Какво има в музея на щастието?

Новооткритият Музей на щастието в Мадрид предлага 20 изживявания, с които посетителите не само да опознаят по-добре щастието, но и да се научат да го „тренират”

На какво мирише щастието? Какъв вкус има? А какво е при допир? Но най-вече какво точно представлява и как можем да го „тренираме“. Първият интерактивен Музей на щастието в света (MüF), отворил наскоро в Мадрид съвсем близо до музея за модерно изкуство „Рейна София“, събира най-доброто по темата под формата на двайсет изживявания за хора от 4- до 104-годишна възраст, както казват организаторите. Музеят се ползва с подкрепата на Международния институт за щастие в Дания, Световната фондация за щастие, Академията за щастие на Тал Бен Шахар, Музея на щастието в Копенхаген.

Вход – само с усмивка

„Игрите“ на щастието започват още от вратата, която благодарение на устройство за разпознаване на лица се отваря само с усмивка. Пак на входа можем също така да измерим степента на щастието си с помощта на „щастиеметър“, който ще провери, когато си тръгнем, как са се повишили хормоните на щастието ни.

Музеят на щастието с площ от 600 кв.м и пет различни зони е проектиран така, че за около един час посетителите да усвоят знания, любопитни факти и занимания, които насърчават щастието. Обиколката запознава с историята, културата и науката за щастието, като предоставя данни и използва игри и интерактивни устройства. Сред акцентите са „Капсулата за смях“, където проверяваме ползите от заразителния смях. „Прегръдкометърът“, който обяснява силата и смисъла на прегръдките. Химията на щастието в мозъка е обяснена в образователната зона. Има и място за адреналин и вълнение от това да направиш нещо за първи път, като например да се спуснеш по пързалка от втория етаж направо в пълен с топки басейн.

Изпръхтете „зеле”

Музеят на щастието се основава на науката и позитивната психология. В зоната „Мозъкът на открито“ откриваме най-действащите техники за увеличаване на хормоните на щастието: серотонин, допамин, окситоцин и ендорфини. „Тези четири хормона работят в различни области на мозъка и може да бъдат активирани чрез поведението ни и действия като прегръдки, интерактивни игри, смях и здравословни навици“, обяснява Пабло Клавер, основател и директор на музея. Гостите научават как работят трите части на мозъка: съответно мозъкът, който чувства, който мисли и който действа. А при прилагане на наученото можем да повдигнем настроението си в ежедневието.

Щастието не е присъщо само на човешките същества, казват организаторите и затова отделят място и на животните. Те изразяват щастието си по различни начини, включително чрез поведението си, пръхтенето и дишането си. Както и чрез усмивката: за поне 65 животни е установено, че се усмихват, като повечето от тях са бозайници.

Гардероб на истината

Съвкупността от възприятия, свързани със самочувствието, увереността и взаимоотношенията с другите хора, оказват пряко влияние върху степента на нашето щастие. Първите две от тях обаче са две от най-оскъдните чувства в обществото на XXI век, твърдят от музея. Затова са създали „Гардероб на истината“, където всеки ще открие една от най-важните „тайни“ за пълноценен живот според съвременната психология.
Що се отнася до взаимоотношенията, хората с повече социални връзки са склонни да живеят по-добре. Мозъчните функции на тези, които живеят по-изолирани, вероятно ще се влошат доста по-бързо, сочат данните от изследването на Харвардския университет „Развитие на възрастните“. Тук посетителите са поканени да направят едно много специално и съвсем реално обаждане по телефона.

С помощта на виртуалната реалност в музея е събран и „Дрийм тийм“ на щастието. В него участва например една от най-нашумелите испански психиатърки – Мариан Рохас, която подчертава, че щастието се крие в свързването с малките неща от всекидневието. Както и Далай Лама, който ни учи, че щастието се намира в овладяването на собствения ни ум.

Spread the love
More from Ивайло Харалампиев
Хелмут Нютън – създателят на алфа-жената
Изложбата Helmut Newton – Fact & Fiction остава в авангардния изложбен център...
Read More
0 replies on “Какво има в музея на щастието?”