Джулия Бул: Винаги различна, за да я забележат

Легендарната дама, омайвала комунистическа София и световния Париж, остана завинаги във Франция

Две българки осъществяват френската мечта – скулпторката Лина Георгиева, станала баронеса Едмонд дьо Ротшилд, и дизайнерката Юлия Христова, разписала се в аналите на богатите и известните като Джулия Бул.

Съчетаващата славянска артистичност и космополитна изтънченост Юлия Христова десетилетия наред е най-известната и най-атрактивната сънародничка в Париж, изкачила и споделила върха с принцове, милиардери и величия от развлекателната индустрия. Нейните приеми и елегантността й са пословични в бомонда. Животът й е филм, романтична драма, чиито действия се случват от дворците и клубовете на Париж през Лазурния бряг и швейцарските вили до сивата и отърсваща се от комунизма София през 90-те, откъдето всъщност започва пътят на Юлия няколко петилетки по-рано.

Джулия умира в края на 2020-а, малко преди да навърши 86, и е положена в семейната гробница в Баланкур до втория си съпруг – медийния магнат Жан Бул. „Баба ми не беше разорена, нито си отиде самотна и изоставена“, репликира слуховете 26-годишният Жофре, внукът на Джулия, който сега е в България, стремейки се да заздрави корените си. Така младият мосю Бул неглижира клюките, които винаги са съпътствали битието на Джулия, а сега, в неговия финал, бяха тиражирани из публичното пространство във версия, според която мадам Бул е приключила земните си дни в старчески дом. Истината е, че през последните години тя живее в елегантен хотел сред прекрасен парк, финансирани от Жан Бул, който дълги години е кмет на Баланкур.                       

Любов с Юри Буков    

Историята започва, когато Юлия – госпожица от елитна буржоазна фамилия, омайва с хубост и отлични маниери шефа на Аерофлот за България. Здравко, който е от впечатляващите и влиятелни мъже в соц йерархията на София, веднага иска ръката й. Двамата се венчават, а началото на брака им с нищо не предвещава бурното му развитие и неизбежния му крах. Дъщеря им Марияна е съвсем малка, когато Юлия заминава при вуйчо си в Париж – български дипломат, останал на работа в ЮНЕСКО. Въпросният господин Тодоров е женен за Дора Валие – прочутата изкуствоведка и сестра на Петър Увалиев, най-влиятелния  интелектуалец емигрант през втората половина на ХХ век. Юлия пътува за френската столица официално – като съпруга на чиновник от висшата партийна номенклатура притежава легален и валиден международен паспорт. Но както целият свят знае, Париж е градът на любовта. И Юлия се прехласва безпаметно по Юри Буков, който ще стане един от най-големите пианисти на предишното столетие. Софиянецът, още от 40-те станал гражданин на света, е чаровник и бохем. Той няма никакви претенции към Юлия, за него е без значение, че тя има брачен партньор в София. Буков дори не иска от Юлия да се разведе. Подробностите за сантименталната идилия край Сена обаче бързо стигат до ушите на Здравко въпреки липсата на мобилни телефони и интернет. И след като става ясно, че съпругата му не възнамерява да се върне, получава служебен развод. По-късно той се жени за стюардеса, която отглежда Марияна като свое дете.                 

А в Париж – наслаждаваща се на поредната си трудно придобита свобода, Юлия е в обятията на Буков. Двамата обаче държат на идентична формула за бъдещето – любов, успехи, пари. И все още са далеч от богатството, което ще ги споходи в близко бъдеще. Решават да се разделят, за да търсят късмета си с други, но запазват изключителното си приятелство, което продължава до сетния дъх на Буков през 2006 г. Българският Рубинщайн, както го наричат в Европа, се жени за Ивлин – рукосата и синеока дъщеря на пашата на Маракеш. А приказката на Юлия започва като клише, но продължава като триумф.

Spread the love
Публикувано от
Още от admin

Отвъд магията на българската шевица

Как едно момиче ни провокира да преоткрием автентичността на българските носии, за...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ