Ясмина Роси, среброкосата фея

Тя е модел, фотограф, бюти икона, инфлуенсър. Красива, лъчезарна и секси, със сияеща кожа и прекрасна дълга коса. Почти не носи грим. Обича да се снима по бански, а понякога и без бански. О, пропуснах да кажа, че е на 65 години

Има нещо смущаващо у Ясмина Роси. От една страна, това е дългата ѝ сива коса („лунна коса“, както я нарича тя). Свикнали сме да смятаме, че всеки бял косъм е престъпление срещу красотата и веднага трябва да бъде скриван, а жената се превръща в старица в мига, в който спре да се боядисва. И когато го направи, е редно да поддържа косата си в някаква къса, прибрана, подходяща за старица форма. Не да я развява дълга до кръста по красиви плажове. Особено над голи рамене. Непристойно е някак, не мислите ли?

На всичкото отгоре Ясмина има лице и тяло на момиче. И не, нямам предвид слабо тяло или гладко лице. Имам предвид лекотата – това е първата дума, която ми хрумва за нея. Няма и помен от всички онези неистови усилия, които жените полагат, за да излъжат времето. Нищо у  нея не крещи „Фитнес! Ботокс! Естетична хирургия!“. Няма го онова сковано, цинично, озъбено в насилствена усмивка излъчване на „поддържаните“ жени. В интерес на истината Ясмина изобщо няма вид на „поддържана“ жена. Има вид на островитянка – здрава, естествена, в хармония със себе си, минаваща през живота като спокойна сребърна река.

Всъщност Ясмина Роси наистина е островитянка – родена е в Корсика през 1955 г. Вероятно на това дължи силната си връзка с природата, свободния си дух, както и  убеждението, че зехтинът е най-добрата грижа за кожата и косата.

Отгледана от баба си и дядо си, на 17 години Ясмина се омъжва и ражда сина си, а три години по-късно – и дъщеря си. Развежда се, когато е на 30. По това време започва и кариерата ѝ на модел – на възраст, когато моделите обикновено вече се пенсионират. 10 години по-късно се омъжва повторно, след още 15 се развежда. Днес е баба на две внучки, щастлива и неомъжена (но не и необичана).

През 1999 г. Ясмина Роси се премества в САЩ и заживява в Ню Йорк. Това решение се оказва печелившо, защото ѝ дава възможност да превърне косата си в предимство. Започнала да побелява още на 12 години, Ясмина никога не се е боядисвала, защото се харесва точно такава. В консервативна Европа този външен вид не е добре приет, но американската публика е по-разкрепостена и възприемчива, което позволява на Роси свободата да остане вярна на себе си и да печели от това. Така в средата на 40-те си години тя става модел в The Ford Modeling Agency.

Няколко години по-късно Ясмина Роси решава да се установи в Калифорния с ясното съзнание, че там ще има по-малко възможности за работа (и съответно по-малко пари). Но калифорнийският лежерен начин на живот ѝ пасва повече от динамиката на Ню Йорк. Тя никога не се е стремила да бъде най-известният или най-красивият модел, а просто най-красивата версия на самата себе си.

Вдъхновена…

Ясмина Роси казва, че винаги е била привлечена от новото и непознатото, това е нейният вътрешен двигател. Когато отива да живее в Ню Йорк, всички ѝ казват, че е луда, че е прекалено стара, че няма да успее да започне живота си наново. Но вътре в себе си усеща, че това решение е правилно. Ню Йорк ѝ харесва и кариерата ѝ върви повече от добре, ала ѝ липсват слънцето и природата – все пак тя е дете на юга. След гостуване при приятелка в Калифорния разбира, че това е „нейното“ място, и не губи повече време. Интуицията и този път не я подвежда, макар близките ѝ отново да роптаят. За Ясмина парите не са всичко. Малка къща, широко отворени прозорци, гледка към океана – това са нещата, които я правят щастлива.

Що се отнася до остаряването – Ясмина се учудва как с възрастта хората сами започват да се ограничават и да си поставят етикети. Това ги подлага на стрес, който се отразява на тялото и ги лишава от възможността да бъдат такива, каквито искат, казва тя. Да остаряваш красиво, не е въпрос на коса, грим или дрехи, нито на храна и козметика. То е въпрос на дух. Когато престанеш да правиш нещата, които обичаш, започваш бавно да умираш.

Противно на това, което хората си мислят за 60-годишните жени, днес Ясмина се чувства по-красива от всякога. Постигането на хармония и откриването на онзи начин на живот, който отговаря на потребностите ѝ, я кара да разцъфти и увеличава нейната креативност, чувственост и страст към живота.

„Да запазиш младостта у себе си, не означава да се обличаш като 15-годишна. Означава да запазиш онзи дух, любопитство и жажда за приключения, които си имала като по-млада“, казва тя.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Албер, Шарлийн и проклятието на Грималди
Трагични инциденти, разводи и скандали съпровождат височайшата фамилия на Монако от векове...
Read More
0 replies on “Ясмина Роси, среброкосата фея”