Светите места на Европа

Лурд, Фатима, Асизи и Сантяго де Компостела ще бъдат още по-посещавани след края на пандемията

Ако се чудите накъде да поемете след финала на пандемията, може би маршрутът ви ще бъде мотивиран от мислите, вълненията, надеждите, които звучат в симфонията на вярата – онази вяра, която по неведоми пътища озарява и осветлява духа ни в сложни времена. Може би след като захвърлим предпазните маски и се отърсим от страха, ще си спомним за някои от най-свещените места в Европа. Поклонниците казват, че там се чувстват преродени – а точно това ни трябва сега.  

Лурд – 62 чудеса и 5 милиона поклонници годишно

За някои вероятно е изненада, но най-посещаваният град във Франция след Париж не е нито Лион, нито Ница, а Лурд в подножието на Пиренеите. Грандиозни храмове, параклиси, крипти, павилиони, музеи и други сгради са разположени от двете страни на пълноводната река Гав. 5 милиона годишно са поклонницитеот целия свят, които пристигат в най-известното християнско светилище в Европа. Хиляди между тях търсят чудотворен лек за болести и недъзи в пещерата Масабиел, показана през 1858-а от Света Богородица на 14-годишната Бернадет Субриу. В скалата тече целебен извор, а над него се издига статуята на Дева Мария – в нишата, където тя се е появила пред бедното и страдащо от астма девойче, за да му поръча да дълбае в камъка, докато стигне до божествената вода. С броеница в ръце тя 18 пъти спохожда детето с думите: „Аз съм непорочното зачатие.“

В началото Църквата се отнася подозрително и враждебно към твърденията на 14-годишната Бернадет – тя е подложена на разпити от свещеници и администратори, изтормозена е с многобройни медицински изследвания заради съмнения за лудост и маниакалност. Всички експерти обаче я признават за напълно вменяема и с уравновесен характер, а през 1862 г. епископ Лоранс обявява, че е казала истината. Бернадет е погребана в парка на манастир в Невер, където остава монахиня до смъртта си – само на 35. Десетилетия по-късно се налага ексхумация, свързана с обявяването й за светица през 1933-а. Оказва се, че тялото й е перфектно съхранено. То е поставено в стъклен ковчег и изложено в църквата на манастира в Невер.

През 1933 г. Лурд става град на чудесата – 68 досега. Местните обаче оспорват официалната статистика – според тях през първите 50 години 4000 души са били излекувани в пещерата. През 1989 г. Ватикана признава за чудодейно изцелението на сицилианката Делиция Чироли, чиято диагноза е тумор на бедрената кост. Лекарите препоръчват ампутация на десния й крак и отчаяната майка води страдащата на поклонение в Лурд. Момичето се полива с вода от свещения извор и след няколко седмици започва да се движи само, а ракът изчезва. Комисията, която проучва детайлно случая, оповестява чудото 13 години по-късно. Според каноните на Ватикана чудо има, когато болестта е много тежка, а възстановяването е пълно и е научно документирано, но пациентът не бива да е лекуван с медикаменти и терапии, а оздравяването трябва да е станало най-късно до 7 дни.

В Лурд наистина сте като обгърнати от необяснима атмосфера, изпълнена не само с очакване, но и с чудеса. Около пещерата са построени няколко изключителни храма. През портала Сен Мишел се стига до „Нотр Дам де Лурд де Розер“, в която може да се молят 1500 души,а площадът пред нея е за 40 000. През 1958-а е построена подземната черква „Свети Пий X“, която побира 25 000 – смятана е за най-голямата в Европа върху своите 12 000 кв.м. Сивият цвят в интериора й е разчупен от цветни витражи – като прозорци към света на радостта. Молитвите вътре се четат на 6 езика, а покривът е покрит с трева – ако човек не е чувал за подземния храм, никога няма да се досети за съществуването му.  

През 1983-а папа Йоан Павел ІІ произнася първата литургия, излъчена по телевизията, от „Л’имакюле консепсион“ (“Непорочното зачатие“) – разположена върху скалата над пещерата. Центърът на базиликата се намира точно над мястото на явяването на Богородица. Романо-византийските сводове са покрити с цветни мозайки със сюжети от живота на Девата. В осветената през май на 1866-а крипта, която е между „Нотр Дам де Розер“ и „Л’имакюле консепсион“, съхраняват част от мощите на Бернадет.

Колкото и да е изненадващо, по тези места нямате усещане за тълпа – дори пред чешмите, до които е изведен целебният извор, всички чакат спокойно, за да пълнят шишетата си с вода. Нетърпелива навалица няма и пред каменните постройки с къпални и купели с изворна вода.

В Лурд няма метро и трамваи – обиколяте го пеш, след като оставите автомобила си в някой от десетките паркинги. Има автобуси, като едната от линиите отива до пещерата, движи се и влакче, което обикаля всички религиозни и туристически забележителности. В града има най-много хотели във Франция след Париж. В ресторантите поднасят блюда с тукашния боб – белия и продълговат Tarbais, който стига до 20 см дължина. Друг местен деликатес е пъстървата фарио, която живее в езерата на Пиренеите, а агнешкото е твърде вкусно заради специалните грижи на фермерите. Удивителната в удоволствията са две местни вина, чието производство датира от X век в близките абатства.

Нотр Дам де Лурд де Розер
Spread the love
Written By
More from admin
Джули Лепоева – никога в два поредни дни с една визия
Ако се поразходите из стария център на София, обикновено оставащ незабелязан за...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *