„Специализантът“ или как ковид се отрази на медицинските сериали?

Guy D'Alema/FOX

Как се снима сериал по време на пандемия? Краткият отговор е „трудно“. Екипите на много от продукциите, които зрителите очакваха с трепет през изминалата година и началото на тази, бяха изправени пред екстремна ситуация. Забавяне на снимки, дистанция, маски, ежедневни PCR тестове и това е едва въхрът на айсберга.

Ситуацията се отрази най-ярко може би на един конкретен жанр в телевизията – медицинските сериали. Актьорите и екипът не просто трябваше да се справят с пандемията в истинския живот, но и що се отнася до сюжета. От „Анатомията на Грей“, през „Добрия доктор“, чак до „Специализантът“ – всеки медицински сериал има своя поглед върху пандемията. И колкото и да е странно – хората наистина искат да видят как един от любимите им жанрове на малък екран бори корона вируса.

„Специализантът“, чийто четвърти сезон от вчера направи премиера по родния канал FOX е класически пример за това. За тези, които не са гледали сериала, а обичат жанра, ето какво сте изпуснали:

„Специализантът“ стартира своето начало през 2018 година и изключително обаятелният актьор Мат Зукри напуска редиците на „Добрата съпруга“, за да влее сили в измислената болница „Частейн Мемориъл“. Той влиза в ролята на млад лекар идеалист, който започва първия си работен ден, решен да спасява животи. Под наблюдението на закоравял, но брилянтен в работата си старши специализант, той разбира, че лекарската професия не е това, което си е представял и границите между етичното и неетичното често са размити. Младата актриса Емили Ванкамп също играе една от главните роли, като прави директен преход след финала на шоуто „Отмъщението“.  Към тях сред лекарските редици се присъединяват Маниш Даял, Джейн Лийвс, Шонет Рене Уилсън и Брус Грийнууд.

„Специализантът“ е нещо средно между „Спешно отделение“ и „Анатомията на Грей“. В него балансирано присъстват трескавостта на първия и личните сюжетни линии и човешки драми, с които е известен вторият. Сериалът е толкова успешен, че е подновен веднага за втори сезон, а сега независимо от пандемията той прави премиера за четвърта година.

Именно актьорът Маниш Даял, който играе ролята на д-р Девън Правеш ни разкрива част от сюжетните обрати, които ни очакват в сезон 4.

„Сезонът започва по много ярък начин. Още в началото ние се сблъскваме с вируса на ковид и с пандемията и виждаме, какво се случва с хората в болницата. Още в началото екипът от доктори в сериала се среща отблизо с първия случай на коронавируса и целият сюжет се върти, около това как героите ни реагират на него, какво значи той за човечеството. Защото този вирус е нещо, което никой не е виждал до този момент и как всички в болницата реагират на цялата ситуация. След това действието прескача много напред и сюжетът се занимава с онова, което се случва след като вирусът се е появил и след появата на ваксините.“

Мъчителната и безмилостна борба с COVID-19 в градските болници ще отстъпи място на по-добри дни. За разлика от другите медицински сериали, които се борят с ковид паралелно със ситуацията, която ни заобикаля в живота, екипът на „Специализантът“ избира да погледне в евентуалното бъдеще. Освен в последствията от една напълно реална пандемия, сюжетът на сериала се опитва да даде коментар относно здравната система и да покаже нейните пробойни, особено в ситуация на пандемия. След три сезона, в които се борят с установената система, лекарите от „Частейн Мемориъл“ се обединяват в желанието си да поправят всички грешки и нередности в болницата, за да може тя да функционира нормално. От системата, грешките, променено бъдеще, чак до личните истории на персонажите, които се сблъскват челно с болестта, „Специализантът“ се опитва да покрие всички елементи на онова, което ни се случи и продължава да ни се случва.  

„Моят персонаж (д-р Девън Правеш) губи близък човек по време на пандемията и заради това неговият път в сериала е много близко свързан с пандемията и последствията от нея. За мен тази сюжетна линия илюстрира толкова много и различни теми. Дистанцията, изолацията, здравната система и личната подкрепа, и разбира се, личните дилеми, които всеки има спрямо тези, които са пряко свързани с живота и функцията на една болница по време на една такава пандемия.“

Дали „Специализантът“ може да предвиди бъдещето? Едно е ясно със сигурност – в наши дни изкуството просто не може да не имитира живота. „Специализантът“ вече върви по FOX life – всеки вторник, от 22:00 часа.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Кино за пътешественици
С липсата на каквито и да било изгледи за пътуване и с...
Read More
0 replies on “„Специализантът“ или как ковид се отрази на медицинските сериали?”