Каквото и да правите, правете го с любов!

фотография Стиляна Иванова

Рубен Лазарев – двигателят зад Elephant Bookstore, любимият ни магазин за ексклузивни подаръци, който става на 10

Това е разговор с човек, когото познавам от 20 години и изглежда не познавам изобщо. Рубен Лазарев е от онези модерни мъже, които смело скачат в предизвикателствата и безкомпромисно превръщат проблемите във възможности. Мениджър и от няколко години съсобственик на най-известния магазин за фенски артикули и книги на английски език Elephant Bookstore, той показва на практика как дори в ситуация на криза бизнесът може да се развива успешно. Важна е основата, върху която стъпва.

Тайната формула на Рубен гласи – обичай това, което правиш, винаги  подхождай с любопитство и позитивност към света около себе си, и… бъди полезен на другите.

Поведението с мотото „да бъдеш полезен на другите“ е като запазена марка и на екипа на Elephant Bookstore. Английската книжарница е не просто винтидж арт магазин, а пространство, излъчващо уюта на гостоприемен дом.

„Винаги съм си представял Elephant Bookstore като сборен пункт за срещи, място за социални контакти. Донякъде бяхме постигнали това преди пандемията, когато работното време беше до 10 вечерта. Тогава в по-късните часове се събирахме тук с приятели и съмишленици на по питие“, разказва Рубен.

Разнообразните му интереси го превръщат в предпочитан събеседник по теми за изкуство, култура, музика, литература и дизайн. Но най-любопитният въпрос е как от един малък магазин за книги втора ръка Лазарев е превърнал  Elephant Bookstore в запазена марка и най-любима дестинация за винтидж шопинг.

Признавам, че макар да познавам Рубен от почти 20 години, историята на неговия успех не ми бе известна досега. Не зная дали заради шарените му руски корени, прагматичния му дух или

любовта му към дизайна

но Лазарев ми напомня на героя на Айн Ранд в „Изворът“ (Хауърд Роурк). Също като него Рубен има самочувствието, което всеки умеещ и целеустремен човек носи в себе си. Самочувствие, което може да извира само от сърцето на човек, който постоянно учи и се развива.

„При мен идеята за книжарница Elephant Bookstore покълна през годините, в когато ме захранваха с книги, както се захранва дете с грис. Първите си букви пишех на година и половина с моята баба. Помня как ги записвахме на асфалта с тебешир. Губи ми се споменът за първия текст или книга, които прочетох, но от момента, в който научих азбуката, четях постоянно. В работата си на книжар по-късно това продължи още по-страстно, защото исках през мен да минат всички заглавия, които продавам. Преди години нямаше такова, с което да не съм се запознал поне бегло. Но основата, основата на всичко тръгна в онези най-ранни години, когато моята храна бяха книгите“, разказва книжарят.

Докато водим този разговор през зуум, успявам да огледам добре атмосферата в домашния му офис. Препълнените лавици с книги, разбира се, са нещо очаквано, но погледът ми е прикован от картината на стената зад гърба му. Ричард Естес, обяснява ми той, американски художник, който твори през 50-те години на XX век. Стилът му е фотореализъм, впечатляващ със своята детайлност. Един от най-ярките и специфични представители на това течение. И тук отново няма случайности – Рубен е от хората, които сами проправят своя път и естествено се вдъхновява от себеподобни. Особено по отношение на детайлите, които са се превърнали в запазена територия на Elephant Bookstore. Любопитно е, че в началото той изобщо не е бил част от екипа й.

Проектът Elephant Bookstore започва преди 10 години, когато двама приятели англичани, установили се в София – Макс и Матю, внасят цели купчини евтини книги втора ръка от Великобритания. По това време англоезичната общност у нас изпитва нужда от лесен достъп до заглавия на своя език и идеята бързо набира популярност. По-късно вагоните с книги се пренасят на локацията на ул. „Шишман“. Тогавашната книжарница обаче няма нищо общо с настоящия си вид. Заглавията са хаотично струпани, ухае на индийски пръчици и звучи електрореге.

„Започнах в Elephant Bookstore на шега като служител – търсех допълнителна работа, с която да си докарвам доход, докато развивам мой бизнес. Малко е иронично, защото по това време тъкмо се бях отказал от книжарството – бях стигнал до най-високото ниво в моята област и следващата стъпка бе да отворя моя собствена книжарница. И понеже вече не виждах предизвикателства в постоянната си работа, не виждах възможности за развитие, насочих се към дизайн на подаръчни картички. Дизайнът „на каквото и да е“ винаги е бил слабото ми място“, спомня си Лазарев.

Появата му в Elephant Bookstore отваря нова страница в историята на книжарницата. Рубен вижда потенциала на мястото и както с всяко нещо, с което се захване, раздава се до край без остатък.

„Имам едно убеждение – каквото и да работиш, прави го така, сякаш бизнесът е твой. Бил съм в зарзаватчийница, мияч на чинии в ресторант и дори боклукчия – всичко съм вършил сякаш това е не просто работа за някакъв доход, а мой собствен бизнес. Това е нагласа на мисленето – да се стремиш да подобряваш всеки процеса, в който участваш.“

По времето, когато започва в Elephant Bookstore, неговият единствен капитал е натрупаният опит от големите вериги, за които е работил. А той никак не е малко. През годините няколко големи столични книжарници му се доверяват за обучението на екипите си, стартирането на нови обекти и лансирането им в моловете. Към тези активи той добавя няколко кофи ентусиазъм и прозорливост. Така за година в неговите ръце от посредствено място Elephant Bookstore се превръща в еталон за магазин за подаръци. За Рубен тя става лична кауза и предложението да поеме официално дял от нея идва точно навреме в живота му.

Spread the love
More from Надя Костова
Галена: Неловко ми е да ме хвалят
Събота късен следобед в средата на септември. Галена тъкмо е приключила снимки...
Read More
0 replies on “Каквото и да правите, правете го с любов!”