е навсякъде? В латета и шейкове, печива и десерти и, разбира се, в нашумелия дубайски шоколад. Нещо повече, парфюмите с аромат на шамфъстък изживяват истински бум. Дори интериорните дизайнери са запленени от неговия фин пастелнозелен нюанс.

Нутриционистите също застават зад този тренд и го подкрепят с научни факти. Шамфъстъците са богати на протеини, фибри и полезни мазнини. Освен това са с високо съдържание на витамин В6, който е от съществено значение за доброто здраве и правилното функциониране на мозъка, както и на мед, калий, тиамин и витамин Е. Мононенаситените мазнини може да помогнат за намаляване на лошия холестерол и са полезни за сърцето, антиоксидантите предпазват от възпаления и намаляват риска от хронични заболявания, а калият пък подпомага функционирането на мускулите и нервите. Като добавим и факта, че шамфъстъците съдържат по-малко калории от останалите ядки, нещата стават още по-хубави. Ние пък харесваме специфичния му екзотичен вкус, така че с удоволствие яхваме pistachio вълната.

Spread the love
More from Дона Делова
По следите на архитектурното минало
Първи стъпки на нов за България вид туризъм Арх. Кристияна Брънзалова е...
Read More
0 replies on “Триумфалният марш на шамфъстъка”