Ингеборга Дапкунайте – талант в сянка

Фотография: Getty Images

Покрай постановката „В самотата на памуковите полета“ родната публика откри нова талант в лицето на литовката живееща в Лондон – Ингеборга Дапкунайте.

В началото на седмицата актрисата, която дели една сцена с Джон Малкович навършви 60 години, а ние ви разказваме повече за нея.

Родена в Литва и изиграла множество главни роли в киното, телевизията и театъра, Ингеборга се мести да живее в Лондон преди години.

Актрисата участва във филма, носител на „Оскар“ – „Изпепелени от слънцето“ на Никита Михалков. Снима се в хитове като „Мисията невъзможна“ на Браян де Палма и „Седем години в Тибет“, където си партнира с Брад Пит. А за ролята си в „Катя Исмаилова“ на Валерий Тодоровски печели награда за най-добра актриса на фестивала в Женева и награда на Руската филмова академия.

С френската актриса Еманюел Беар в „Мисията невъзможна“ (1996)

Театралната работа на Ингеборга включва постановки по целия свят – „Slip of the Tongue“ заедно с Джон Малкович в Steppenwolf Theatre в Чикаго и след това в лондонския Уест Енд; „Libra“, режисиран от Джон Малкович в Steppenwolf, „Cloaca“, режисиран от Кевин Спейси в Old Vic в Лондон, световно турне с Giacomo Variations, главни роли в постановки на Театър на нациите (Москва) от 2013 до 2022 г.

„Харесвам и киното и театъра, но са прекалено различни, за да ги сравнявам. Но професионалният отговор е, че когато си в театъра играеш с партньора си на близко разстояние, но енергията ви се простира до самия край на залата и в цялата публика. Всеки трябва да те види, чуе и усети. В киното партньорът ти може дори да го няма пред теб и да говориш на дърво. Енергията ти ще е в същата посока, в която гледаш. Камерата е тази, от която зависиш, за да предадеш посланията. Ако хората мислят, че театъра не е истински, а филмите са истински, всъщност е обратното.“

„В самотата на памуковите полета“ с Джон Малкович

Родителите на Ингеборга работят активно – баща й е дипломат, а майка й е говорител на прогнозата за времето, затова бъдещата актриса прекарва повече време с баба си и дядо си.  „Баба ми работеше като администратор в театъра за опера и балет, а леля ми свиреше на арфа. Чичо също беше музикант, флейтист.“ Затова като малка Инга иска да стане балерина. Но театърът се оказва нейната стихия. Първата й роля е на малкия син на мадам Бътърфлай. Инге е на четири години по онова време. Затова след гимназия влиза да учи актьорско майсторство.

Въпреки, че участва в множество холивудски филми актрисата не мечтае непременно за голям пробив в Холивуд. „Смешното е, че никога не мечтая за нищо. Моята работа идва сама и трябва да се справя с нея. Късметлийка съм, тъй като никога не съм имала проблем с това да нямам работа.“

Женена три пъти – за литовския актьор Арунас Сакалаускас, неин съученик от консерваторията във Вилнюс. За британския режисьор Саймън Стоукс, заради когото се мести да живее в Лондон и с когото се развежда през 2009 година и за руския адвокат и бизнесмен Дмитрий Ямполски, с когото се развежда през 2017 г. На 55 години Ингеборга става майка и показва за първи път сина си Алекс в документалния филм посветен на нея –  „Всичко, което се пише за мен, не е вярно“.

Животът я събра заедно с талантливи хора: Джон Малкович, Саймън Стоукс, Емир Кустурица, Жан-Жак Ано, Брайън де Палма, Брад Пиет, Петър и Валери Тодоровски, Никита Михалков, Владимир Машков, Олег Меншиков. Списъкът е дълъг. И както казва тя – „Всеки ми е дал по нещо.“

Скоро очаквайте цялата история на Ингеборга Дапкунайте в някой от предстоящите броеве на D!VA.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Как си прекара Мария на Оскарите?
93-тите награди на Академията са в историята и победителите в тях са...
Read More
0 replies on “Ингеборга Дапкунайте – талант в сянка”