Филипа Огнянова, БНТ: „По света и у нас“ е еталон за обективна журналистика

От края на месец март имаме удоволствието да научаваме важното от очарователната Филипа Огнянова, която заедно с Даниел Михайлов отново е водеща на централната емисия новини „По света и у нас“ от 20:00 ч. по БНТ 1. В края на 2020 г. Филипа излезе в майчинство, за да посрещне първородния си син Филип, а днес ви срещаме с нея, за да сподели своята дефиниция за успешен баланс между това да бъдеш всеотдайна майка и работеща жена.  

Отново сте водеща на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1, като по нищо не личи, че доскоро сте била в майчинство. Каква е тайната ви?

Филипа Огнянова: Журналистиката е професия на постоянно самоусъвършенстване. Много важно беше през цялото време на майчинството да поддържам достатъчно ниво на информираност за случващото се в България и по света. Не приемам това като задължение, а като ежедневна рутина, която ми помага да се чувствам на мястото си.

„По света и у нас“ е еталон за обективна журналистика. Мисията на БНТ е да прилага ежедневно високите журналистически стандарти и го прави благодарение на професионализма на всички продуценти, редактори, репортери и водещи. Днес сме изправени пред предизвикателството да се борим с фалшивите новини и да отсяваме фактите. Тук идва безспорната роля на БНТ – да прецизира информацията и да представя на аудиторията най-важното от деня подробно и безпристрастно.

Несъмнено телевизията не е тази, която е била преди 20 години, например. Днес, в дигиталната ера, всеки търси и намира информация светкавично бързо на удобно за него устройство. В този смисъл BNTNEWS.BG се превърна във водеща платформа за новини в България, която включва сайт, мобилно приложение, дори и изкуствен интелект. Така, все повече млади и активни хора откриват БНТ.

Благодаря на БНТ за поканата и възможността отново да правя това, което обичам.

С екранния ви партньор Даниел Михайлов изглеждате прекрасно заедно като двойка водещи на „По света и у нас“. Разкажете ни за Даниел и за това как успяхте да се синхронизирате така добре.

Филипа Огнянова: При двойките водещи перфектният синхрон е резултат от години съвместна работа. Истински късмет е, че при мен и Даниел се получава още от самото начало. Разбира се, има върху какво още да работим, но основните критерии са изпълнени.

Даниел е професионалист със значителен екранен опит зад гърба си и има собствен неподражаем стил. Фактори, които правят съвместната ни работа още по-лесна. Всеки ден обсъждаме идеи как да бъдат поднесени новините и когато имаме общи виждания за концепцията, резултатът е добър. Важно в нашата работа е да не даваме оценка, коментар или да квалифицираме събитията. Зрителите са тези, които сами правят заключенията от получената информация.

Споделете ни – различно ли е усещането в „По света и у нас“ преди и сега, след майчинството и появата на малкия Филип? И изобщо – по какъв начин ви промени майчинството?

Филипа Огнянова: Основното ми притеснение беше, че с връщането ми на работа Филип ще бъде лишен от пълноценното ни време заедно. Това е неизбежно, но засега се опитвам да поддържам баланс.

Майчинството ме научи на търпение и на това да ценя малките неща в ежедневието. Осъзнаваш, че всичко, което правиш, е за детето и точно тези моменти са незаменими. Навярно звучи странно, но когато съм на работа, се чувствам по-концентрирана от преди появата на Филип. Предполагам, че обяснението се крие във факта, че една майка успява да прави много неща едновременно, когато трябва да се грижи за бебе и всичко, което зависи от нея всеки ден. 

Темата за баланса между това да бъдеш всеотдайна майка и работеща жена е винаги актуална. Какво бихте посъветвали дамите, които дават всичко от себе си, за да бъдат успешни както в личен, така и в професионален план?

Филипа Огнянова: Дефиницията за баланс е относителна за всяко семейство. Това се дължи на различните изисквания и нива на удовлетвореност – и към работата, и към семейството – на всеки родител. Има дни, в които всеки от нас се чувства недостатъчно добър в нещо. Но давайки всичко от себе си, тези моменти са лесно преодолими.

Смятам, че успехът да си родител идва, много след като сме си представяли, че би следвало да се случи. Това е отражението в развитието на детето и резултат от ежедневни грижи, възпитание в морални ценности и правилните съвети, докато расте. Отговорността е голяма, защото и самите родители са пример за подражание в начина на общуване и показват пътищата за интелектуално развитие. 

Какво обичате да правите в свободното си време? Какви са любимите ви семейни занимания с малкия Филип и съпруга ви Ивайло?

Филипа Огнянова: Любимото занимание на Филип е да чете книжки. Условно казано е, че ги чете, защото е само на една годинка, но обича да ги разглежда и да издава звуци. Това е любимото ни време заедно. Винаги когато имаме възможност, със съпруга ми Ивайло и Филип пътуваме из България. Последната ни разходка беше до Рилския манастир. Колкото и да е малък, Филип беше впечатлен от мащабите и величието на Рилската света обител.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Джеръми Айрънс в Gucci
Не, Айрънс не е станал рекламно лице на италианския бранд, нито негов...
Read More
0 replies on “Филипа Огнянова, БНТ: „По света и у нас“ е еталон за обективна журналистика”