Мосю Бовари

Нормандия отбелязва 200-годишнината от рождението на писателя Гюстав Флобер

В книгата си „Спомени за Гюстав Флобер“ неговата племенница Каролин Команвил, с която писателят бил много близък, споделя, че като малък чичо й се сблъсквал с трудности с четенето. Той все пак започва да пише много млад -предимно писма и лични текстове. Пише много, но публикува само два кратки текста в списание Le Colibri до 35-годишната си възраст. През 1857г. първият му роман „Мадам Бовари“ се превръща в моментален успех. Остава и най-известната му творба, смятана за едно от върховите постижения в световната литература. Заради любовната история той е изправен пред съд за накърняване на обществения и религиозния  морал и нарушаване на добрите нрави. Флобер е оправдан, а скандалният процес се превръща в нежелана, но ефикасна маркетингова кампания.

Годината на Флобер

Нормандия отбелязва 200-годишнината от рождението на писателя в град Руан през 1821г. с Flaubert 21: над двеста изложби, спектакли, конференции, маршрути, драматизирани разходки, конкурси. Актрисата Изабел Юпер, която пресъздава главната героиня Ема Бовари във филма на режисьора Клод Шаброл от 1991г., е почетен президент на продължаващите до юни 2022 г. чествания, включени и в националния календар на Франция. Събитията и новостите ще бъдат качвани на сайта www.flaubert21.fr

Организаторите припомнят, че Флобер също се озовава в плен на локдаун през 1849 г. При пристигането си в Ливан е затворен в лазарет в Бейрут. Заради епидемия от холера чужденците били поставяни под карантина. Известен и като голям пътешественик, Флобер посещава Египет, Мала Азия, Турция, Гърция, Италия, Тунис, Англия.

Аз, Мадам Бовари

Романът „Мадам Бовари“ попада във всички препоръчителни списъци от сорта на стоте най-добри книги за всички времена или 1001 книги, които да прочетете, преди да умрете. От първото издание през 1857 г. са отпечатани 6750 копия,  продадени за два месеца. Значимостта на творбата е илюстрирана и от утвърденото от философа Жул дьо Готие в началото на ХХ век понятие „боваризъм“: чувството на неудовлетвореност, което човек изпитва вследствие разминаването между житейските условия и неговите стремежи и романтични блянове. Както казва френският писател Даниел Пенак, „боваризмът е болест, предавана чрез текстове“. Ще страдаме ли всички от боваризъм през тази двестагодишнина, риторично питат организаторите на Flaubert 21.

Флобер е един от най-превежданите писатели. В продължение на две години изследователи от цял свят събират база данни за преводите на неговите произведения. В момента списъкът на сайта на университета в Руан приближава три хиляди референции.

От град Васонвил предлагат 12-километров маршрут „Среща с Флобер“ из споменати в „Мадам Бовари“ места. Десет изложби на различни места в Нормандия хвърлят допълнителна светлина върху водещите теми в творчеството на Флобер. Ще бъдат показани както ръкописите на негови романи, така и богатата му кореспонденция, включително и писмата с писателката Жорж Санд.

На Гюстав Флобер нерядко разговорно му е приписвана и фразата: „Мадам Бовари, това съм аз!“ Изследователите, участвали в подготовката на годината на Флобер, обаче казват, че не са открили никаква следа, която да потвърди това изявление. Според тях то е много малко вероятно, особено след като авторът винаги се е въздържал да се идентифицира с характера на своята героиня Ема Бовари. Той действително е автор обаче на фразата: „Любовта беше голяма тема на размисъл през целия ми живот!“  Писателят открито споделя и за изобилните си сексуални отношения, включително с проститутки.

1 процент вдъхновение, 99 процента пот

Музеят на Флобер в родната му къща в град Руан е същевременно и музей на история на медицината. Баща му бил главен хирург в местната болница. Градината разполага и със селекция от лечебни растения. До 20 септември 2021 г. Музеят за изящни изкуства в Руан показва изложбата Salammbô за въздействието върху изкуството и културата от онова време на втория роман на Флобер. Историческият роман „Саламбо“ се развива в Картаген през трети век пр.Хр. Известните парижки сладкари Maison Boissier се възползват от успеха на романа и добавят към менюто си сладкиша „Саламбо“, известен и до днес.

Флобер е прочут с манията си по прецизната и музикална словесност. Той не вярва в романтичното вдъхновение, а в постоянната занаятчийска работа върху текста. Работил е почти всеки ден от седмицата по десет часа. Пише и пренаписва текстовете си средно по десет пъти. Всяко негово произведение изисква пет години работа. За да провери звука и ритъма на изреченията си, той ги чете на глас, понякога дори още докато пише. Опит за приближаване към неговото майсторство е конкурсът „Мадам Бовари в 280 туита“, в който десет съвременни френски писатели „пренаписват“ романа.

Spread the love
Written By
More from admin
Как се умира от разбито сърце
Кое е по-силно – любовта или изкуството? Отговорът може би се крие...
Read More
0 replies on “Мосю Бовари”