По пътя на маслината

Измир, Турция

Може да свързваме маслината повече с Гърция и Испания, но има исторически свидетелства, че тя произлиза от Близкия Изток и впоследствие е пренесена на запад и юг. Турците твърдят, че това се е случило в днешен Анадол и дори да не е съвсем вярно географски (по-скоро Сирия може да претендира за родина на маслината), то не е далече от истината.

Турция държи четвъртото място като производител на зехтин в света. Турският зехтин се отличава с мек и деликатен вкус за разлика от някои други по-интензивни и нагарчащи видове. Произвежда се по цялото крайбрежие от Черно през Егейско до Средиземно море, особено в района на Измир.Разбира се, присъства солидно в традиционната кухня, както и маслините, звездата на обилната турска закуска. Едно от най-популярните ястия дори се нарича „зейтинялъ“ и представлява зеленчуци, задушени в много зехтин. Зеленчуците може да бъдат най-различни, но зехтинът е задължителен.

Прованс, Франция

Изтънчената френска кухня е известна навсякъде по света. Свързваме я с изкусителните сладкиши, богатите сосове и употребата на много масло. Това обаче важи по-скоро за северните и централните региони. На юг, в Прованс, зехтинът е цар, както и по цялото Средиземноморие.

Франция не е сред големите световни производители на зехтин (само 5000 тона годишно). Производството му е скъпо и нерентабилно и за това си има причина – той се прави от специален сорт маслини, при които плодовете са плътно прилепнали към клонките, за да се пазят от поривите на бурния мистрал, провансалския вятър страшилище. Това изключва всякакъв вид механизирано събиране и брулене и налага брането им на ръка. Но макар да отстъпва по количествен показател пред южните си съседки и да произвежда основно за вътрешния пазар, Франция поддържа строг контрол и неизменно високо качество на продукцията си.

Фес, Мароко

Мароко е на второ място в света по производство на маслини и на шесто по производство на зехтин, съсредоточено основно в районите около Маракеш, Казабланка, Мекнес и Фес. Маракеш е царството на маслините, докато Мекнес и Фес са специализирани в зехтина. Мароко е сериозен износител и неговите продукти печелят престижни международни награди.

Счита се, че маслината е пренесена тук от гръцките колонизатори, които първо я разсаждат в Сицилия, а оттам – на африканския континент. Все още има места, на които зехтинът се добива по древен метод с каменна преса и това е нещо, което си заслужава да се види. Другото задължително място за посещение е някой традиционен сук, предлагащ огромно разнообразие от маслини – с мащерка, риган, розмарин, чесън, лимон и каквото още се сетите. А маслините са само едно от нещата, които ще намерите на това пъстро и екзотично изложение на цветове, вкусове и аромати.

Spread the love
More from Дона Делова
Бабата на Instagram
Днес Бади Уинкъл пише нова глава в живота си и ѝ е...
Read More
0 replies on “По пътя на маслината”