Raw&More – където сладкото е повече от десерт

Искам да правя изкушения, които хем да са здравословни, хем да изглеждат по начин, който няма да подскаже, че са такива, казва създателката на Raw&More Таня Димитрова

„Може би се чудите защо обичаме толкова много сладкото? Защото през каменната ера сладкият вкус е означавал, че храните са и безопасни (няма храни, които да са едновременно сладки и отровни), и доставящи енергия. В епохите, когато не е било лесно да се намери храна, е било важно да намериш всички плодове, които можеш да откъснеш, преди някой друг да го направи. Така че в процеса на еволюция сме се научили да изпитваме удоволствие, когато вкусим нещо сладко“, казва Джеси Инчауспе в бестселъра „Глюкозната революция“. С този цитат успешно оправдавам своя голям апетит за сладкиши.

Истината е, че трудно вярвам на хора, които не обичат десерти. Разбирам обаче, че за мнозина от нас лишаването от сладко е въпрос на по-добро здраве и далеч не е шега, породена от стрелката на кантара. Затова приветствам горещо хора като Таня Димитрова – собственик и създател на Raw&More – място за вкусни здравословни десерти и нещо повече.

Манго чийзкейк без глутен и без захар

През следващите месеци Таня и екипът ѝ, които имат два обекта в София, обещават да стартират обновено приложение за поръчки, за да може лоялните клиенти да събират отстъпки и да се радват на ексклузивни предложения. Доставките ще са не само в пределите на столицата, но и в страната – чудесна новост за търсещите сурови здравословни веган десерти и печива без компромисни съставки.

Таня, как реши да отвориш Raw&More – място за сурови, веган, без глутен и без захар десерти, когато вкусът на българина към храната е толкова класически и конвенционален? Както при повечето хора и при мен се случи комбинация – здравословен проблем и търсене на нещо, с което да заменя неподходящата за него храна. В този период напуснах работа в корпоративния сектор – бях за малко в САЩ и когато дойде време да се завърна в офис, осъзнах, че не мога да си го причиня. В началото отворих първия си магазин на ул. „Цветна градина“ 38 на шега. Вторият обект беше щастлива случайност. Просто не можех да изпусна локацията на ул. „Сан Стефано“ 9. Имах късмет около мен да има човек, който да вярва в идеята ми и да ме подкрепя – брат ми, който помогна за финансиране на начинанието и благодарение на това се завъртя целият процес, който днес е на 3 години.

От изпълнител ставаш предприемач. Това не донесе ли повече стрес в живота ти? Когато създаваш нещо, което носи удоволствие на хората и те го виждат веднага, откриваш смисъл в работата си. Да имаш собствен бизнес, значи да нямаш уикенди и работно време, натоварването е много по-голямо. Отговорностите са повече – имаш служители, мислиш за разходите, за клиентите. И все пак на мен това ми донесе много повече свобода. Показа ми, че работата в офис е била просто етап, преди да стигна дотук.

Лешников трюфел

Говориш ли си често с клиентите на Raw&More? Да, и това е много сладък момент. Когато подреждаш на витрината готовите десерти и клиентите са в магазина, за да си вземат от тях, виждаш реакциите им, чуваш коментарите им, комплименти.

Променя ли се очакването на българския потребител към здравословните десерти? Допреди няколко години сякаш всичко веган и без захар звучеше отблъскващо и безвкусно. Все още има предразсъдъци и дори в нашия магазин е имало клиенти, които не искат да опитат нещо, защото е веган. В началото приемах лично всяка обратна връзка – и позитивната, и негативната. Беше трудно да преборя предразсъдъците, собствения си перфекционизъм да задоволя всички очаквания. Изключително взискателна съм към всяка съставка до състояние да ми е трудно да ям навън заради възможността в храната ми да има нещо неподходящо за мен. Личните ми разбирания не позволяват да слагаме евтини пълнители в продуктите си. Искам да правя десерти, които хем да са здравословни, хем да изглеждат по начин, който няма да подскаже, че са такива. Това пренесох и в нашата кухня – не правя компромиси с нищо, което влиза в Raw&More – от подсладителите, които откровено може да вредят, до избора на ядки и какаови продукти например.

Миниторти различни вкусове

Имаш особено отношение към шоколада в десертите ви. Всичко започна с него. Обожавам да работя с шоколад. В цеха имаме каменна мелница, с която смиламе зърната и ръчно приготвяме наш шоколад. Вярвам, че това ни прави различни от останалите здравословни магазини за десерти: избираме внимателно, не търсим по-лесното и евтиното, ценим качеството.

На фона на това все повече добива популярност кето диетата, а вие имате такива продукти в менюто си. Следим търсенето и тенденциите в храната, но не правим нещата от мода. В нашите кето десерти се стараем отново да залагаме на качествени подсладители и да достигаме възможно най-добрата текстура, колкото и да е трудно.

В момента завършваш курс за нутриционисти, самата ти как се храниш? Здравословният живот е моя тема от много години, а нутриционизмът е едно естествено продължение. Не съм веган, но се храня предимно с растителна храна и малки количества месо от проверени източници.

Кой е десертът, който клиентите ви най-много харесват? Нашият бестселър е карамелен бар: с карамел от фурми, с бял веган шоколад, фъстъчен тахан и сурови ядки пекан. Използваме за вдъхновение популярни десерти, за да подсказваме на клиентите какво може да очакват като вкусова комбинация, но без рафинираните продукти на масовите предложения. Доста е сладък, което се доближава много до очакванията на почитателите.

Кето десерт

Кой е твоят любим? Харесвам много нежните десерти с по-интересна текстура. В момента препоръчвам нашия тирамису бар – има нежен крем от кашу, бадеми в основата и шоколад за покритие.

Откъде идва вдъхновението ти? Всички десерти, които предлагаме, са авторски, а вдъхновението се задвижва от желание да експериментирам. Обичам да проверявам как си пасват различните съставки. Моя любима комбинация е кафе, череша и бадем. Имаме го в бонбон и в десерт.

Кое е следващото, което да очакваме от Raw&More? Моята страст е в приготвянето на десерти, но хората имат нужда от здравословни алтернативи и в останалите храни, които консумират. И се радвам, че с чисто сърце можем да им ги предложим. Освен още нови продукти – като солени печива, през декември ще стартираме и сайт за доставки, които да покриват цялата страна. Предлагаме солените и сладките си продукти и като допълнение за кетъринг на събития, доставки до офиса или дома. Регистрираните в сайта ни клиенти пък ще се възползват от специални отстъпки в лоялна програма.

Изглежда, готвите се за един декември без угризения. Сладък, 100% суров, 100% без глутен, 100% веган, 100% със здравословни алтернативи на подсладители или пък вкусно солено печен, но отново без компромиси…

Spread the love
More from Надя Костова
Меган Маркъл: Когато приказката стане кошмар
От екзотично цвете в градината на кралския двор американската актриса се превърна...
Read More
0 replies on “Raw&More – където сладкото е повече от десерт”