География на щастието

Около света в търсене на благополучие и вътрешен баланс

Стремежът към щастие съпътства човечеството откакто свят светува. През вековете източниците на вътрешно удовлетворение са се променяли – спечелена битка, посветен на Бог живот, романтична любов, здраво семейство или успешна кариера. Днес тези неща все още са важни (или поне част от тях), но сякаш гледаме на щастието по друг начин – не като извънредно разтърсващо събитие, което ни се случва един или два пъти в живота, а като усещане за благополучие, което искаме да изпитваме всеки ден (или поне през повечето дни).

Всъщност концепцията за щастието в малките неща не е нова, нито е изобретение на модерния индустриален свят. Ако се разходим мислено по земното кълбо, ще видим, че тя присъства  под една или друга форма на  много места. Интересно е как представите за благополучие варират в зависимост от историческия, географския и икономическия контекст. В по-слабо развитите държави идеята за общност и взаимопомощ е на първо място, докато страните с по-силна икономика наблягат повече на материалната страна на нещата и на личния комфорт. На север се опитват да противодействат на сезонната депресия, като си създават уют, докато на юг просто се наслаждават на живота.

В  българския език също има думи (макар и турцизми), изразяващи усещането за вътрешно задоволство – кеф, рахат и прочутият пловдивски айляк. Но ако те не са ви достатъчни, вижте тези десет житейски философии от целия свят. От тях може да научите нещо за културата и начина на мислене на различните хора, но и да осъзнаете, че в крайна сметка не са толкова различни. Повечето термини са непроизносими и трудно преводими на български, но идеята, която стои зад тях, е универсална.

Ikigai (Япония)

Какво представлява

Ikigai, най-общо казано, може да се преведе като смисъл (или цел) на живота. В японската култура битува разбирането, че всеки човек има такъв, но може да му отнеме известно време да го открие. За някои ikigai може да бъде създаването на семейство и отглеждането на деца, за други пък – да се наслаждават на хобито си. Но за голяма част от японците това е работата. Стремежът за намиране на цел е една от причините хората в Япония да работят толкова много. Ако откриваш смисъл и радост в работата си, най-вероятно ще откриваш и в живота си.

Какви са ползите

В японската култура идеята за ikigai е това, което прави хората толкова отдадени на своята работа. Безработицата в Япония е изключително ниска, тъй като се смята, че е по-добре да работиш каквото и да било без оглед на социални облаги, отколкото изобщо да не работиш. Затова и съответно в страната няма понятие като мръсна и непрестижна работа. Всяка професия заслужава  уважение, защото е в служба на хората и на общото благо.

Как да практикуваме

В ежедневния живот ikigai е нещо много просто. Ако виждаме смисъл в това, което правим (работа, грижи за семейството, обществена дейност), ще се чувстваме оценени и ще го вършим по-добре.

Hygge (Дания)

Какво представлява

Hygge придоби голяма популярност през последните години и това не е случайно. Датчаните успяват да държат едно от челните места в класациите за най-щастлива нация, и то при положение че слънчевата светлина е толкова оскъдна (само 5 часа дневно през зимата). Явно е, че знаят тайната на доброто настроение и философията им наистина работи. Най-общо казано, hygge може да се определи като усещане за уют, комфорт и радост от малките неща.

Какви са ползите

Hygge ни помага да оценим важните неща в живота, макар на пръв поглед да изглеждат незначителни. Спокойна вечеря с приятели в уютния ни дом (без да проверяваме телефоните си през пет минути) или почивка на дивана с топло одеяло и любима книга – това са все неща, които хората пропускат, забързани в ежедневните си задачи. Когато hygge се превърне в навик, ще нарасне и чувството за удовлетворение.

Как да практикуваме

В Дания е тъмно и студено през по-голямата част от годината, затова датчаните са измислили начини да противодействат на депресията. Постигат го най-вече като превръщат дома си  в уютно и комфортно гнездо – меки тъкани, много свещи, приятна музика, вкусна храна и време, споделено с приятели. Звучи изкушаващо, а всъщност е нещо съвсем лесно.

Spread the love
More from Дона Делова
Le Chevrefeuille, аромат за всички сетива
Le Chevrefeuille е съвършеният пролетен парфюм. Няма какво да се прибави, няма...
Read More
0 replies on “География на щастието”