Ингеборга Дапкунайте – талант в сянка

Фотография: Getty Images

Покрай постановката „В самотата на памуковите полета“ родната публика откри нова талант в лицето на литовката живееща в Лондон – Ингеборга Дапкунайте.

В началото на седмицата актрисата, която дели една сцена с Джон Малкович навършви 60 години, а ние ви разказваме повече за нея.

Родена в Литва и изиграла множество главни роли в киното, телевизията и театъра, Ингеборга се мести да живее в Лондон преди години.

Актрисата участва във филма, носител на „Оскар“ – „Изпепелени от слънцето“ на Никита Михалков. Снима се в хитове като „Мисията невъзможна“ на Браян де Палма и „Седем години в Тибет“, където си партнира с Брад Пит. А за ролята си в „Катя Исмаилова“ на Валерий Тодоровски печели награда за най-добра актриса на фестивала в Женева и награда на Руската филмова академия.

С френската актриса Еманюел Беар в „Мисията невъзможна“ (1996)

Театралната работа на Ингеборга включва постановки по целия свят – „Slip of the Tongue“ заедно с Джон Малкович в Steppenwolf Theatre в Чикаго и след това в лондонския Уест Енд; „Libra“, режисиран от Джон Малкович в Steppenwolf, „Cloaca“, режисиран от Кевин Спейси в Old Vic в Лондон, световно турне с Giacomo Variations, главни роли в постановки на Театър на нациите (Москва) от 2013 до 2022 г.

„Харесвам и киното и театъра, но са прекалено различни, за да ги сравнявам. Но професионалният отговор е, че когато си в театъра играеш с партньора си на близко разстояние, но енергията ви се простира до самия край на залата и в цялата публика. Всеки трябва да те види, чуе и усети. В киното партньорът ти може дори да го няма пред теб и да говориш на дърво. Енергията ти ще е в същата посока, в която гледаш. Камерата е тази, от която зависиш, за да предадеш посланията. Ако хората мислят, че театъра не е истински, а филмите са истински, всъщност е обратното.“

„В самотата на памуковите полета“ с Джон Малкович

Родителите на Ингеборга работят активно – баща й е дипломат, а майка й е говорител на прогнозата за времето, затова бъдещата актриса прекарва повече време с баба си и дядо си.  „Баба ми работеше като администратор в театъра за опера и балет, а леля ми свиреше на арфа. Чичо също беше музикант, флейтист.“ Затова като малка Инга иска да стане балерина. Но театърът се оказва нейната стихия. Първата й роля е на малкия син на мадам Бътърфлай. Инге е на четири години по онова време. Затова след гимназия влиза да учи актьорско майсторство.

Въпреки, че участва в множество холивудски филми актрисата не мечтае непременно за голям пробив в Холивуд. „Смешното е, че никога не мечтая за нищо. Моята работа идва сама и трябва да се справя с нея. Късметлийка съм, тъй като никога не съм имала проблем с това да нямам работа.“

Женена три пъти – за литовския актьор Арунас Сакалаускас, неин съученик от консерваторията във Вилнюс. За британския режисьор Саймън Стоукс, заради когото се мести да живее в Лондон и с когото се развежда през 2009 година и за руския адвокат и бизнесмен Дмитрий Ямполски, с когото се развежда през 2017 г. На 55 години Ингеборга става майка и показва за първи път сина си Алекс в документалния филм посветен на нея –  „Всичко, което се пише за мен, не е вярно“.

Животът я събра заедно с талантливи хора: Джон Малкович, Саймън Стоукс, Емир Кустурица, Жан-Жак Ано, Брайън де Палма, Брад Пиет, Петър и Валери Тодоровски, Никита Михалков, Владимир Машков, Олег Меншиков. Списъкът е дълъг. И както казва тя – „Всеки ми е дал по нещо.“

Скоро очаквайте цялата история на Ингеборга Дапкунайте в някой от предстоящите броеве на D!VA.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

София, моя любов

По повод Денят на София, ние ви представяме една изложба, която представя...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ