Найджела Лоусън: Богиня в кухнята

Британската кулинарна звезда опровергава поне две клишета: че англичаните не разбират от добра храна и че англичанките не са особено привлекателни. И ако за първото ѝ помагат Джейми Оливър и Гордън Рамзи, за второто не ѝ трябва нищо повече от красивото ѝ лице и зашеметяващите ѝ извивки

Найджела Лоусън не е просто готвачка. Тя е истинска знаменитост далече извън пределите на Великобритания. Кариерата ѝ е впечатляваща – издала е 12 книги, била е водеща на 10 телевизионни предавания и жури в 8 риалити програми. Външността ѝ също е впечатляваща. Макар на 62 години, Найджела все така изглежда като чистата радост от живота, облечена в плът. Почитателите ѝ биха изяли всичко, приготвено от изящните ѝ ръце, а след това биха изяли и самата нея.

Родена на 6 януари 1960 г. в Лондон, Найджела от малка има отношение към храната и хубавия живот. Майка ѝ Ванеса Салмън е наследница на известната верига ресторанти и магазини J. Lyons & Co. Баща ѝ пък е сър Найджъл Лоусън, един от най-известните членове на правителството на Маргарет Тачър. Момичето завършва Средновековни и модерни езици, но се насочва към кариера на ресторантски критик и журналист.

Първата книга на Лоусън – How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food, излиза през 1998 г. и веднага е обявена от критиката за един от най-значимите кулинарни трудове на десетилетието, а успехът ѝ води след себе си и първото ѝ телевизионно предаване Nigella Bites. Две години по-късно се появява и втората ѝ книга, този път фокусирана върху печенето – How To Be A Domestic Goddess, заради която печели наградата British Book Award  за автор на годината. Следва и второ кулинарно предаване – Forever Summer, както и съпътстващата го книга с рецепти.

През следващите години популярността на Найджела Лоусън расте. Книгите ѝ се превръщат в абсолютни бестселъри с над 3 милиона продадени копия, а телевизионните ѝ предавания се радват на световен успех. Тя не е дипломиран готвач и донякъде това е причината хората да я харесват толкова много. Стилът ѝ на водене е естествен и непосредствен, различен от този на професионалните шефове, а рецептите ѝ са прости и засищащи, макар и невинаги здравословни. Самата Найджела не се смята за експерт и подчертава, че готви за удоволствие. Често я наричат „кралицата на фууд порното“ – както заради пищните ѝ форми, които приковават погледите към екрана, така и заради умението ѝ да флиртува със зрителите. Наричат я и „домашна богиня“ (domestic goddess, по името на втората ѝ книга), но тя казва, че не се възприема по този начин.

Извън кухнята нещата не са толкова розови за Лоусън. Животът ѝ е белязан от трагедии, раздели и наркотици. Ракът отнема майка ѝ, сестра ѝ и първия ѝ съпруг – журналиста и телевизионен продуцент Джон Даймънд, от когото има две деца – Козима и Бруно. Вторият ѝ брак с  бизнесмена Чарлс Саачи, основател на едноименните рекламна агенция и галерия, е съпътстван от прояви на насилие и приключва с развод. Найджела неведнъж е обвинявана в злоупотреба с кокаин и марихуана. Но въпреки всичко животът за нея продължава, професионалните успехи – също. Изглежда че освен удоволствие, готвенето може да бъде и терапия.

Кулинарните съвети на Найджела

Вярвайте в простотата

Понякога хората започват да готвят нещо, но се отказват, защото не се получава. Важно е рецептата, по която готвите, да е проста. Прочетете я внимателно, за да сте сигурни, че разбирате всичко. Потърсете такава рецепта, която ви обяснява какво да правите на всеки етап от приготвянето на храната. Помнете, че не сте главен готвач в ресторант.

Мерките не са толкова важни

Вярвам, че всяка рецепта трябва да се спазва максимално точно. Но това се отнася по-скоро за печенето, отколкото за готвенето. При печенето трябва да спазвате точно пропорциите, иначе тестото няма да се получи. При готвенето обаче не е от толкова голямо значение дали ще сложите 2 или 3 моркова, вкусът няма да се промени драстично. Не бъдете толкова педантични и не се вторачвайте в детайлите.

Замествайте

Като цяло смятам, че е трудно да заместиш един продукт с друг, ако досега не си правил конкретното ястие. Но щом си го готвил веднъж, е по-лесно. Ако не обичате кориандър например, сложете вместо него магданоз. Не се притеснявайте да замествате продуктите – гледайте на това като на експеримент.

Избягвайте многостепенното меню

Никога не сервирам ордьоври. Когато имам гости, към напитките предлагам някакви дребни мезета – сурови зеленчуци или тортиля чипс, от които да си взимат сами. Ако сервирате ордьовър като първо ястие, след това трябва да отсервирате, да разчиствате масата, да носите чисти чинии… и да го правите след всяко блюдо. Това може да е задължително в ресторантите, но не е необходимо да го правите вкъщи.

Бъдете щедри – с порциите и не само

Това е начин на мислене, на отношение към живота като цяло. Каните гости в дома си не само за да ги нахраните, а и да ги накарате да се чувстват добре. С храна или без, хората обичат някой да им обръща внимание, да се грижи за тях. Това е много важно. Пригответе достатъчно количество от ястията, така че всеки да може да си сипе колкото му душа иска.

Гответе предварително

Когато каните гости, сгответе предварително и после просто го пъхнете във фурната да се стопли, докато вие се занимавате с по-смислени неща – да си говорите с хората и да си прекарвате добре. Обичам да готвя, разбира се, но също така имам и личен живот. Често готвя любимото си къри с тиква и картофи и после само го притоплям. Това много улеснява живота ми и ми спестява цялото суетене пред печката. Вместо това мога да обърна внимание на гостите си.

Експериментирайте

Хубавото на домашното готвене е, че може да експериментирате и да смесвате две или повече рецепти. Да вземете любимата рецепта на майка си например и да я осъвремените леко. Не се страхувайте да миксирате стилове и кухни. Ще бъдете приятно изненадани от резултата.

Наслаждавайте се

Не се претоварвайте. Никой няма да се оплаче, че сте сготвили прекалено просто ястие. Когато правят нещо, често хората се питат какво би впечатлило другите. В готвенето това е лошо правило. По-добре се запитайте какво би доставило удоволствие на другите. А част от удоволствието е и вие, готвачът, да си прекарате добре.

Spread the love
More from Дона Делова
Книжни истории: Най-добрите места за библиофили
Най-хубавото, за което може да се сети човек, е да се скрие...
Read More
0 replies on “Найджела Лоусън: Богиня в кухнята”