Мат Смит: Обречен на успех

Крив, висок, слаб като вейка, странен, трескав, забързан, задъхан и харизматичен, Мат Смит е от актьорите, в които или се влюбваш, или не разбираш какво им харесват другите. Сред отбраната публика на премиерата на „Домът на дракона“ в Амстердам и последвалото я парти имаше и от двете категории.

Първият странен факт, който научавам за Мат Смит, е, че не използва Google Maps. Харесва приключението, както казва, и иска да намери своя собствен път. Това твърдение важи и за кариерата, и за личния му живот, който е ужасно потаен.

Младият британец е един от най-успешните телевизионни актьори. С кариера, която го отведе от „Доктор Кой“ (Doctor Who) до предисторията на „Игра на тронове“ – „Домът на дракона“, Мат Смит се превърна в един от доста желаните актьори… 

Добрият, лошият и злият

Ако още не сте гледали „Домът на дракона“, може да сте сигурни, че Мат Смит е образът, любимец на публиката, макар да е зъл и луд (по неговите думи). Принц Демън Таргариен е по-малкият брат на крал Визерис и е наследник на трона. Несравним воин и драконов ездач, Демън носи в себе си истинската кръв на дракона. Но все пак поверието гласи, че когато се роди Таргариен, боговете хвърлят монета във въздуха – според Мат на неговия герой се е паднала лудостта. Насилие, коварство и горещи секссцени окъпват образа на Демън в най-различни нюанси епизод след епизод. 

Въпреки че Смит говори с топли думи за екипа и за снимачния процес на суперуспешното шоу, в началото е имал известни колебания дали да приеме предложението и да даде живот на Демън Таргариен. Първото притеснение идва още когато получава сценария. Там вижда цели абзаци на валириански и се опасява, че ще му се наложи, освен да подготви ролята, да учи и нов език. „Но после установих, че когато говоря нов език, откривам нова част от себе си!“

Огромна роля за убеждаването на актьора да участва е и присъствието на Пади Консидин. „Вече знаех, че Пади ще играе крал Визерис, а съм негов голям фен и винаги съм искал да работим заедно.“ Актьорът казва още, че всеки персонаж от „Домът на дракона“ е интересен по свой  начин, макар и да нарежда без капка скромност Демън Таргариен сред най-любопитните. „Той не е черен или бял, съчетава в себе си всякакви нюанси.“ Колкото до русата почти до бяло перука, която се налага да носи, заявява, че е „много красива, но е и истински трън отзад, когато трябва да я носиш по цял ден в продължение на месеци“. Стига се дотам Мат Смит да моли да изрусят истинската му коса. Разбира се, това не се случва и той носи болезнената перука близо единайсет месеца.

За него работата му е донякъде премислен риск, донякъде съдба и късмет, но винаги избягва да се гледа на финала. На премиерата в Амстердам не остава да гледа първия  епизод в залата, макар да казва, че се надява крайният резултат да е добър. „Често изживяването от това да направиш един филм е различно от изживяването да го изгледаш!“ Това, разбира се, важи и за останалите му роли.

От Доктор до принц

Образът на 11-ия Доктор в суперуспешното британско фантастично шоу „Доктор Кой“ (Doctor Who) прави Мат Смит известен. Макар в началото да не е предвидено,  наследява персонажа от Дейвид Тенант – друга успешна британска звезда. Хората обичат Тенант в тази роля и феновете дори правят подписка актьорът да не си тръгва. Резултатът е няколко телевизионни филма с шотландеца, за да може той да си вземе „сбогом“ с образа и с феновете подобаващо.

DOCTOR WHO

Във Великобритания „Доктор Кой“ е един от най-дълго излъчваните сериали, има огромна маса зрители.Още когато шоуто е излъчено за първи път като обедно семейно сериалче за наука през 1963-та, всеки актьор, който влиза в обувките на извънземен пазител на времето, е гледан под лупа. Напрежението при Смит идва и от факта, че юздите на сериала са поети от нов екип – начело на шоуто застава Стивън Мофат, който има по-различен подход към Доктора и към света, който обитава. Преминаването от Дейвид Тенант към Мат Смит с нова визия, нова динамика и нов драматургичен подход е агония за публиката в началото.

Смит е само на 26, когато през 2009 г. сменя именития си предшественик в ролята, и до днес все още държи рекорда като най-младия Господар на времето.

Дали е бил уплашен тогава? По негови думи – много. „Идвах на работа и си казвах: „По дяволите, не мога да го направя.“ После се обаждах на баща си и той ми казваше: „Хайде, наведи главата си, можеш!“ Шоуто е такова бижу в короната на BBC и има такава глобална привлекателност… ако нещата не се получат и ти си в центъра на този хаос, тогава няма къде да се скриеш. Спомням си как вървях един ден по улицата и някой извика: „Не унищожавай Doctor Who!“

И макар в началото публиката да е разделена – едните не харесват Мат Смит в ролята, а другите гледат да са по-широко скроени, на финала Смит се приземява на краката си като котка. Той е един от най-успешните актьори в образа на Доктора, получава номинация за БАФТА, а хиляди започват да имитират стила му с неизбежната папийонка.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Малта: Вечното топло утро на зимата
Да използваш „Малтийският сокол“ (разкошния криминален романа на Дашиъл Хамет и също...
Read More
0 replies on “Мат Смит: Обречен на успех”