Патрик Демпси и трънливият път към любовта

Getty Images

Най-сексапилният „доктор” не е поредният холивудски плейбой, а воюва за спасяването на втория си брак след катастрофата на първия

В края на миналата година списание People обяви Патрик Демпси за най-сексапилния мъж на планетата (крайно време беше, ще добавим ние). 57-годишният актьор, нашумял с ролята на д-р Дерек Шепърд от сериала „Анатомията на Грей“, е вторият най-възрастен носител на почетната титла след Шон Конъри, който я получи на 59 години през 1989-а. И макар шеговито да казва, че пикът му е бил преди много години, той е все така секси и посребрелите слепоочия не отнемат нищо от чара му.

Донякъде изненадващо на най-сексапилния мъж на планетата не му се носи славата на женкар, а през леглото и сърцето му не са минали безчет знайни и незнайни красавици. Той е щастливо женен от 24 години за Джилиан Финк и има три деца. И макар бракът им да не минава без сътресения, в крайна сметка двамата успяват с любов и компромиси да останат заедно още по-сплотени.

Патрик и Джилиан с децата Съливан, Талула и Дарби на премиерата на Ferrari в Лос Анджелис, 2023 г.
Amy Sussman/Getty Images

Но пътят към тази семейна идилия е трънлив. Преди да срещне Джилиан, Патрик има още един, да го наречем ексцентричен брак, последван от кошмарен развод.

„Добър ден, аз съм Вашата леля”

Патрик се запознава с първата си жена Рошел „Роки“ Паркър, когато е едва 18-годишен и се опитва да пробие като актьор. По онова време той играе главната роля в пиесата на Нийл Саймън Brighton Beach Memoirs, а 44-годишната Роки играе негова леля.

Какво е привлякло едно 18-годишно момче към 44-годишна вдовица с три големи деца, при това неособено красива, само Фройд може да ни каже. Така или иначе между двамата се заражда близост, а не след дълго прехвърчат и романтични искри. След като ангажиментът с пиесата приключва, Патрик, на когото критиците предричат бляскаво бъдеще, назначава Роки за свой мениджър.

Женят се три години по-късно – през август 1987 г., но известно време държат брака си в тайна заради публичните реакции, които връзката им би предизвикала. Макар често да се появяват заедно на червения килим, те са много дискретни по отношение на семейния си живот. Има спекулации, че Патрик се е оженил за майката на най-добрия си приятел, но истината е, че той се сприятелява с доведения си син едва след това. Нормално – двамата са почти на една възраст.

Нетолкова дискретен е разводът им 7 години по-късно. Съдебната битка продължава 2 години и е, меко казано, грозна. В молбата за развод Роки посочва като причина „непреодолими различия“, но след това хвърля обвинения за физически и психически тормоз. По думите ѝ Патрик я пребил по време на снимките на филма Can’t Buy Me Love, защото „искал да разбере какво е да пребиеш жена“, освен това е премазал пръстите на ръката ѝ с вратата на автомобила и впоследствие е развила артрит. Твърди, че съпругът ѝ я принудил да изостави кариерата си, за да му помага да се справи със зависимостта си към наркотици и алкохол, и заради това психичното ѝ здраве е толкова разклатено, че години наред посещава психиатър и се лекува с антидепресанти. Близо 20 години по-късно обаче признава, че всичко това са измислици, които е наговорила по съвет на своя адвокат.

Разбираемо – Патрик не обича да си спомня за първия си брак. Нарича го „нелеп фройдистки кошмар“, от който все още не се е възстановил напълно, и споделя, че в началото на кариерата си се чувствал изгубен и имал нужда от напътствия и здрава ръка, но вече е надраснал тази потребност. Режисьорът Хари Уайнър, негов близък приятел, казва, че този брак е бил манипулативен и разрушителен за кариерата и психиката на Патрик. Природата обаче не търпи празно, след бурята изгрява слънце, а

Любовта се появява на неочаквани места

В този случай – във фризьорския салон, в който Патрик влиза един ден скоро след развода, за да се подстриже. По това време той вече е известен и Джилиан Финч, фризьорката, на чийто стол сяда, е едновременно шокирана и развълнувана. Вероятно нещо е трепнало и у Патрик (или просто много е харесал подстрижката), защото от този ден нататък се подстригва само при хубавата руса фризьорка.

Звучи като добро начало на флирт, но не е. Три години подстригване му трябват на г-н Секси, за да покани момичето на среща. Джилиан приема (може би също като нас си е казала наум „време беше“) и Патрик я води вкъщи, където ѝ приготвя вечеря. Малко жени могат да устоят на мъж, който готви, и тя не е изключение. Три месеца след тази вечеря заживяват заедно, а две години по-късно нещата стават официални.
Патрик и Джилиан се женят през юли 1999 г. в дома на актьора в Мейн. Първото им дете – дъщеря на име Талула, се появява на бял свят през 2002 г., а през 2007 идват и близнаците Дарби и Съливан.

„Бащинството е най-важното нещо. Всичко останало е дреболия. Сега се старая да правя пари, за да отгледам децата си – казва Патрик. – Когато станеш баща, се вглеждаш повече в себе си и в брака и си задаваш въпроса как да подобриш нещата и да създадеш стабилна среда за децата си.“

На теория звучи чудесно, но на практика нещата не се получават точно така. Докато кариерата на Патрик Демпси процъфтява, личният му живот започва да страда.

Кой уби д-р Шепърд

През 2005 г. Патрик е избран за ролята на д-р Дерек Шепърд в добилия огромна популярност медицински сериал „Анатомията на Грей“, където си партнира с Елън Помпео. Снима се в продължение на цели 11 сезона, но славата и натовареният снимачен график постепенно започват да се отразяват на отношенията вкъщи.

В интервю през 2011 г. на въпроса коя е най-трудната част от брака, актьорът отговаря: „Когато не успявате да комуникирате. Партньорът ви излиза, когато вие се прибирате, и не успявате да си поговорите как е минал денят ви. Това е най-лошото.“ Явно неудовлетворението и отчуждението са се натрупвали в продължение на доста време. През 2015 г., след 16 години брак, двойката обявява раздялата си. „С внимателно обмисляне и взаимно уважение решихме да сложим край на брака си – се казва в официалното им изявление. – Наш основен приоритет остава благосъстоянието на децата ни.“

Но Патрик не е готов да се откаже от Джилиан. Той взема шокиращото решение да напусне „Анатомията на Грей“ в разцвета на славата си, за да се посвети на семейството. Ако сте се чудили защо сценаристите „убиха“ д-р Дерек Шепърд така внезапно и нелогично, вече знаете – заради любовта. И колкото и болезнено да е било това за феновете, струвало си е.

„Не бях готов да приключа с брака ни – казва той в интервю. – Не бяхме свършили цялата работа. И двамата имахме това усещане и оттам започнахме.“

Двойката започва да посещава брачен консултант, което е много важна стъпка за спасяване на отношенията им. И явно консултантът си е свършил работата добре, защото година по-късно обявяват, че отново се събират. „Всеки от нас има свой собствен път – казва актьорът. – Джил и аз решихме, че е крайно време да започнем да работим върху проблемите си и да оправим нещата. Искаме да дадем добър пример на децата си – когато имаш проблеми, може да ги разрешиш.“

Отново заедно и по-силни от всякога, 2023 г.
Sama Kai/Dave Benett/WireImage

Каква е рецептата за добър брак според Патрик? „Не може да правиш добре няколко неща едновременно. Научих се да приоритизирам и сега семейството ми е приоритет. Трябва да общувате, да сте открити един към друг и да не се приемате за даденост. И много секс!“

Оттогава бракът на Патрик и Джилиан процъфтява и е още по-здрав отпреди. Макар скоро след това актьорът да се връща към кариерата си, той преценява внимателно ангажиментите си и винаги е сигурен, че ще има достатъчно качествено време за семейството.

„Когато имате три деца, всичко е едно непрекъснато тичане, винаги някое от тях трябва да бъде закарано на училище или на спортни дейности, друго подготвено за колеж или нещо друго. Но трябва да намирате време само за вас двамата, това е много важно. Израстваме заедно – както индивидуално, така и като двойка, и като семейство. С възрастта човек си дава сметка колко малко време има и как трябва да се възползва максимално от него.“

Добър оздравителен план, д-р Шепърд!

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
100 години Дисни и изложбата, която трябва да видите
В Лондон е мрачно и студено, постоянно вали дъжд, но в този...
Read More
0 replies on “Патрик Демпси и трънливият път към любовта”