Серина Уилямс: От гетото до върха

Тя е най-успешната жена в тениса. Какво ти – тя е вероятно най-успешният атлет на всички времена. С постиженията си, спортното си дълголетие и амбиции Серина Уилямс е пример за една гениално организирана и разгърната кариера. Кариера, започнала под диктовката на семейството й, но израснала до върховете на световната спортна слава, и то през години, когато тенисът е привилегия за богата (и бяла) класа.

Този септември по-малката сестра Уилямс сложи край на своята бляскава кариера и остави тенис ракетата. Завинаги. Това донесе печал на много от почитателите й, но пък задоволство сред членовете на семейството й.

„Олимпия не харесва да играя“, ще каже в интервю за сп. Time Серина, сякаш търси оправдание за решението си. Дъщеря й – петгодишната Алексис Олимпия Оханян Джуниър, изглежда, е получила онази специфична власт над живота й, която само едно дълго чакано дете може да има. Крехка и категорична – малката по нищо не отстъпва на майка си в ранните й години. Проявява характер и не позволява никой и нищо да застава на пътя й. Може би затова, когато чува новината за оттегляне от корта на Серина, Олимпия възкликва непринудено и искрено – „Да!“, и започва да подскача наоколо.

„Това ме натъжава – казва Уилямс, наведена напред в стола си в библиотеката на New York City hotel, където дава едно от последните си интервюта в ролята на спортист. – И внася безпокойство в сърцето ми.“

Разбира се, никое дете не приема отсъствието на родителите си. Но Уилямс прекара последните няколко години от несравнимата си кариера, измъчвана от това, което е жертвала, за да продължи да се състезава. „Трудно е да се обвържеш напълно, когато твоята плът и кръв не те подкрепя.“ Признанието й идва с откровението, че жените несъмнено са лишени от лукса да мислят само за кариерата си. Неминуемо прави равносметка колко несправедлив е спортът, ако искаш да имаш деца и да си майка. Все пак колегите й на корта не се налага да избират между семейството и развитието си. Повечето от тях се радват на многолюдни фамилии, на постоянно растящи оферти от спонсорите, докато дамите… Е, срещали сте историята на олимпийската бегачка Алисън Феликс, която остава без спонсорите си от Nike, когато те разбират за бременността й.

„Има момент, в който една жена трябва да направи своя избор, ако иска да има семейство. Всичко е съвсем простичко – черно и бяло. Правиш нещо или пък не…“, обобщава Уилямс. Е, тя никога не е била от тези, които се скатават от отговорността да избират. И да се борят за това, което искат.

Дни на ярост

Историята на двете отраснали в мизерия, лишения и расизъм сестри Уилямс, които днес се къпят в милиони долари и в любовта на световната спортна общественост, звучи като холивудска приказка. Но е истина. Вдъхновен от нея Рейналдо Маркъс Грийн режисира биографичната драма „Методът Уилямс“, който донесе отдавана чакан „Оскар“ за главна мъжка роля на Уил Смит и повдигна завесата на един период от живота на сестрите Винъс и Серина, до който само най-верните им почитатели имаха достъп. И това се случи съвсем „случайно“ точно в края на кариерата на Серина.

Макар да бе обявен от спортни биографи и критици за леко манипулативен и едностранчив, показващ израстването на талантливите тенисистки само през погледа на баща им и неговата саможертва и свръхамбиция, филмът извади на светло пластове от характера на двете най-известни сестри в тениса. Обучени да се бият за всяка точка – на корта и в живота, без капчица жалост, Серина и Винъс се превръщат в идоли на милиони момичета (и дори жени) с куража да влязат в играта на големите и без колебание да заявят претенциите си.

„В тях има толкова много ярост, толкова изгарящо желание, каквото не съм виждал никога в други две млади момичета“, ще каже пред пресата Рик Маци, един от първите им треньори. После ще допълни, че и до днес не е виждал подобна безгранична страст, каквато е срещнал при тях в онези начални години на кариерата им. Никой млад талант не му е правил подобно силно впечатление.

Гениалността на Ричард Уилямс според него се състои в това, че докато много бащи на тенисисти задушават децата си, изисквайки от тях да са професионалисти, той подхранва таланта им, като същевременно ги насърчава да си останат деца възможно най-дълго. Държи ги далече от опасността да прегорят и прекалено рано да усетят безпощадността на спорта за пари.  В дъждовните дни в тренировъчната база на Маци във Флорида те учат уроците си в неговия офис. Ричард не ги окуражава да се движат в кръговете на останалите млади играчи, но настоява да знаят чужди езици, да познават класическите произведения в изкуството и да четат много книги. След като се изправят срещу легендите на Залата на славата Били Джийн Кинг и Роузи Казалс в демонстративен мач на двойки, Маци е изумен как двете сестри – 11-годишната тогава Винъс и по-малката Серина, си правят комплименти за собствените си изпълнения, докато разговарят с кукла.

„Тази детинска наивност обаче е само част от истинската им същност. В действителност подготовката за живота им бе изключителна. В нея нямаше нищо случайно“, ще допълни специалистът.

А тя започва още преди раждането на момичетата. Планът за тяхната кариера се ражда в главата на баща им, когато в края на 70-те вижда как тенис звезда получава чек от 30 000 долара за участие в турнир. Самият той никога не е пипал тенис ракета, но това звучи достатъчно изкушаващо и подходящо за Ричард, за да избере да инвестира в подобна кариера на бъдещите си отрочета. Не иска за тях своята съдба – лошо образование, работа по 12 часа, малка къща в опасен квартал и огромно семейство, което едва издържа. Иска да отвори пред тях всяка врата, а за това е нужно да се инвестира всяко усилие. Взима от кварталната видеотека всички възможни записи на касета с уроци по тенис и започва да се самообучава. След това и да преподава на втората си съпруга – медицинската сестра Орасин Прай, с която се среща през 1979 г.

Винъс и Серина се появят в семейството една след друга през следващите две години и всяка стъпка на малките им крачета отдавна е отбелязана в дневника на баща им. Майка им ги ражда след три дъщери, плод на любовта й от покойния й първи мъж. За баща им Ричард това също не е първи брак. Той има още петима наследници от първата си съпруга, но своята енергия и амбиция изцяло отдава на двете най-малки момичета от Орасин. И това се оказва най-добрата инвестиция в живота му.

Именно подготовката и денонощната му подкрепа е това, което превръща Серина в една непоклатима канара в световния тенис с 23 титли от Големия шлем и 72 в Световната женска тенис асоциация по време на цялата й кариера.

„Едва ли има друг атлет в света, който с бебе в корема в деветата седмица печели престижно състезание, което продължава над 14 дни интензивни мачове. И то, при положение че всеки опонент се раздава срещу теб…“, не крият възхищението си конкурентките на Уилямс.

Spread the love
Tags from the story
More from Надя Костова
Браян Остин Грийн с пето дете
Любовта расте в семейството на Браян Остин Грийн. Актьорът и новата му...
Read More
0 replies on “Серина Уилямс: От гетото до върха”