Viva la Diva!

Най-голямата световна Diva, ненадминатата и до днес – Мария Калас, щеше да празнува 97 си рожден ден, ако съдбата не бе избрала за нея друго – най-трагичният и чисто оперен драматичен финал. Родена на 2 декември 1923 г. в Манхатън в семейство на гръцки имигранти, Калас едва тригодишна започва да се занимава с музика. Музикалното си образование получава в Гърция, където учи оперно пеене. Кариерата ѝ започва в Италия с триумфалното представление на „Джоконда“ на сцената на „Арена ди Верона“ през 1947.  Дебютът ѝ в „Ла Скала“ през 1950 обаче, надминава всякакви очаквания на публика и критици. Целият свят е в краката ѝ. Всички говорят за Мария Калас. Калас възражда белкантото, което е считано за много опасно за гласа и скоро на италианската сцена отново се изпълняват Доницети, Росини и Верди.

След постиженията ѝ в „Ла Скала“ в Милано, певицата се отправя към най-големите оперни сцени в света – „Метрополитън“ в Ню Йорк, лондонския „Ковънт Гардън“ и Парижката опера.

Коронните ѝ роли в „Норма“ от Белини, „Тоска“ от Пучини, „Травиaта“ от Верди са само звезди в репертоара на нейната галактика.

„Мария Калас е най-високият връх в певческото изкуство на ХХ век. Гласът ѝ беше феноменален, на основата на невероятна техника, съвършена музикалност и магнетично присъствие на сцената. Тези уникални качества я направиха мит в историята и във въображението на обществото…“ – казва за нея Райна Кабаиванска, една от най-обичаните български оперни прими.

Аристотел Онасис, с когото тя има бурна любовна афера е причината Калас да се откаже от кариерата си и да се отдаде на бохемски живот – забавления и шампанско до сутринта, а когато Франко Дзефирели я пита през 1963 г. защо не практикува пеенето си, тя отвръща: „Опитвам се да изпълня живота си като жена“. Но така и не успява, и гъркът я изоставя.

Мария Калас прекарва последните си години, живеейки в изолация в Париж и умира от сърдечен удар на 53-годишна възраст на 16 септември 1977 г. Прахта на певицата е разпръсната над Егейско море край бреговете на Гърция по нейно желание през пролетта на 1979. Така една от най-великите оперни певици на 20 век си отива в самота, останала без гласа си, заради драстичната загуба на тегло и бохемския начин на живот, неосъществила мечтата да има семейство и да бъде ценена и обичана – травма, започнала от трудното ѝ детство и отношенията с майка ѝ, и продължила с нелеката връзка с Онасис. Но коя ли богиня има семейство?

Образът на Мария Калас бе пресъздаден от не по-малко дивната френска артистка с невероятен финес, интелект и класа – Фани Ардан във филма „Калас завинаги“, в партньорство с Джеръми Айрънс, излязъл на екран през 2002 година. Друг гений в киното, именно Франко Дзефирели, прави филм за оперната легенда Калас. Той създава тази много лична и ексцентрична история, представяйки примадоната на операта в последната година от нейния живот.

Чуйте едно изпълнение на Мария Калас, което е част от музикалната световна съкровищница и ще остане в историята като най-доброто изпълнение на арията Casta Diva от операта „Норма“ на Винченцо Белини.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Флоренция: Красива и жестока приказка
„Ах, Флоренция…” Тази въздишка се изнизва от устата на всеки, посетил този...
Read More
0 replies on “Viva la Diva!”